Inimi din întreaga lume bat la unison pentru Cazinoul din Constanța. Contractul pentru reabilitare ar putea fi semnat înainte de sărbători. Ce spun autoritățile (galerie foto)
Inimi din întreaga lume bat la unison pentru Cazinoul din Constanța. Contractul pentru reabilitare ar putea fi
17 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3959
Marime text
În prag de sărbători, vii speranţe animă constănţenii şi un val de căldură pare să se reverse pe de-a-ntregul asupra Cazinoului, odată cu decizia instanţei de a debloca procedura de atribuire a contractului pentru restaurare. Inimile a mii de constănţeni par să bată, începând de vineri, mai viu pentru Cazino.
„Suntem pregătiţi să mergem mai departe şi să facem tot ce depinde de noi, de acum înainte, cât mai repede, pentru a le putea oferi constănţenilor, dar şi tuturor locuitorilor din ţară un obiectiv complet refăcut“, ne-a declarat Ștefan Ion, ministrul Dezvoltării. În paralel, o privire atentă asupra platformelor de socializare online, scoate la iveală faptul că edificiul este apreciat, iubit şi deplâns de oameni din toată lumea, nu numai de către români, după cum vom detalia în articol. În acest context, constănţenii salută şi apreciază cu atât mai mult decizia luată la finele săptămânii trecute, de a debloca procedura pentru refacerea Cazinoului.
Cereri pentru deblocarea dosarului
După cum arătam în ediţiile anterioare ale cotidianului, vineri, 13 decembrie 2019, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, în completul prezidat de magistratul Vasile Bîcu, au decis să respingă plângerea formulată de firma Eldiclau SRL. Pentru a ajunge la această decizie, în urma analizării documentelor aflate la dosarul instanţei, judecătorii au considerat plângerea formulată împotriva procedurii de atribuire a contractului drept nefondată.
În acest context, în dimineaţa de ieri,Compania Naţională de Investiţii, instituţia prin care se asigură finanţarea contractului de peste 60 de milioane de lei pentru restaurarea, a transmis deja o cerere către Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, urmare a deciziei de vineri a instanţei de judecată. Cererea CNI către CNSC priveşte repunerea dosarului pe rol, adică redeschiderea sa.
În paralel, este de menţionat că şi asocierea de firme al cărei lider este SC Aedicia Carpaţi, parteneriat ce şi-a adjudecat contractul pentru reabilitarea Cazinoului, a depus, tot ieri la CNSC o cerere de repunere pe rol a dosarului.
În documentul înaintat de asocierea Aedifcia Carpaţi & Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL către CNSC se arată următoarele:
„Faţă de faptul că, prin soluţia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal în Dosarul nr. 6209/2/2019 la data de 13.12.2019, s-a soluţionat prin respingere Plângerea formulată de Eldiclau SRL împotriva Deciziei CNSC nr. 1796/10.10.2019, se impune repunerea pe rol în termen scurt a cauzei ce face obiectul Dosarului CNSC nr. 2292/C7/2019, cauza suspendării încetând“.
Astfel, urmare a deciziei de respingere a plângerii Eldiclau pronunţată de instanţă, Directorul general al Aedificia Carpaţi, inginerul Petre Badea, a cerut repunerea pe rol şi reluarea procedurii de soluţionare a dosarului aflat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
De ce a fost blocată procedura
Pentru a clarifica puţin situaţia, este de menţionat că lucrurile stau în felul următor: procedura în sine privind atribuirea contractului către asocierea de firme desemnată drept câştigătoare a fost blocată ca urmare a contestaţiei formulate de una din firmele perdante, respectiv Eldiclau SRL.
Astfel, încă de la prima atribuire a contractului, Eldiclau a depus contestaţie la CNSC, iar licitaţia a fost blocată. CNSC a respins prima contestaţie Eldiclau, astfel că firma a rămas descalificată pentru acest contract, şi acelaşi CNSC a pus în vedere Companiei Naţionale de Investiţii să ceară lămuriri suplimentare de la ceilalţi doi ofertanţi rămaşi în cursă. Aceştia erau asocierea al cărei lider este Aedificia Carpaţi (desemnată iniţial câştigătoare) şi, respectiv, asocierea reprezentată de SC Construcţii Erbaşu SA. Cei doi ofertanţi au depus în timp record clarificările solicitate de CNI, astfel că licitaţia a putut merge mai departe, iar oferta Aedificia Carpaţi a fost considerată, pentru a doua oară, drept cea mai bună, criteriul de atribuire a contractului fiind cel mai bun raport calitate-preţ.
În această situaţie, în ultima zi în care mai puteau fi depuse contestaţii, Eldiclau a înaintat două: una la Curtea de Apel Bucureşti, prin care se plângea de decizia CNSC de a-i respinge prima contestaţie şi, respectiv, o a doua contestaţie tot la CNSC, prin care se plângea de faptul că, din nou, contractul fusese adjudecat de Aedificia Carpaţi, iar oferta proprie fusese clasificată drept neconformă şi inacceptabilă.
În ce priveşte cea de-a doua contestaţie depusă la CNSC, Compania Naţională de Investiţii a invocat excepţia lipsei de interes a Eldiclau. Cu alte cuvinte, reprezentanţii CNI au susţinut că firma nu mai putea formula cea de-a doua contestaţie la CNSC în cauză întrucât fusese deja descalificată din procedură.
Totuşi, dat fiind faptul că, în paralel, Eldiclau se adresase şi instanţei de judecată pentru a se plânge de decizia ce o descalificase din cursa pentru Cazino, CNSC a hotărât suspendarea dosarului ce priveşte cea de-a doua contestaţie până la soluţionarea dosarului de la Curtea de Apel Bucureşti.
Aşa se face că întreaga procedură de atribuire a fost blocată. Iar asta pentru că, deşi adjudecat de o firmă, contractul de achiziţii publice nu poate fi semnat atâta vreme cât există pe rolul CNSC o plângere legată de procedura de atribuire.
Declaraţia ministrului Dezvoltării
În întreg acest context, decizia de vineri a instanţei de judecată a venit să deblocheze întregul proces de atribuire, fapt ce a dus la animarea speranţelor de restaurare a edificiului ale tuturor constănţenilor, aceste speranţe fiind acum mai vii ca niciodată.
Contactat telefonic, Ștefan Ion, ministrul Dezvoltării, ne-a declarat: „Știm că s-a respins încă de vineri de către instanţă plângerea formulată de firma contestatoare cu privire la procedura de atribuire a contractului pentru reabilitarea Cazinoului. Suntem pregătiţi să mergem mai departe şi să facem tot ce depinde de noi, de acum înainte, cât mai repede, pentru a le putea oferi constănţenilor, dar şi tuturor locuitorilor din ţară un obiectiv complet refăcut“.
Totodată, ministrul a subliniat: „dorinţa noastră cea mai mare este de a putea semna contractul de atribuire până de sărbători şi astfel să putem face un cadou frumos tuturor celor ce îşi doresc să vadă Cazinoul renăscut“.
La rândul lor, reprezentanţii Aedificia Carpaţi ne-au declarat încă de la finalul săptămânii trecute, imediat după aflarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, faptul că speră să poată semna contractul pentru Cazino în cursul acestei săptămâni. „Având în vedere faptul că la Curtea de Apel soluţia a fost de respingere a contestaţiei Eldiclau (definitivă), CNSC va hotărî foarte repede că respinge contestaţia Eldiclau pe lipsă de interes. Aşa că sperăm ca săptămâna viitoare să avem soluţia favorabilă şi de la CNSC şi să putem semna contractul de proiectare şi execuţie“, au precizat, vineri, reprezentanţii Aedificia Carpaţi.
Ecouri mondiale pentru Cazinou
În acest context, putem afirma că nu numai constănţenii s-ar bucura să vadă Cazinoul renăscut din propria-i cenuşă. Pe platformele de socializare online, în grupuri de profil, imagini cu minunatul edificiu abandonat au stârnit, de-a lungul timpului, admiraţia, dar şi nostalgia şi mila unor comunităţi din lumea întreagă.
De pildă, o imagine postată pe un astfel de grup de un utilizator din capătul opus al lumii, din Asia, a strâns sute de aprecieri şi zeci de redistribuiri ale postării. „Cazinoul abandonat din Constanta, Romania. Aidoma unei perle veghind Marea Neagră, unde călătorii cu dare de mână şi elitele veneau din întreaga Europă pentru a juca şi a dansa noaptea-ntreagă în ceea ce odinioară era cea mai impresionată clădire a ţării“, a descris utilizatorul din celălalt capăt al lumii Cazinoul din Constanţa.
Comentariile din partea celorlalţi membri ai grupului de profil ce au însoţit această postare sunt şi ele demne de amintit: „Dacă acele ziduri ar putea vorbi“, scrie un membru al grupului, din Canada.
„Cum de au abandonat aşa ceva?“, se întreabă un utilizator din Filipine.
„Am fost în Constanţa la începutul anilor 90 şi l-am vizitat. Din păcate, era închis (în 1990), dar ghidul nostru turistic ne-a lăsat să intrăm. A fost de-a dreptul impresionant. Vă mulţumim pentru postare!“, a scris un cetăţean din Statele Unite ale Americii.
„L-am văzut anul trecut, ar putea fi, din nou, un loc minunat“, scrie o admiratoare din Marea Britanie.
Un alt utilizator din Statele Unite scria: „Este atât de păcat să vezi clădiri de-a dreptul irosite şi, în paralel, atâţia oameni fără casă“.
La rândul său, o utilizatoare din America de Sud era de părere că „Atât de frumos! Ce păcat să vezi atâtea frumuseţi abandonate prin toată lumea. Ar trebui să preţuim întreaga istorie!“.
Astfel, putem aprecia că un Cazino renăscut ar fi mai mult decât un dar ori un cadou făcut constănţenilor ori românilor. El ar fi o spălare de păcate în faţa istoriei.
Citeşte şi:
Decizie de ultim moment pentru Cazino S-a respins plângerea firmei contestatoare!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii