Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:49 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incendiu în Constanța veche Casa Hrisicos - o istorie a luxului, a încercărilor și a metamorfozelor

ro

27 Oct, 2020 10:53 4470 Marime text


În această dimineață, 27 octombrie 2020, pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost chemați să stingă un incendiu izbucnit în centrul vechi al Constanței.



Imobilul care era în pericol este Casa Hrisicos, emblemă a Constanței vechi și monument iubit de toți cei ce îndrăgesc istoria orașului.



Loc îndrăgit și de mari personalități ale culturii române, de la început de secol trecut, cum ar fi Ion Luca Caragiale, Alexandru Vlahuță, Take Ionescu ori Barbu Delvrancea, ne spun sursele vremii.

Totodată, Casa Hrisicos este un exemplu al metamorfozelor, trecând prin diferite situații, în funcție de contextul istoric.




Din fericire, incendiul din această dimineață s-a manigestat doar la subsolul clădirii, la siguranțele electrice, iar intervenția promptă a pompierilor a făcut ca acesta să fie lichidat rapid, fără probleme, înainte de a afecta clădirea.

Aceasta, însă, nu este singura încercare prin care a trecut Casa Hrisicos, de-a lungul vremii.

Construită în 1900, după planurile arhitectului francez Louis Givért, la cererea lui Gheorghe Hrisicos, renumit negustor de vinuri și proprietar al mai multor imobile din zonă, Casa Hrisicos a devenit un reper pentru orașul care atunci se construia.

Sursele vremii atestă inaugurarea imobilului, cu mare fast, în toamna anului 1903.


Aceasta a devenit rapid un punct de atracție în zonă, căutat îndeosebi de elitele bucureștene.

Așa cum spuneam, incendiul din această dimineață nu a fost singura încercare pe care Casa Hrisicos a trecut-o cu bine, de-a lungul anilor.

În timpul Primului Război Mondial, imobilul a fost devastat, fiind redeschis abia în anul 1924, când a devenit sediul Băncii Populare Steagul Dobrogei.

A urmat și cel de-al Doilea Război Mondial, pe care Casa Hrisicos l-a trecut ca fiind locul preferat al ofițerilor și comandanților militari germani, care puteau astfel supraveghea orașul și operațiunile portuare.

După data de 23 august 1944, apartamentul cu balcon a fost ocupat de comandantul sovietic al orașului, iar în timpul regimului comunist, casa a fost naționalizată, fiind transformată în cazarmă-comandament.

Din anul 1974, după ce a trecut printr-un proces de reabilitare, Casa Hrisicos  a fost transformată în restaurant, cramă și cazare, sub numele Pelican.

După căderea comunismului, imobilul a fost transformat în sediul diferitelor bănci.



În anul 2016, după ce a trecut printr-un proces de reabilitare, Casa Hrisicos a fost redeschisă publicului, ca restaurant cu preparate aparte.

În prezent, imobilul este scos la vânzare pe site-ul care se ocupă de imobilele istorice Sotheby`s International Realty, prețul de pornire fiind de 3,8 milioane de euro.



Sursa foto - foto 1: sothebysrealty.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii