Intervențiile pompierilor români la nivel național și europen în ultimele 24 de ore
Intervențiile pompierilor români la nivel național și europen în ultimele 24 de ore
25 Aug, 2023 11:25
ZIUA de Constanta
917
Marime text
- În ultimele 24 de ore, echipajele operative din întreaga țară au acționat la 1.828 de misiuni pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții.
În ultimele 24 de ore, echipajele operative din întreaga țară au acționat la 1.828 de misiuni pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții, transmite un comunicat din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Astfel, echipajele SMURD au gestionat 1.427 de solicitări, iar 1.421 persoane au fost asistate medical. De asemenea, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 13 persoane aflate în dificultate.
Tot în cursul zilei de ieri, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 4 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
Echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 146 de incendii înregistrate la nivel național. Din totalul acestora, 96 au fost intervenții la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), fiind afectate aproximativ 150 ha de teren.
Concomitent cu aceste tipuri de intervenții, pompierii au gestionat cu promptitudine 251 misiuni destinate protecției comunităților, iar 17 dintre acestea au fost pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de manifestarea fenomenelor hidrometeorologice, sub incidența cărora s-au aflat mai multe zone din țară. Misiunile de sprijin s-au derulat în 8 localități din 7 județe (Alba, Argeș, Bacău, Dâmbovița, Neamț, Olt și Tulcea), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte și 2 subsoluri, precum și pentru îndepărtarea a 25 de copaci prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 2 autoturisme.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise 35 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, dintre care 9 mesaje privind prezența animalelor periculoase (urși), în județele Argeș, Brașov, Buzău, Harghita, Maramureș și Mureș și 26 mesaje privind manifestarea fenomenele hidrometeorologice periculoase, în județele Alba, Arad, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Hunedoara, Harghita, Prahova, Olt, Tulcea și Vrancea.
Misiuni externe
În ultimele 24 de ore, pompierii români, pre-poziționați în Franța, au continuat să acționeze pentru localizarea și lichidarea potențialelor focare existente, în urma incendiilor care s-au produs în proximitatea localității Chanousse. De asemenea, pe parcursul zilei, salvatorii au participat și la aplicații tactice pentru testarea și îmbunătățirea procedurilor specifice gestionării riscurilor tehnologice, activitate coordonată de omologii francezi.
Totodată, salvatorii români care intervin în sprijinul autorităților și comunităților elene au continuat misiunile de stingere a incendiului de pădure care s-a manifestat în zona Dadia, pentru protecția comunităților din proximitate și a bunurilor acestora. Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, contingentul de militari a fost împărțit în două echipe, procedură care a permis abordarea flăcărilor pe mai multe flancuri și acoperirea unei suprafețe întinse de teren.
Tot ieri, componenții modulului național care acționează în insula Corsica au participat la schimburi de bune practici, care au presupus, printre altele, prezentarea mijloacelor de intervenție terestră din dotarea celei mai mari stații de pompieri de pe insulă (Ajaccio), precum și a resursei aeriene aparținând bazei de aeronave a Securității Civile, destinată misiunilor de stingere, asistență medicală de urgență, transport intraspitalicesc, acțiuni de căutare-salvare în zone montane etc. Ulterior, pompierii români s-au deplasat la Centrul Operațional pentru stingerea incendiilor și salvare (CODIS) al departamentului, unde omologii francezi le-au prezentat modul în care funcționează dispecerizarea situațiilor de urgență, modalitatea de alocare a resurselor la intervenție, monitorizarea, coordonarea și evaluarea finală a misiunilor desfășurate.
Întrucât, conform prognozelor, riscul apariției incendiilor de pădure în toate zonele de intervenție este în continuare unul ridicat, pompierii români sunt și rămân operativi pentru furnizarea răspunsului prompt la solicitările ofițerilor de legătură ai țărilor gazdă, a încheiat sursa citată.
Citește și:
Intervențiile pompierilor români: Misiunile din Franța și Grecia continuă. Care sunt dotările echipajelor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii