Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:53 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În transparenţă decizională Cum se va proceda cu pacienţii cu arsuri grave în spitalele din România. Ce trebuie făcut în maximum două ore! (document)

ro

22 Feb, 2020 00:00 3213 Marime text
Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională, în data de 21 februarie 2020, un ordin pentru înfiinţarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave.
 
În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, la nivelul spitalelor care asigură managementul cazurilor de arsuri, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri, se constituie comisii pentru analiza solicitărilor de transfer în străinătate, în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave.
 
Comisia poate aproba transferul în străinătate numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de acces în centrele pentru arşi conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sănătăţii nr. 476/2017 şi numai in cazul în care paturile pentru tratamentul arşilor grav de la nivel naţional sunt integral ocupate, prin confirmare de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă - COSU din cadrul Ministerului Sănătăţii.
 
Comisia este formată din trei membri: medicul curant al pacientului, un medic în specialitatea anestezie şi terapie intensivă şi un medic în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, desemnaţi în prealabil prin decizie a directorului medical, ţinând cont de graficul lunar al gărzilor.
 
În cazul în care medicul curant al pacientului este medicul desemnat în prealabil în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, comisia de la alin. (1) se completează cu un medic din specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, prin dispoziţie a şefului secţiei chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz.
 
Comisia se întruneşte în regim de urgenţă la solicitarea medicului curant al pacientului, în maximum două ore de la primirea cazului.
Comisia analizează dosarul medical al pacientului şi, după caz, aprobă, motivând necesitatea, transferul pacientului în vederea efectuării tratamentului în străinătate, pe baza Criteriilor de internare în centrul pentru arşi şi Criteriilor de internare în compartimentul de terapie intensivă al centrului pentru arşi prevăzute în Anexa 5 la Ordinul ministrului sănătăţii Nr. 476/2017.
 
Se va ţine cont în evaluarea oportunităţii transferului de: „Pasul 1: evaluarea probabilităţii de supravieţuire a pacientului”, prevăzut în Anexa 8 – Evaluarea şi predicţia şanselor de supravieţuire a pacientului ars, la acelaşi Ordin.
Transportabilitatea din punct de vedere tehnic a pacientului, inclusiv mijlocul de transport care se va folosi în transfer, se stabileşte la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în urma analizării datelor transmise de Comisie, în termen de două ore de la obţinerea de către COSU a acordului unităţii medicale primitoare din străinătate.

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii