Îndemn al ÎPS Teodosie pentru organizatorii mitingului în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului. Ce le-a cerut înaltul ierarh
Îndemn al ÎPS Teodosie pentru organizatorii mitingului în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului. CeMenționăm că mai multe organizații ale societății civile intenționează să organizeze sâmbătă, 10 februarie 2024, un miting în municipiul Constanța în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului, pe traseul Piața Ovidiu-Catedrală-Prefectură, în intervalul orar 15.30-17.00.„Având în inimă dragostea pentru pace, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marșul în procesiune și înflăcărarea în rugăciune, prin renunțarea la întrunirea planificată. Înaltpreasfințitul îi așteaptă pe toți la Sfânta Liturghie pe care o va oficia, alături de mai mulți arhierei, preoți și diaconi la Biserica “Sfântul Haralambie” din Constanța, cu ocazia prăznuirii hramului.
Deși poate părea acum drept o reacție la comunicatul Patriarhiei, sfatul Înaltpreasfințitului adresat organizatorilor mitingului este unul clasic: duhovnicesc și precaut. Duhovnicesc prin chemarea la rugăciune (alături de ierarh, nu fără el) și precaut (pentru a se evita deturnarea și eventuala compromitere a unui demers corect și sfânt în esența lui, lucru anticipat de noi înainte de comunicatul Patriarhiei). Este mult mai bine așa“ - au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.
Anterior, Arhiepiscopia Tomisului menționase că nu este inițiatoarea sau organizatoarea acestui eveniment.
De asemenea, Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis vineri un comunicat referitor la propunerea de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie.„Deși înțelegem frustrarea justificată a poporului pentru cele două decenii în care, cu multă cuviință, Arhiepiscopia Tomisului a depus numeroase solicitări de recunoaștere a adevărului privind Mitropolia Tomisului și dreptul incontestabil al acesteia, solicitări respinse până la momentul de față, îndemnăm și de această dată credincioșii să mențină ascultarea și rânduiala în calitatea lor de fii ai Bisericii.
Întrucât nimeni nu poate îngrădi în vreun fel libertatea întrunirilor organizate și manifestate în mod pașnic, garantată prin articolul 29 din Constituția României și prin articolul 12 al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, nici Arhiepiscopia Tomisului nu se poate opune acestui demers ci doar îi roagă pe participanți să respecte decența impusă de scopul mitingului și să evite orice posibilă tentativă de deturnare sau de corupere a acestuia spre direcția urmărită de adversarii recunoașterii Mitropoliei Tomisului“ - menționau reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului într-un comunicat de presă.
„Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.
În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.
De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod, a încheiat sursa citată“ - au transmis reprezentanții Patriarhiei Române.
Citește și:
Procesiune religioasă la Constanța de Sfântul Haralambie! Participă și ÎPS Teodosie (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp