Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:38 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, cu viceprim-ministrul Republicii Moldova, Nicu Popescu

ro

23 Jan, 2024 19:54 948 Marime text

Sursa foto: MAE


 
  • Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut, marți, 23 ianuarie, la București, o întrevedere cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, potrivit unui comunicat al MAE.


Conform sursei, este prima vizită efectuată în România de ministrul Nicu Popescu după obținerea deciziei Consiliului European din 14-15 decembrie 2023 de începere a negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova.
 
Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat importanța avansării procesului de integrare a Republicii Moldova și mizele istorice ale continuării unui parcurs de succes în 2024 și în anii următori. A reafirmat disponibilitatea deplină și dorința României de a continua să susțină, la fel de angajant, drumul european al Republicii Moldova, prin demersuri diplomatice constante și prin mobilizarea semnificativă de resurse și expertiză dedicate acestui obiectiv. Valorificând comunitatea de limbă cu Republica Moldova, România va acționa, ca și până acum, ca partener și furnizor de expertiză în procesul negocierilor pentru aderare.

În continuarea dialogului diplomatic excelent între România și Republica Moldova, dar și a celui personal cu omologul de la Chișinău, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a trecut în revistă aspecte importante ale cooperării bilaterale. A menționat relevanța proiectelor comune de interconectare, pe multiple planuri.


De asemenea, a reamintit că Republica Moldova are nevoie, în continuare, de un sprijin substanțial din partea partenerilor săi, mai ales în condițiile în care Federația Rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, recurge la acțiuni de destabilizare și vizează deraierea parcursului european al Republicii Moldova. În acest context, a subliniat că România este pregătită să acorde sprijin solid, articulat și multidimensional, în consens cu spiritul Parteneriatului Strategic bilateral.
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a evocat semnificația avansării parcursului european și opțiunile concrete care decurg din acesta. A subliniat că pentru Republica Moldova consolidarea opțiunii pro-europene constituie o ocazie istorică ce va genera beneficii concrete pentru cetățeni.



Șeful diplomației de la Chișinău a mulțumit României pentru sprijinul solid și constant acordat și a subliniat că experiența României rămâne foarte utilă și relevantă pentru Republica Moldova în procesul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
 

„Dialogul politic și diplomatic dintre România și Republica Moldova se află astăzi la un nivel fără precedent și acest lucru se datorează în mare măsură muncii asidue depuse de ministrul Nicu Popescu. Avem proiecte bilaterale dinamice la nivel sectorial în multiple domenii.
Mă bucură foarte mult că am avut oportunitatea de a discuta aceste proiecte comune, mai ales cele care țin de securizarea și avansarea în continuare a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Așa cum am spus-o în nenumărate rânduri, locul Republicii Moldova este în familia europeană.
 
Suntem și vom rămâne cel mai activ și cel mai apropiat partener al Republicii Moldova și al cetățenilor săi, atât la nivel bilateral, cât și la nivel european și internațional. Din acest punct de vedere, Republica Moldova are și un avantaj major prin comunitatea de limbă. Putem să oferim expertiză tehnică aplicată, bazată pe propria noastră experiență în procesul de aderare, sprijin de care Republica Moldova va avea nevoie în procesul de negociere pentru aderare și, de altfel, și în procesul de reformă.

Din păcate, Republica Moldova rămâne cel mai afectat vecin al Ucrainei, în condițiile în care Rusia își continuă războiul de agresiune și acțiunile de destabilizare.



În ultimii ani, autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să țină piept unui număr impresionant de acțiuni de destabilizare, ca parte a războiului hibrid complex orchestrat de Moscova. Am văzut tentative de răsturnare a ordinii constituționale, de deviere de la parcursul european al Republicii Moldova”, a transmis Luminița Odobescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii