Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:37 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Constanța, dosar penal după lucrările la Spitalul Modular din curtea Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Mai multe morminte romane, descoperite

ro

08 Jun, 2024 17:15 1096 Marime text
Foto: Primăria ConstanțaFinalizate și recepționate în urmă cu câteva luni, lucrările efectuate la Spitalul Modular din curtea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța nu ar fi fost efectuate conform legii. Mai exact, în timpul lucrărilor, săpăturile au scos la iveală mai multe morminte de incinerație și de inhumație, din perioada romană (secolele II-III p.Chr.).

La acea dată Primăria Constanţa a solicitat și a obținut autorizației de cercetare arheologică de la Ministerul Culturii și începerea săpăturilor propriu-zise, dar prea târziu. Arheologii ar fi ajuns în teren după ce mare parte din platforma pe care s-a amplasat spitalul modular fusese deja betonată.

În octombrie 2023 Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa a depus o sesizare la IPJ cu privire la faptul că lucrările de construcţie a spitalului modular din curtea Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa au demarat fără autorizaţie din parte instituţiei.

Conform unor surse din cadrul IPJ Constanța, în prezent ar fi fost deschis dosar de cercetare penală în acest caz, cercetările fiind în plină desfășurare.

Amintim că, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța remis presei în septembrie 2023 în timpul desfășurării cercetării arheologice, săpăturile au scos la iveală existența a 8 morminte de incinerație și de înhumație, din perioada romană (secolele II-III p.Chr.). În interiorul acestora, pe lângă rămășițele umane, s-au găsit mărgele de sticlă și obiecte și fragmente ceramice. Vestigiile de acest tip sunt apariții frecvente pentru zona noastră.
 
Atunci se anunțase că în perimetrul dedicat cercetării arheologice, lucrările au fost sistate, și era continuată cercetarea arheologică, dar acest fapt nu împiedica desfășurarea celorlalte lucrări. 
 

„Întreaga zonă în care se află Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este situată în perimetrul Necropolei orașului antic Tomis. În timpul executării altor construcții din zonă, în anii anteriori, au mai fost descoperite astfel de morminte, iar lucrările au continuat. Conform specialiștilor, procedura este ca, în momentul unor astfel de descoperiri, să fie ridicate rămășițele umane și obiectele găsite, iar locul este redat lucrărilor curente“ – mai transmitea sursa citată.

 Citește și: 

Lucrări fără aviz de la Cultură în sit-ul din curtea Spitalului de Boli InfecţioasePrimăria Constanța s-ar putea alege cu dosar penal!


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii