Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

INFO SUD-EST Palatul Reginei Maria din Mamaia, dezastru la peste doi ani de când a ajuns la stat

ro

21 Jul, 2024 13:50 276 Marime text
sursa foto: Cristian Andrei Leonte / Info Sud-EstLa 2 ani și jumătate de când a revenit la stat, Palatul Reginei Maria din Mamaia se degradează în ritm alarmant: O parte din acoperiș și din interior s-au prăbușit, bucăți din zid au dispărut, iar exteriorul este grav afectat de lipsa reabilitării.

Ministerul Culturii nu a răspuns solicitării Info Sud-Est de a transmite un punct de vedere cu privire la acțiunile pe care le-a întreprins în ultimii doi ani și jumătate pentru protejarea monumentului istoric și preluarea acestuia în custodie, deși Palatul Regal din Mamaia a fost invocat de ministra Raluca Turcan drept ”o prioritate” a mandatului. În urmă cu un an declara pentru Turnul Sfatului că va fi restaurată pentru că reprezintă ”un reper cultural”.

De asemenea, Turcan a mai anunțat și la începutul lunii martie, pe Facebook, că a aprobat un plan de investiții pentru reabilitarea a 13 monumente istorice din țară și/sau construirea altor clădiri cu destinație culturală. Între monumentele menționate se numără și reabilitarea Palatului Reginei Maria din Mamaia și ”amenajarea terenului” aferent acestuia, care este proprietate privată (curtea monumentului istoric, de 1,5 hectare).

Ministrul anunța că proiectul cu cele 13 investiții este aprobat împreună cu Ministerul de Finanțe și se va realiza din ”fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și din fonduri naționale”.

Autori: Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte

Articolul integral poate fi citit pe Info Sud Est.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii