Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:27 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu Su Yanwen, consulul general al Chinei la Constanţa „România este un prieten sincer al Chinei"

ro

01 Oct, 2012 01:00 4049 Marime text
interviu_consul_china_-_su_yanwen_01.jpgChinezii sărbătoresc astăzi 63 de ani de la proclamarea Rebublicii Populare Chineze. Evenimentul a fost marcat, în cursul săptămânii trecute, şi la Constanţa, prin recepţia oferită de consulul general al R. P. Chineze la Constanţa, Su Yanwen. Diplomatul a vorbit, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, despre semnificaţia zilei de 1 octombrie, despre importanţa relaţiilor româno - chineze, dar şi despre bucatele tradiţional româneşti care îi plac.

1. Ce importanţă are pentru poporul chinez cea de-a 63-a aniversare de la proclamarea Republicii Populare Chineze?

1 octombrie din anul curent va fi cea de-a 63-a aniversare de la proclamarea Republicii Populare Chineze. După reformă şi politica de deschidere, economia chineză şi-a menţinut ritmul rapid de dezvoltare, volumul produsului intern brut (PIB) ajungând pe locul 2 din lume, iar în multe domenii China a ocupat loc 1, de altfel, succesele sale remarcabile sunt cunoscute de toată lumea. O China mai deschisă, mai dinamică a creat mai multe oportunităţi de investiţii şi spaţiu mai mare de piaţă pentru diferite ţări. În faţa crizei financiare internaţionale, China a păstrat dezvoltarea sa economică într-un ritm relativ rapid şi în mod stabil, participând activ la cooperarea internaţională, încercând să aducă o contribuţie importantă la relansarea economiei mondiale. Până astăzi, China a reuşit să facă investiţii în 177 ţări, oferind astfel posibilitatea creării unui milion de locuri de muncă în aceste ţări.

Trebuie, însă, să remarcăm că China rămâne o ţară în curs de dezvoltare, cu toate că volumul total al economiei chineze a crescut cu mult; totuşi, calitatea dezvoltării sale trebuie să fie ridicată, în continuare. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor al Chinei este de numai 5414 dolari, ocupând locul 89 în lume. În China mai sunt aproximativ 130 miloane de oameni ce duc o viaţă dificilă. În evoluţia economică au apărut probleme de dezvoltare dezechilibrată, necoordonată etc. Dorim să intrăm în rândurile ţărilor dezvoltate şi mai avem de parcurs încă un drum lung şi anevoios.

2. Cum vedeţi evoluţia relaţiilor româno-chineze?

România este un prieten sincer al Chinei, în cei 63 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cele două ţări s-au respectat reciproc, s-au susţinut una pe alta în organizaţiile internaţionale, au colaborat cu avantajul reciproc în domeniul economic şi colaborarea din domeniul umanistic a cunoscut o dezvoltare permanentă. Consulatul General al R. P. Chineze la Constanţa are relaţii bune de colaborare cu conducerea şi cu oamenii din diferite cercuri din Constanţa, Galaţi, Brăila şi Tulcea. Pentru promovarea colaborărilor din diferite domenii, cele două părţi au depus eforturi mari. În luna august anul curent, fregata Yantai a Forţelor Navale Chineze a sosit pentru prima data în Portul Constanţa într-o vizită. În septembrie, o delegaţie chineză din provincia Henan a vizitat Brăila şi în curând delegaţia judeţului Brăila va întoarce o vizită în China. Acum câteva zile, un spital de medicină tradiţională chineză din Suzhou a semnat un protocol de colaborare cu Spitalul Judeţului Tulcea. Şi judeţul Galaţi are relaţii bune şi tradiţionale de colaborare cu provincea Hubei din China.

În calitate de Consul General al Chinei la Constanţa am convingerea fermă că relaţiile de colaborare cu avantaj reciproc dintre China şi România se vor dezvolta în continuare.

interviu_consul_China_-_Su_Yanwen_02.jpg

3. Câţi chinezi trăiesc, cu aproximaţie, în România? Dar în Dobrogea? Cu ce se ocupă ei?

Până la sfârşitul lunii august, în România erau cam 6.500 de chinezi, printre care se află oamenii care se ocupă de comerţ, de transportul maritim, de tehnica de telecomunicaţie, restaurante, turism, materiale de construcţie, fabrici de biciclete şi IT. În Constanţa sunt foarte puţini chinezi, sper că în viitor oamenii de afaceri chinezi vor veni şi la Constanţa. Voi promova colaborările concrete dintre provinciile din China şi Constanţa.

4. Aţi putut în cei doi ani de când sunteţi Consul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa să vă acomodaţi cu obiceiurile, cu stilul de viaţa dintr-o ţară latină, din Balcani?

Eu sunt un vechi prieten al poporului român. Am lucrat în ambasada noastră la Bucureşti şi în Consulatul General al Chinei la Constanţa în total 15 ani. Cunosc cam toate obiceiurile româneşti şi m-am împrietenit cu oamenii. Vorbind de bucatele româneşti, îmi plac mai mult sarmalele cu mămăligă şi deosebita ciorbă de burtă. Când cineva mă invită la horă, pot să dansez cu plăcere. Poporul român este un popor foarte ospitalier, harnic şi intelegent, cu inima bună. Mă bucur că am ocazia să fiu Consul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa. Voi depune toate eforturile pentru întărirea colaborării şi prieteniei dintre China şi România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii