UPDATE Investigație a Consiliului Concurenței pe piața serviciilor stomatologice
UPDATE: Investigație a Consiliului Concurenței pe piața serviciilor stomatologicePotrivit Consiliului Concurenței, în cadrul investigației, au fost efectuate inspecții inopinate la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi din România și la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi Iași.
Autoritatea de concurență deține indicii conform cărora Colegiul Medicilor Stomatologi ar fi stabilit onorarii minime pentru serviciile prestate de membrii săi.
De asemenea, Consiliul Concurenței are suspiciuni că prin intermediul Colegiului s-ar fi introdus unele restricții privind recrutarea personalului de la un cabinet stomatologic la altul, cu scopul de a-și împărți piața forței de muncă specializată în domeniul stomatologic și de a impune un nivel minim al drepturilor salariale.
Această practică, denumită „no-poach”, prin care nu se contactează, nu se recrutează și nu se angajează persoane care lucrează și/sau au lucrat la vreunul dintre cabinetele stomatologice concurente, elimină concurența reală de pe piață pentru atragerea angajaților, scăzând mobilitatea forței de muncă, chiar ținând-o captivă. Practic, aceste acorduri au drept consecință menținerea salariilor pentru respectivele specializări la un nivel artificial, inferior celui real - onform Consiliului Concurenței
În plus, există indicii conform cărora Colegiul Stomatologilor din România a impus cabinetelor stomatologice restricții privind acordarea de reduceri sau de alte avantaje materiale/facilități pentru atragerea sau fidelizarea pacienților.
UPDATE: Oficial de la Colegiul Medicilor Stomatologi din RomâniaAmintim că Legea concurenței interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor şi practici concertate, care împiedică, restrâng ori denaturează concurenţa pe piaţa românească prin stabilirea preţurilor sau orice alte condiţii de tranzacţionare.
Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurență neloială. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor“ - au mai precizat reprezentanții Consiliului Concurenței.
Colegiul Medicilor Stomatologi din România cooperează cu instituțiile abilitate pentru a clarifica procedura de aplicare a legislației în domeniul concurenței, în urma verificărilor inițiate de Consiliul Concurenței.
Prevederile actuale ale Codului deontologic al medicului stomatolog din România, care a fost adoptat prin Decizia nr. 6/1AGN din 9 iulie 2021 și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 833 din 31 august 2021, au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.
Noua conducere a CMSR, care a preluat mandatul de reprezentare profesională a medicilor stomatologi la finalul anului 2023, a demarat deja procesul de modificare a prevederilor Codului Deontologic, pentru armonizarea și modernizarea cadrului de exercitare a acestei profesii în țara noastră. În acest fel, actualizarea normelor în domeniul publicității stomatologice se derulează în coordonare cu analizarea și integrarea propunerilor de modificare a Codului Deontologic al medicului stomatolog, pentru a asigura o abordare integrată și coerentă privind etica profesională în comunicarea și promovarea serviciilor stomatologice.
În vederea obținerii unei perspective unitare și echilibrate, CMSR se consultă cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR), pentru a stabili principii și practici comune, care să protejeze demnitatea profesiei și să mențină încrederea publicului în serviciile medicale.
Totodată, aceste demersuri sunt derulate prin consultarea Consiliului Concurenței din România, pentru ca reglementările la nivelul profesiei să fie aliniate întru totul la regulile în materia concurenței, protejând atât profesia, cât și consumatorii beneficiari ai serviciilor stomatologice.
Principiile care vor sta la baza noilor reglementări vizează respectarea veridicității, obiectivității, confidențialității, precum și promovarea echitabilă și responsabilă a serviciilor stomatologice.
Obiectivul fundamental este să oferim un cadru corect pentru activitățile de publicitate, care sa țină cont atât de normele legale în domeniu, cât și de cele deontologice. Astfel, vom reuși să consolidăm imaginea profesiei noastre prin integritate și profesionalism.
CMSR oferă întregul suport în derularea activităților derulate de Consiliul Concurenței, respectând atât rolul acestei instituții, cât și principiile cooperării loiale între instituții.
Citește și:
O nouă clinică stomatologică în Constanța! Iată unde își are sediul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp