Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:56 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţii de durată în judeţul Ialomiţa RAJA SA Constanţa a inaugurat noua staţie de epurare din oraşul Ţăndărei (galerie foto)

ro

21 May, 2016 00:00 3703 Marime text
Începând cu 2007, compania de apă SC RAJA SA s-a implicat în mod semnificativ în dezvoltarea şi implementarea proiectelor de interes public prin Axa Prioritară 1 - „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată“ a Programului Operaţional de Mediu 2007 - 2015, în cadrul căruia care a dezvoltat cinci proiecte, în valoare de 238.259.536 de euro.

Din proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa“ fac parte şi investiţiile derulate în localităţile Feteşti, Ţăndărei, Fierbinţi şi Dridu, în valoare de peste 58.000.000 de euro (circa 24% din valoarea proiectului). Doar în oraşul Ţăndărei, RAJA SA a derulat investiţii de 16.817.537 de euro: realizarea unei staţii noi de epurare cu treaptă terţiară. În domeniul apei potabile s-au reabilitat şapte puţuri de apă şi s-au extins sau reabilitat trei kilometri de aducţiuni şi 16 kilometri de conducte de distribuţie. În domeniul apei uzate s-a extins sistemul cu circa 40 de kilometri şi au fost construite două noi staţii de pompare.
 
Staţia de epurare a apei de la Ţăndărei a avut o valoare contractuală de 3.987.770 de euro, din care finanţarea proprie a societăţii RAJA SA a fost de 1.143.783 de euro, în timp ce oraşul Ţăndărei a suportat doar 55.764 de euro, diferenţa de bani provenind din finanţări ale UE şi de la bugetul de stat.
 
„Acest obiectiv reprezintă o parte dintr-un proiect extraordinar, o provocare pentru orice operator de apă și un succes pentru operatorul RAJA”, a declarat directorul RAJA SA Constanţa, cu ocazia tăierii panglicii inaugurale a staţiei de epurare. Acesta a mai spus că se bucură că astfel RAJA participă la îmbunătăţirea calităţii apei care ajunge în râul Ialomiţa.
 
Staţia de epurare ape uzate de la Ţăndărei este prevăzută cu treaptă terţiară şi funcţionează pe baza unei tehnologii moderne de ultimă generaţie. Tot procesul tehnologic este automatizat, ceea ce asigură costuri reduse şi uşurinţă în exploatare. Circuitul apei tratate este coaxial, asigurând separarea şi îndepărtarea elementelor impurificatoare conţinute în apele tratate, aducându-le în limitele admise pentru a fi descărcate în râul lalomiţa.
 
„Stația de epurare ape uzate este prevăzută cu treaptă terțiară și funcționează pe baza unei tehnologii moderne, de ultimă generație. Tot procesul tehnologic este automatizat și foarte compact, ceea ce asigură costuri reduse și ușurință în exploatare”, susțin reprezentanții RAJA.

Flux tehnologic complex

Treapta mecanică de epurare a apei include următoarele obiecte: grătare plane rare cu o curăţire mecanică, instalaţie compactă de epurare mecanică, cameră de distribuţie apă uzată, staţie de pompare apă uzată. Procesele utilizate în treapta de epurare mecanică au scopul de a reţine corpurile, suspensiile mari şi grăsimile şi de a prelucra deşeurile rezultate. Treapta biologică de epurare a apei uzate cuprinde bazine de epurare biologică, coaxiale, cu decantoare secundare (zone anaerobă şi aerobă), staţie de suflante, staţie de pompare apă epurată în emisar, de pompare apă epurată pentru spălare. Treapta de tratare a nămolului este formată din bazine de stabilizare nămol primar şi în exces, staţie de pompare nămol primar şi în exces, staţie de îngroşare şi deshidratare mecanică nămol, instalaţie de tratare cu var, hală de depozitare a nămolului deshidratat. Construcţii anexe: instalaţii electrice exterioare, by-pass, reţele tehnologice, instalaţii de automatizare şi control.
 
Totuşi, implementarea unui astfel de proiect nu este deloc uşoară, spun lucrătorii RAJA. Pe timpul derulării contractelor, au fost întâmpinate mai multe obstacole: complexitatea lucrărilor, din cauza terenului şi a investiţiilor existente pe teren, dispunerea geografică din apropierea râului Ialomiţa (solul nisipos, nivelul ridicat al pânzei freatice), lucrări executate pe drumuri judeţene şi naţionale şi subtraversarea acestora, lucrări de subtraversare a căilor ferate etc.
 
Cu toate acestea, printr-o foarte bună colaborare între autoritatea contractantă, autorităţile locale, antreprenori şi inginer, au fost depăşite toate obstacolele întâlnite, ceea ce a făcut posibil ca astăzi toate localităţile beneficiare să aibă o apă de calitate superioară, condiţii moderne de colectare a apelor uzate, costuri de exploatare reduse printr-o mai bună gestionare a reţelelor, a cheltuielilor cu pomparea, precum şi a celor legate de mentenanţă. De asemenea, lucrările SCADA executate la toate staţiile de epurare, la gospodăriile de apă şi staţiile de pompare apă uzată permit urmărirea eficientă, exploatarea la parametrii optimi a obiectivelor cu un număr restrâns de personal.

Investiţii majore în judeţul Ialomiţa

„Noi, în perioada 2010 - 2016, am dezvoltat un proiect care se numeşte «Program operaţional sectorial de mediu». Acest proiect, din care face parte şi componenta pe care o vizităm astăzi, a însemnat peste 200 de milioane de euro. Noi am finanţat aceste proiecte cu suma de 43 de milioane de euro. Este o sumă pe care a trebuit să o angajăm drept credit de cofinanţare din partea unei bănci. Este un efort considerabil pe care l-am făcut şi care se răsfrânge în servicii de calitate din ce în ce mai bune, mai ridicate în toată zona de operare, care se întinde de la Constanţa până la Predeal, în şapte judeţe“, a precizat directorul general al SC RAJA SA.


În judeţul Ialomiţa, RAJA mai are şi alte investiţii: la Feteşti, valoarea investiţiilor proiectate şi realizate este de 25.211.455 de euro şi constau în staţie de epurare nouă cu treaptă terţiară pentru 46.533 LE (locuitori echivalenţi); în domeniul apei potabile s-au reabilitat zece puţuri şi extins/reabilitat circa 20 km de aducţiuni şi conducte; în domeniul apelor uzate s-a extins reţeaua de canalizare cu circa 90 km şi au fost construite zece staţii noi de pompare.
 
În oraşul Fierbinţi Târg, valoarea investiţiilor este de 11.190.030 de euro, din care au fost proiectate şi executate: staţie de epurare nouă pentru 9.265 LE, în domeniul apei potabile s-a extins reţeaua de distribuţie cu circa 20 km; în domeniul apelor uzate s-a construit o reţea de canalizare nouă de 22 km, cu şase staţii de pompare.
 
În localitatea Dridu, valoarea investiţiilor este de 5.126.252 de euro şi constau în: front captare (două puţuri apă şi rezervor nou); s-a extins reţeaua de distribuţie apă potabilă cu nouă km; s-a construit reţea de canalizare pe o lungime de 17 km cu patru staţii de pompare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii