Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intreprinzatorii de la tara au probleme in accesarea fondurilor

ro

05 Feb, 2005 00:00 804 Marime text

In mai putin de o luna Agentia SAPARD a declarat eligibile 43 de proiecte

In sesiunea din decembrie 2004 au fost inaintate 13 proiecte la nivel regional, din care patru pe masura 3,1, sapte pe masura 3,4 si doua pe masura 1,1 * Intreprinzatorii care doresc sa obtina finantari prin programul Sapard intampina probleme de ordin bancar si din punct de vedere al metodologiei de implementare

Agentia SAPARD a declarat eligibile in luna ianuarie a acestui an, 43 de proiecte care vizeaza modernizarea exploatatiilor agricole, investitii in industria alimentara, dar si diversificarea activitatilor economice din mediul rural. Astfel, in aceasta saptamana se vor contracta 27 proiecte pentru masura 3,1, prin care sunt sprijinite investitiile in exploatatiile agricole. Proiectele vizeaza infiintarea de ferme pentru cresterea animalelor (porci, vaci, oi, etc.), achizitionarea de utilaje agricole (tractoare, combine, etc.), cat si diferite investitii in pomicultura si viticultura. Pentru dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative-masura 3,4, Agentia SAPARD urmeaza sa contracteze, inca 27 proiecte. Proiectele care au fost finantate prin masura 3,4 vizeaza turismul rural, apicultura si cresterea melcilor. Atat masura 3,1, cat si masura 3,4 au fost acreditate in decembrie 2003. Potrivit celor afirmate de catre Gabriel Piticas, reprezentantul Biroul Regional SAPARD Constanta-Regiunea 2 Sud-Est, in sesiunea din decembrie 2004 au fost inaintate 13 proiecte la nivel regional, din care patru pe masura 3,1, sapte pe masura 3,4 si doua pe masura 1,1. Initial pentru masura 3,4 s-au primit opt proiecte, insa unul a fost considerat neeligibil. Incepand cu ianuarie 2004 si pana astazi au fost contractate 226 de proiecte pentru masura 3,1 si 171 de proiecte pentru masura 3,4. Nu numai beneficiarii privati pot obtine fonduri nerambursabile de la SAPARD, ci si beneficiarii publici, mai precis consiliile locale comunale. Prin masura 2,1 s-au obtinut fonduri pentru dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, respectiv pentru consiliile locale. Toate fondurile alocate acestei masuri pentru intreaga perioada de implementare au fost epuizate. SAPARD este un program special de pre-aderare destinat sustinerii agriculturii si dezvoltarii rurale. Romania va primi 150 milioane Euro anual intre 2000 si 2006.

Probleme de accesare a fondurilor

Accesarea slaba a fondurilor Sapard a facut subiectul discutiei de ieri de la sediul Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta. Aspectul cel mai important l-au reprezentat problemele cu care se confrunta intreprinzatorii din mediul rural in accesarea acestor fonduri. Problemele identificate sunt de ordin bancar si din punct de vedere al metodologiei de implementare. In primul rand, s-a constatat ca bancile nu vor sa crediteze firmele nou infiintate din mediul rural. Mai mult, in urma unui sondaj realizat de PIMM s-a demonstrat ca institutiile bancare nu accepta garantii situate in mediul rural si nu crediteaza decat societatile care au balante cu indicatori financiari de clasa A, in timp ce marea majoritate a balantelor agricultorilor sunt de clasa B spre C. Cumulat cu aceste probleme in creditare, se reclama birocratia exagerata, gradul ridicat de complexitate in realizarea proiectelor Sapard, termenul mare de plata (90 de zile) pentru transele acordate de program proiectelor in derulare. Pentru remedierea acestor impedimente s-a propus ca Ministerul Finantelor Publice sa elibereze scrisori de garantie in favoarea bancilor acelor firme sau asociatii agricole, care au contracte de arenda pe minim cinci ani. "O astfel de inlesnire ii va determina pe micii intreprinzatori sa se asocieze si sa-si reuneasca pamanturile in ferme mai mari care pot accesa mult mai usor fondurile SAPARD", afirma reprezentantii locali din cadrul PIMM Constanta. S-a mai propus reducerea termenelor de raspuns din partea Agentiei SAPARD privind selectarea proiectelor, iar pentru efectuarea platilor de la 90 de zile la 15 zile, precum si reducerea termenelor de efectuare a "platilor ratelor SAPARD" de la 90 de zile la 15 zile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii