Investiţie de peste 3,6 milioane de euro RAJA SA a inaugurat o staţie de epurare cu tehnologie de ultimă generaţie la Hârşova (galerie foto)
Investiţie de peste 3,6 milioane de euro: RAJA SA a inaugurat o staţie de epurare cu tehnologie de ultimă generaţie
03 Jun, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2451
Marime text
O staţie de epurare nouă, cu tehnologie modernă, dotată cu trei trepte de epurare - una mecanică, una biologică şi terţiară şi una de tratare a nămolului - a fost inaugurată, ieri, de societatea RAJA SA Constanţa la Hârşova.
Vorbim despre proiectul „Staţie de epurare nouă, inclusiv treapta terţiară, în localitatea Hârşova“, în valoare de 3.682.437,45 de euro, din care suma de 1.032.546 de euro a fost asigurată de RAJA SA, 75.228 de euro, de la Primăria Hârşova, iar diferenţa, din Fondul de Coeziune şi Bugetul de Stat. Noua staţie de epurare are trei trepte: una de epurare mecanică, una de epurare biologică şi terţiară şi una de tratare a nămolului rezultat în urma procesului de epurare, treaptă care asigură separarea şi îndepărtarea elementelor impurificatoare conţinute în apele uzate, aducându-le în limitele admise pentru a fi descărcate în canalul Dunăre - Marea Neagră, pentru localităţi cu peste 10.000 de locuitori.
„De azi (n.r. ieri), apele uzate care ajung în Dunăre sunt ca apa de izvor. Compania noastră duce o politică de protejare a mediului şi a sănătăţii populaţiei. Ne dorim ca Dunărea să fie curată ca şi Rinul. Inaugurarea staţiei de epurare este un moment de bucurie pentru locuitorii din Hârşova“, a declarat directorul companiei RAJA SA Constanţa, în cadrul ceremoniei de inaugurare a investiţiei, care marchează o nouă etapă de progres tehnologic, de ridicare a calităţii serviciilor către comunităţile din zonă.
Inaugurată ieri, staţia de epurare corespunde debitelor caracteristice de ape uzate şi concentraţiilor indicatorilor de poluare şi urmăreşte reţinerea materiilor în suspensie, a substanţelor flotante, eliminarea substanţelor organice biodegradabile, nitrificarea, denitrificarea şi stabilizarea anaerobă a nămolului.
În perioada construcţiei staţiei de pompare de la Hârşova, investitorul s-a confruntat cu mai multe obstacole: teren în pantă, vestigii arheologice descoperite, reţele electrice din zonă, sol nisipos, nivel ridicat al pânzei freatice. La acestea se adaugă lucruri executate pe drumuri judeţene şi naţionale şi subtraversarea acestora.
Contractul de lucrări „Staţie de epurare nouă, inclusiv treaptă terţiară - localitatea Hârşova” face parte din proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa”.
Din proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa” mai face parte şi contractul de lucrări „Extindere şi reabilitare aducţiune, extindere aducţiune, extindere reţea canalizare şi trei staţii de pompare noi ape uzate în localitatea Hârşova“, în valoare de 1.738.062,31 de euro. Lucrările au constat în extindere şase puţuri, reabilitare conductă aducţiune apă - 1,65 km, extindere conductă aducţiunea apă - 1.089 km, extindere reţea de canalizare - 3.021 km.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii