Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:23 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intervenția susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, în deschiderea mesei rotunde „Energie, mediu și combaterea schimbărilor climatice”, coprezidate împreună cu Prim-ministrul Norvegiei

ro

05 Oct, 2023 19:37 1001 Marime text
Sursă foto: Adminisrația Prezidențială
  • Președintele României, Klaus Iohannis, a coprezidat joi, 5 octombrie 2023, împreună cu Prim-ministrul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre, masa rotundă cu tema „Energie, mediu și combaterea schimbărilor climatice”, în marja Summitului Comunității Politice Europene care se desfășoară la Granada, Regatul Spaniei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a coprezidat joi, 5 octombrie 2023, împreună cu Prim-ministrul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre, masa rotundă cu tema „Energie, mediu și combaterea schimbărilor climatice”, în marja Summitului Comunității Politice Europene care se desfășoară la Granada, Regatul Spaniei, transmite un comunicat din partea Administrației Prezidențiale.

Vă prezentăm în continuare intervenția Președintelui României în deschiderea dezbaterii:

„Mă bucur să coprezidez această masă rotundă despre energie, mediu și lupta împotriva schimbărilor climatice. Acestea sunt subiecte esențiale pe agenda noastră europeană pentru care implicarea la cel mai înalt nivel este fundamentală.

Prezența dumneavoastră aici atestă angajamentul dumneavoastră de a conduce în materie de tranziție verde, asigurând în același timp securitatea energetică pentru Europa.

Criza energetică generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat încă o dată cât este de importantă independența energetică pentru securitatea noastră. Și, în fața adversității, am dovedit că putem recurge la acțiune îndrăzneață și rapidă. Spre surprinderea Rusiei, am redus masiv, într-un timp foarte scurt, dependența noastră energetică de Moscova.

Am transformat criza într-o oportunitate, accelerând tranziția verde prin măsuri de eficiență energetică și bazându-ne pe energie regenerabilă.

În acest fel, Uniunea Europeană și-a reafirmat angajamentul puternic de a conduce lupta împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, Uniunea își menține ferm angajamentul nostru de a sprijini țările în curs de dezvoltare și pe cele mai vulnerabile în procesul de atenuare și de adaptare la schimbările climatice.

Dar o acțiune eficientă în domeniul schimbărilor climatice necesită o implicare globală concretă. Auzind angajamentele altor lideri în timpul recentelor Summituri ale ONU privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și privind Ambițiile Climatice, am recăpătat încrederea că suntem capabili să acționăm la nivel global în privința schimbărilor climatice și a sustenabilității.


La rândul său, COP28 în Dubai marchează un moment de bilanț global și o oportunitate de a recalibra acțiunea noastră împotriva schimbărilor climatice pentru mai multă eficiență.

În același timp, securitatea climatică și securitatea energetică merg mână în mână. În acest sens, un mix energetic echilibrat, bazat pe diverse surse de energie cu emisii scăzute de carbon, este esențial.

Energia solară și eoliană sunt liderii când vine vorba de implementarea energiei regenerabile. Cu toate acestea, rolul gazului natural și al energiei nucleare în procesul de decarbonizare nu poate fi neglijat. Dezvoltările inovatoare, cum ar fi reactoarele modulare mici, pot facilita atingerea neutralității carbonului. Investițiile suplimentare în infrastructura energetică, în interconectarea îmbunătățită, în special în rețelele electrice, sunt esențiale.

Uniunea Europeană a decis să integreze Ucraina și Republica Moldova în piața europeană a energiei și să deschidă accesul la Platforma Europeană de achiziție comună de gaz spre țările candidate.

Acest lucru indică voința noastră puternică de a le aduce mai aproape de ambițiile UE în materie de energie și climă.


Trebuie să ne asigurăm că ne aliniem industria la tranziția verde, că devenim parte a lanțurilor valorice globale verzi și că ne angajăm cu succes în producția de bunuri și servicii verzi. România dezvoltă în prezent un proiect de pionierat cu Partenerul nostru Strategic, Statele Unite, privind reactoarele modulare mici, întrucât ne propunem să fim un hub pentru acesta și alte tehnologii cu emisii reduse de carbon.

România este, de asemenea, o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru producția de panouri solare și baterii. Disponibilitatea energiei cu emisii scăzute de carbon în România permite dezvoltarea industriilor verzi.

Două treimi din energia noastră electrică provine din surse regenerabile și nucleare și ne propunem să extindem ponderea energiei regenerabile prin REPowerEU.

Tranziția verde aduce cu sine provocarea asigurării accesului suficient la materii prime critice. În acest sens, trebuie să lucrăm îndeaproape cu prieteni din afara Europei.

Căutând să sprijinim pe cei mai vulnerabili în fața schimbărilor climatice, România va extinde cooperarea privind situațiile de urgență induse de schimbările climatice și privind sistemele de avertizare timpurie spre mai multe țări din Africa, America Latină și Caraibe.

Limitarea schimbărilor climatice și generarea securității energetice necesită un angajament puternic, coordonare și acțiuni comune. România este pe deplin angajată să livreze pe ambele obiective și este pregătită să lucreze cu voi toți în acest sens!

Îl invit acum pe colegul meu, Jonas, să ne împărtășească părerile sale pe această temă. După care, aștept cu nerăbdare să ascult părerile voastre și vă invit să vă implicați cu inima deschisă în această dezbatere”, a spus acesta.



Citește și:
Președintele Klaus Iohannis: În România vor fi aduse sisteme de apărare antidronă suplimentare, în contextul atacurilor de la Dunăre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii