Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 09 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Îngrijirea dentară la domiciliu și curățarea profesională. Când și de ce este nevoie de ele

ro

09 Aug, 2024 09:00 219 Marime text
Sursa foto: Shutterstock

Menținerea unei igiene orale eficiente este crucială pentru un zâmbet sănătos și o bună stare generală de sănătate. În timp ce îngrijirea zilnică la domiciliu reprezintă baza sănătății orale, curățările dentare profesionale joacă un rol esențial în obținerea și menținerea rezultatelor cu adevărat promițătoare pe termen lung. Află mai departe diferențele dintre curățarea simplă, la domiciliu, și curățarea profesională și înțelege mai bine de ce este benefic să incluzi curățări profesionale în rutina ta de îngrijire orală.

Igiena dentară la domiciliu

Curățarea dentară la domiciliu este baza igienei orale. Aceasta implică practici zilnice de îndepărtare a plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din cavitatea bucală. Componentele principale ale îngrijirii dentare la domiciliu includ:
  1. Periajul - periajul dinților de două ori pe zi, cu o pastă de dinți adaptată nevoilor tale particulare, ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare de pe suprafețele dinților și de-a lungul liniei gingiilor; se încurajează utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi, la un unghi de 45 de grade, folosind mișcări circulare, blânde, timp de cel puțin două minute;
  2. Ața dentară - folosirea aței dentare este crucială pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a particulelor de mâncare dintre dinți și de sub linia gingiilor, unde periuța de dinți nu poate ajunge;
  3. Apa de gură - utilizarea unei ape de gură contribuie la îndepărtarea plăcii bacteriene, precum și la împrospătarea respirației și la oferirea unei protecții suplimentare a dinților și gingiilor;
  4. Dușul bucal - completează efectul periajului, al aței dentare și al apei de gură, promovând îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare.
În timp ce îngrijirea atentă la domiciliu este esențială, aceasta prezintă și limitări, precum zonele în care nu se poate ajunge sau se ajunge dificil la curățare sau la placa bacteriană întărită (tartrul). În acest caz, este necesară o curățare profesională periodică, ce se poate realiza în cadrul clinicilor dentare Regina Maria.

Curățarea dentară profesională

Curățarea dentară profesională, spre deosebire de cea la domiciliu, este efectuată de un igienist sau de un medic stomatolog. Aceste curățări sunt, de obicei, recomandate o dată la șase luni, deși poate fi nevoie de vizite mai frecvente, în funcție de starea de sănătate orală.
O curățare profesională implică:
  1. Examinarea cuprinzătoare a întregii cavități orale - medicul stomatolog examinează cavitatea bucală pentru semne de carii, boli gingivale sau alte probleme de sănătate orală;
  2. Detartrajul - folosind instrumente speciale, se îndepărtează tartrul (calculus) de deasupra și de sub linia gingiilor;
  3. Planarea radiculară - pentru pacienții cu boală gingivală; acest proces implică netezirea rădăcinilor dentare și ajutarea gingiilor, în scopul reatașării la dinți;
  4. Lustruire - dinții sunt lustruiți cu o pastă abrazivă, pentru a îndepărta petele de suprafață și a crea o suprafață netedă, care este mai rezistentă la acumularea plăcii bacteriene.
Dacă ești în căutarea unei clinici în care să beneficiezi de o curățare profesională, Regina Maria Dental Clinics beneficiază de o rețea extinsă de clinici stomatologice in Constanta, București, Timișoara, precum și în alte orașe mari din țară. 

Echilibrul dintre curățarea la domiciliu și cea profesională

În timp ce curățările dentare profesionale sunt cruciale, acestea nu vor reprezenta niciodată un substitut pentru îngrijirea zilnică la domiciliu. Abordarea ideală a sănătății orale combină îngrijirea dentară corectă și consecventă la domiciliu cu îngrijirile dentare profesionale regulate.
Nu uita, astfel, să menții o rutină consecventă de îngrijire la domiciliu, să programezi curățări profesionale regulate (cel puțin o dată la 6 luni), să fii mereu proactiv și să discuți deschis cu medicul stomatolog.
În concluzie, atât curățarea dentară la domiciliu, cât și cea profesională joacă roluri esențiale în menținerea unei sănătăți orale optime. În timp ce îngrijirea zilnică la domiciliu formează baza unei bune igiene orale, curățările profesionale completează și mențin pe termen lung rezultatele dorite.

Sursa foto: Shutterstock


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii