Întrevedere între secretarul de stat în MADR, Adrian Pintea și Lucia Sava. Discuții despre comunitatea românească din California
Întrevedere între secretarul de stat în MADR, Adrian Pintea și Lucia Sava. Discuții despre comunitatea românească
18 Sep, 2024 16:45
ZIUA de Constanta
554
Marime text
- În cadrul vizitei de lucru în Statele Unite, delegația condusă de secretarul de stat Adrian Pintea a întâlnit parteneri de prim rang în domenii esențiale pentru dezvoltarea României.
Adrian Pintea a avut ieri, 17 septembrie 2024, o întrevedere productivă cu Lucia Sava consul general la Consulatul General al României din Los Angeles, unde a purtat discuții despre comunitatea românească din California și posibilitățile de a consolida legăturile economice dintre țara noastră și acest stat american.
,,Vizitele pe care le-am efectuat ne-au oferit ocazia de a explora soluții și tehnologii de vârf în gestionarea resurselor de apă și de energie, dar și oportunități pentru cooperare în agricultură și cercetare", a declarat secretarul de stat al MADR.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre activitățile de sprijin oferite comunității românești și despre eforturile constante de a promova România în SUA. Relațiile economice bilaterale pot fi întărite prin promovarea exporturilor de produse agroalimentare și atragerea de investiții în sectorul agricol românesc.
Totodată, în cadrul vizitei la Viterbi ReWater Center, delegația MADR a avut oportunitatea de a constata că tehnologiile avansate în reciclarea apei și gestionarea durabilă a resurselor de apă pot oferi soluții aplicabile și pentru provocările cu care se confruntă țara noastră.
Cercetările inovatoare de aici pot contribui la optimizarea sistemelor de irigații din România, furnizând un model de bune practici în ceea ce privește utilizarea eficientă a apei în agricultură.
În egală măsură, Adrian Pintea a avut o discuție constructivă cu oficialii din Fresno, o zonă agricolă importantă din California, despre modul în care aceștia reușesc să gestioneze resursele de apă și agricultură în condiții climatice dificile.
Alte subiecte de discuție au vizat programele americane de susținere a fermierilor și de colaborarea dintre autoritățile locale și mediul academic pentru a dezvolta soluții durabile, se arată într-o postare pe pagina de socializare a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Modelele americane de cooperare public - privat reprezintă o lecție importantă și pentru România, unde putem întări parteneriatele pentru a stimula dezvoltarea agriculturii României.
Vizita la California State University – Fresno – WET Center a demonstrat importanța investițiilor în cercetare și dezvoltare pentru a sprijini tranziția către o agricultură durabilă și eficientă din punct de vedere energetic. Tehnologiile pe care le dezvoltă aici pot fi integrate și în proiectele noastre de dezvoltare rurală, contribuind la modernizarea sistemelor de irigații și utilizarea eficientă a resurselor naturale.
Vizita la Bureau of Reclamation și la Barajul Friant a oferit o perspectivă valoroasă asupra modului în care Statele Unite gestionează marile proiecte de infrastructură pentru apă. Modelele americane de operare pot inspira proiecte similare în România, mai ales în regiunile afectate de secetă, unde gestionarea apei devine tot mai critică. Barajul Friant este un exemplu al importanței investițiilor în infrastructura hidraulică, un domeniu prioritar și pentru țara noastră.
,,Vizitele efectuate la obiectivele de irigații din SUA au întărit convingerea că parteneriatele internaționale sunt cheia pentru a aduce inovația și tehnologia de care România are nevoie pentru a-și moderniza agricultura și gestionarea resurselor de apă. Vom continua să explorăm și să sprijinim inițiativele care vor contribui la dezvoltarea durabilă a agriculturii noastre", afirmă Adrian Pintea.
Citește și:
Fermierii, așteptați la APIA pentru semnarea cererilor de plată
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii