Investiție de peste de 7,5 milioane euro în Portul Constanța CN APM SA continuă demersurile pentru înființarea unui parc fotovoltaic
Investiție de peste de 7,5 milioane euro în Portul Constanța: CN APM SA continuă demersurile pentru înființarea
25 Feb, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1350
Marime text
- CN Administrația Porturilor Maritime SA continuă demersurile pentru înființarea unui parc fotovoltaic în Portul Constanța.
- Observaţiile și contestaţiile publicului se primesc la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța din municipiul Constanta, strada Unirii, nr.23, judetul Constanța, până la data de 03.03.2024.
- În anul 2022, Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța pentru o investiție de peste 7 milioane de euro.
CN APM Constanța SA va înființa un parc fotovoltaic în incinta Portului Constanța. Agenția pentru Protecția Mediului Constanta anunţă publicul interesat asupra actualizarii deciziei etapei de încadrare pentru proiectul: „Construire parc fotovoltaic în Incinta Portului Constanța – SF“, amplasat în zona rampei de deșeuri Poarta 6 (conform documentației și declarație beneficiarului) și a rampei Ecologice Poarta 7(conform Certificatului de Urbanism).
Decizia autorităţii de mediu, precum şi informaţiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului din municipiul Constanța, strada Unirii, dar şi la sediul titularului: CN APM Constanța SA, Incinta Port, Gara Maritimă, în zilele de luni - vineri, între orele 9.00-16.00.
Observaţiile și contestaţiile publicului se primesc la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța din municipiul Constanta, strada Unirii, nr.23, judetul Constanța, până la data de 03.03.2024.
Investiție de peste de 7,5 milioane euro
Reamintim că în anul 2022, Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța pentru o investiție de peste 7 milioane de euro.
Este vorba de construirea unui parc fotovoltaic în incinta portului, în zona rampei ecologice de la Poarta 7. Valoare estimată a proiectului de construire a parcului fotovoltaic în incinta portului Constanța este de 7,5 milioane euro. Suprafața de teren alocată pentru acest proiect (panouri fotovoltaice, trasee cabluri electrice și tablouri electrice) este de 111.946 mp. Puterea maximă instalată va fi de 5 MW.
Parcul fotovoltaic proiectat și amplasat în incinta portului Constanța va fi racordat la instalația de utilizare existentă în stația de transformare aflată în gestiunea și exploatarea Sucursalei Energetice Port din cadrul CN APM SA Constanța. Parcul fotovoltaic conține toate instalațiile necesare producerii de energie electrică și livrării în instalația de utilizare 6 kV a energiei electrice, începând de la sursele de energie electrică, cablurile necesare cu traseele aferente, inclusiv rețea electrică de medie tensiune şi instalația de legare la pământ.
Contextul global actual, în care schimbările climatice sunt tot mai accentuate, impune o presiune tot mai mare pentru folosirea de tehnologii curate, care generează puține emisii de gaze cu efect de seră, în special CO2 , care deține o pondere de două treimi din totalul gazelor cu efect de seră eliberate în atmosferă.
O parte din energia necesară pentru consum în zona Fluvio Maritimă a Portului Constanța se poate crea prin conversia energiei solare, printr-o centrală electrică fotovoltaică (CEF), care va reduce cantitatea de energie achiziționată de la furnizorul de energie electrică.
Instalarea acestui sistem de conversie a energiei solare în energie electrică cu panouri fotovoltaice reprezintă un pas în realizarea obiectivelor propuse in Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor climatice 2021-2030, precum și a prevederilor Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.
Prin implementarea acestui proiect, CN APM SA poate furniza o energie sustenabilă, cu impact cât mai redus asupra mediului și în acelasi timp se va alinia la strategia europeană privind ”.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Licitație organizată de CN APM Constanța pentru lucrări de instalații electrice pe digul de sud (DOCUMENT)
Indicatorii tehnico-economici pentru investițiile din Portul Constanța, aprobați de Guvern
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii