Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:22 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectorii OPC si-au depasit atributiile si au trecut la controale de igiena

ro

07 Nov, 2003 00:00 4597 Marime text

"Haita" lui Voineagu a pornit sa rascoleasca Centrul de plasament "Delfinul"

Inspectorii de la OPC, in urma unei sesizari, au trecut la controlul unui TIR de ajutoare destinate copiilor din Centrul de plasament "Delfinul" * Intr-un exces de zel iesit din comun, inspectorii s-au legat de etichetele unor conserve de parca acestea ar fi fost comercializate * Controlul etichetelor pare fortat daca luam in calcul faptul ca marfa care trecuse prin vama avea certificate in regula * Ca sa arate cine sunt, inspectorii, parca in criza de autoritate, au trecut la controale de igiena, activitate care se pare ca nu prea este de competenta lor

O actiune recenta a Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Constanta, prezentata ca pe un fapt normal, corect si demn de lauda, confirma exigenta vecina cu cinismul a inspectorilor acestei institutii. In urma cu aproximativ doua saptamani, o echipa a OPC, condusa de inspectorul Anisoara Dumitrescu, s-a deplasat la Centrul de plasament "Delfinul", din localitatea Agigea. Se pare ca vizita inspectorilor a venit in urma unor apeluri telefonice, multe si disperate, ale unor trecatori care au intuit la unison ca la centrul de plasament se petrec lucruri necurate. Suspect era ca dintr-un TIR belgian se descarca ceva. Vigilenta civica a alertat OPC, chiar daca era vorba de ajutoare. Ajunsa la locul delictului, doamna de la OPC a luat la controlat impreuna cu echipa sa toate produsele belgienilor, atentie, donate!!! orfanilor din Agigea, pentru a vedea daca respecta normele de etichetare si depozitare. Anterior, donatia fusese controlata de reprezentantii Directiei Vamale, care au constatat conformitatea dintre declaratiile vamale, certificatele de calitate si produsele transportate. Oficialul protectiei consumatorilor a strambat din nas cand a dat de cateva cutii de conserve indoite, probabil datorita transportului, cu etichetele deteriorate din aceleasi cauze. Cum din cateva pachete au iesit la iveala mai multe perechi de chiloti pentru copii de pana la trei ani, inspectorul Dumitrescu a dispus pe loc confiscarea marfii, pentru ca importul unor astfel de produse ar fi interzis prin lege. Si daca tot se afla la fata locului, responsabila OPC a purces si la un control amanuntit al starii de igiena a amplasamentului, descoperind gandaci si urme de rozatoare in blocul alimentar. La finalul controlului, femeia a declarat pentru presa ca va proceda la confiscarea tuturor lucrurilor donate, daca acestea nu vor fi sortate corespunzator.

Decisi sa confiste ajutoarele

Pare de bun-simt si acceptam ideea ca niste orfani au dreptul, ca noi toti de altfel, sa consume produse de calitate. Ba chiar statul roman are obligatia morala sa le asigure acestor napastuiti ai sortii produse corespunzatoare. Cu toate acestea, de multe ori nu o face, din lipsa de fonduri sau din plictiseala unor functionari nevolnici. Cand insa la imbunatatirea conditiilor de trai ale orfanilor contribuie altcineva decat statul roman, ba chiar o face cu titlu gratuit, ca donatie, excesul de zel al controlorilor calitatii devine suspect. Este evident ca au fost cazuri in care in farfuriile copiilor orfani au ajuns carne de vita din conserve aduse ca ajutoare din Anglia, care avea embargo la exportul produselor de acest gen. Sa ne aducem aminte de scandalul bolii vacii nebune si de ajutoarele primite de un centru de plasament din Constanta. Cu toate acestea, nu intelegem excesul de zel la controlul OPC de la "Delfinul". Oricate telefoane ar curge la minunata institutie de control, daca orfanii primesc cu titlu de donatie chiloti, este firesc ca marfa sa fie sortata si nu este neaparat nevoie de mana forte a OPC. Aici insa nimeni nu cumpara nimic. Daca OPC-ul intelege prin consumator nu persoana care achizitioneaza un produs, ci pe cea care il baga in gura sau il foloseste, atunci ar trebui sa ne asteptam din partea acestui organism la controale detaliate in timp ce ne servim masa sau ne schimbam ciorapii. In loc sa vaneze pe comerciantul ticalos care ne vinde usturoi in loc de ceapa, inspectorul OPC incepe sa vaneze consumatorii, ba chiar ii ameninta ca le confisca ciorapii daca nu-i sorteaza dupa culori si marimi. Ei bine, inspectorii OPC, in criza de personalitate, s-au repezit asupra unor orfani batuti de soarta, gata sa le ia de la gura mancarea, pe motiv ca eticheta era zgariata. Donatorii au prezentat insa certificate de garantie a produselor, in conformitate cu practicile din Uniunea Europeana, astfel ca excesul inspectorilor OPC a fost frant la jumatatea drumului.

Subordonatii lui Voineagu si-au depasit atributiile legale

Totusi, cineva trebuia sa verifice situatia de la Centrul de plasament "Delfinul". Institutiile abilitate prin lege in acest sens sunt Directia pentru Protectia Copilului, Autoritatea Tutelara si Inspectia Sanitara de Stat. Daca OPC-ul si-a insusit abuziv atributiile ISS-ului scormonind dupa gandaci prin TIR si bucataria centrului de plasament, atunci situatia este similara cu una pur ipotetica, in care femeia de serviciu ar verifica balanta comerciala a unei societati pe actiuni, pe motiv ca si ea se ocupa de firma. In ciuda aparentelor, depasirea atributiilor de catre OPC este un caz flagrant de incalcare a principiilor constitutionale, in vigoare si acum, si dupa referendum, potrivit carora dubla impunere este nelegitima. Este si absurd, si impotriva naturii ca o persoana sau o societate sa fie sanctionata pentru aceeasi abatere de doua ori, de catre doua institutii de control diferite. Daca ISS-ul gaseste gandaci la "Delfinul" si aplica o amenda, cum poate sa se infiinteze mai apoi si OPC-ul sa dea o noua amenda pentru aceiasi gandaci? In ecuatie sunt doua institutii de control, nu doua firme concurente avand acelasi obiect de activitate. Daca Voineagu mai vrea un SRL, ar trebui sa-l infiinteze la Registrul Comertului, nicidecum sa transforme o institutie a statului intr-o masinarie comerciala.

O calauza politica spre beneficii nemeritate

Oficiul pentru Protectia Consumatorilor este, fara drept de apel, una dintre cele mai mediatizate institutii publice, si asta inca de la inceputul guvernarii PSD. Aparent fara nici o conotatie politica, activitatea OPC-ului a fost prezentata in intreaga media ca una dintre cele mai eficiente mijloace de protectie a omului de rand, in calitatea sa de consumator, impotriva tendintei comerciantilor de a-i baga pe nas produse care nu respecta anumite standarde de calitate. In aceste conditii, s-a creat impresia ca institutia in cauza concura din plin la crearea unui mediu comercial sanatos, ca pune din greu umarul la propasirea sarmanei natii si alte astfel de nazbatii. In subsidiar, la inceput destul de timid, dar in prezent suficient de transant, au aparut si voci mai mult sau mai putin autorizate, care au afirmat ca "afacerea" OPC-ului este calauzita de interese politice intrinseci, ca ipostaza de consumator este destul de fragila intr-o economie care numai de consum nu este si, in sfarsit, ca activitatea acestei institutii creeaza avantaje comerciale unor favorizati politici. Ar fi interesant sa aflam daca exista cel putin o firma a unui pesedist care a fost sanctionata de OPC-ul lui Eugen Voineagu. La fel de interesant ar fi de aflat daca firmele acestuia (pardon, ale familiei sale) sunt verificate in vederea asigurarii protectiei consumatorilor, si mai ales de catre cine.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii