Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța anunță finalul campaniei pentru combaterea muncii la negru
Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța anunță finalul campaniei pentru combaterea muncii la negru
30 Sep, 2020 17:09
ZIUA de Constanta
1809
Marime text
Astăzi, 30 septembrie 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța a anunțat finalul Campaniei Naționale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, la angajatorii care activează în domeniul fabricării produselor de brutărie și a produselor făinoase și, respectiv, întreținerea și repararea autovehiculelor.
Astfel, au fost verificați 58 de agenți economici, au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale, dintre care patru amenzi, în valoare de 41.800 de lei. Totodată, au fost depistate 2 persoane care lucrau fără forme legale de angajare la 2 angajatori care au fost sancționati cu amenda în valoare de 40.000 lei.
Iată comunicatul oficial transmis de ITM Constanța:
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Ispecției Muncii pentru anul 2020,în perioada 21-26.09.2020 s-a desfășurat ”Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, la angajatorii care își desfășoară activitatea în următoarele domenii de activitate:
- FABRICAREA PRODUSELOR DE BRUTĂRIE ȘI A PRODUSELOR FĂINOASE – cod CAEN 107
- INTRETINEREA SI REPARAREA AUOVEHICULELOR – cod CAEN 452”.
Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce:
> persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecţie socială;
• lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat şi la concediu medical;
• lipsa dreptului la pensie şi la indemnizaţie de şomaj;
> persoana care prestează munca nedeclarată, nu are siguranţa plăţii muncii prestate, plata făcându-se în funcţie de bunăvoinţa angajatorului;
> angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta;
> condiţii precare de muncă pentru lucrători şi riscurile pe care acestea le implică pentru sănătatea lucrătorilor;
> fondurile sociale şi bugetul de stat sunt prejudiciate prin sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale.
Obiectivele Campaniei
> Identificarea si combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile următoare: fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase - cod CAEN 107 întreţinerea şi repararea autovehiculelor - cod CAEN 452, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
> Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor.
> Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul îşi are sediul social.
> Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
> Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniile fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase şi întreţinerea şi repararea autovehiculelor, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
- Luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID - 19;
> Eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare.
Serviciul Control Relații de muncă
Inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă , au verificat in acestă campanie de control 58 de agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniile de activitate enumerate mai sus. Au fost aplicate 6 sancțiuni contraventionale din care 2 avertismanet și 4 amenzi in valoare de 41.800 lei. Au fost depistate 2 persoane care lucrau fără forme legale de angajare la 2 angajatori care au fost sancționati cu amenda în valoare de 40.000 lei.
Deficiențe depistate:
- Nerespectarea programului de lucru și neevidețierea orelor de muncă prestate de salariați ;
- Neplata salariului la data negociată în contractul de muncă;
Serviciul Control Securitate si Sănătate in Munca .
Inspectorii de muncă din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă au verificat în aceeași perioadă un numar de 56 angajatori dintre care 14 au fost sancționați. S-au depistat un număr de 26 deficiențe pentru care s-au dispus un numar de 26 masuri de remediere.
Deficiențe constatate:
- Nu au fost afișate în toate locurile vizibile , regulile de conduita obligatorii pentru angajati;
- Nu au fost delimitate in mod clar culoarele speciale de acces/circulatie;
- Nu au fost reactualizate riscurile ținand cont de riscurile generate de SARS CoV-2.
- Nu au fost reactualizate planurile de preventie și protecție.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii