Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:06 07 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Informații privind presupusa prezență a ursului brun în Parcul Național Munții Măcinului

ro

07 Apr, 2025 17:45 326 Marime text




Sursa foto: Facebook/ Primăria Hamcearca




 
Ca urmare a răspândirii unei informații referitoare la prezența ursului brun în Parcul Național Munții Măcinului, directorul Administrației Parcului Național Munții Măcinului, Viorel Roșca, a adus mai multe lămuriri într-un comunicat remis Ziua de Constanța.
 
 
„ În data de 06.04.2025 rangerul responsabil cu partea de nord a Parcului Naţional Munţii Măcinului a verificat prezenţa unor potenţiale urme de urs brun postate de terţi vizitatori şi de administratorul fondului de vânătoare din vecinătatea Parcului Naţional Munţii Măcinului, realizând totodată noi poze la fața locului pe care le-a transmis administraţiei parcului. Având în vedere că emigrarea unuia sau mai multor exemplare de urs brun către zona de stepă din Culmea Pricopanului nu ar fi posibilă în mod natural ci doar dacă este cauzată de existenţa unui stres puternic de natură antropică (hăituire, rănire) sau relocare forţată ilegală, APNM Măcinului a aplicat imediat procedura standard de informare, patrulare, monitorizare, prelevare de informații noi din teren cu privire la autenticitatea şi veridicitatea informațiilor privind prezenţa ursului”, spune Viorel Roșca.
 

În acest sens a fost informată autoritatea publică centrală de mediu, RNP Romsilva, Prefectura județului Tulcea, Direcţia Silvică Tulcea, OS Măcin, OS Cerna şi comunităţile locale prin UAT-uri cu privire la ipoteza prezenţei unui exemplar de urs brun în Culmea Pricopanului şi că se va proceda la verificarea informațiilor şi identificării soluțiilor/măsurilor necesare pentru eliminarea oricărui risc, potrivit sursei.
 
 
„Timp de 24 de ore, APNM Măcinului a procedat la verificări, analize de noi elemente de sprijin fată de prezenta/absența ursului brun şi la patrulări în adâncime pe o rază de 6 km fată de presupusele urme de urs drept pentru care suntem în măsură, argumentat ştiiințific şi corespunzător realitătii din teren.
 
În urma verificărilor, aşa zisele impresiuni de urme de urs brun reprezintă false urme realizate cu ajutorulul unor dispozitive artizanale prin care s-a încercat provocarea de stări emoţionale de senzaţie şi in acelaşi timp de îngrijorare pentru toţi factorii care au activitate sau responsabilitate în zonă”, se mai arată în comunicatul transmis.
 
 
Reamintim că Primăria Hamcearca, județul Tulcea, a atenționat populația din zonă asupra prezenței unui urs.

 
Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a Primăriei Hamcearca, pe Facebook.
 
Prezența ursului fusese semnalată în apropierea Regiei Tutunului, punct care reprezintă și întrarea pe traseul turistic Culmea Pricopanului
 
 Citește și
UPDATEPrezența presupusului urs a fost infirmată în Parcul Național Munții Măcinului! (FOTO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii