Iohannis a atacat amnistia fiscală la CCR, după modificările introduse de Parlament
Iohannis a atacat amnistia fiscală la CCR, după modificările introduse de Parlament
20 Dec, 2024 16:13
ZIUA de Constanta
222
Marime text
Președintele Klaus Iohannis a trimis CCR, vineri, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, conform știripesurse.ro.
Actul normativ atacat la CCR prevede, printre altele: amnistia fiscală a dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024, dacă debitorii achită datoriile principale și depun o cerere de anulare până la data de 25 noiembrie 2024, pentru persoanele fizice și persoanele juridice anularea unui procentaj de 50% sau 25% din obligațiile bugetare principale și a obligațiilor accesorii aferente obligațiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2024 pentru debitorii persoane fizice, o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual și/sau din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru anul fiscal 2024 pentru contribuabilii bun-platnici
Șeful statului susține în sesizarea trimisă CCR că față de varianta adoptată de Guvern, Parlamentul a introdus prevederi neconstituționale.
Textul integral al sesizării:
„La data de 5 decembrie 2024, Parlamentul României a transmis Președintelui României, în vederea promulgării, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x nr. 548/2024).
Legea transmisă la promulgare aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 107/2024, care are ca obiect aplicarea unor măsuri fiscale de reducere a deficitului bugetar la nivel macro-economic și acordarea de facilități pentru plata benevolă a datoriilor fiscale atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice care desfășoară activități independente sau care obțin venituri din surse precum proprietatea intelectuală, investițiile sau activitățile agricole, în scopul accelerării colectării sumelor de bani destinate bugetului de stat, folosirii în mod rațional a resurselor bugetare și asigurării unui tratament echitabil între toți cei care contribuie la bugetul de stat, indiferent de forma juridică sub care își desfășoară activitatea.
OUG nr. 107/2024 stabilește dispoziții cu privire la sfera sa de aplicabilitate, respectiv faptul că facilitățile fiscale se aplică pentru toate categoriile de debitori; obligațiile bugetare principale restante și nerestante la data de 31 august 2024; autoritățile competente să aplice măsurile de anulare a obligațiilor bugetare principale restante; cotele de reducere a datoriilor bugetare pentru debitorii persoane fizice, care înregistrează obligații bugetare restante la data de 31 august 2024, inclusiv; obligațiile bugetare cărora nu li se aplică aceste facilități fiscale.
Prin modalitatea de adoptare și prin conținutul normativ, considerăm că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în forma transmisă la promulgare, contravine unor norme și principii constituționale, pentru motivele expuse în cele ce urmează.
Citește și
Microîntreprinderile bune platnice beneficiază de majorarea bonificaţiei la 5% din impozitul pe profit (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii