Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:53 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Constanța, la bilanț! În anul 2023, polițiștii au intervenit în peste 30.000 de situații semnalate prin 112

ro

23 Feb, 2024 17:09 1142 Marime text
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanța, componentă a Poliţiei Române, este structura teritorială care exercită principalele atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice la nivelul judeţului Constanța.

Resursele umane

Din totalul posturilor prevăzute la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, anul 2023 s-a finalizat cu posturi ocupate în proporție de aproximativ 77 % .

Logistic

Pe parcursul anului anterior, pe lângă activitățile curente pe linie logistică, au fost continuate măsurile pentru dotarea polițiștilor, cu precădere a celor din structurile de ordine publică și rutieră.
Astfel, dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a fost suplimentată, în anul 2023, cu 12 autospeciale, pentru creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice.
De asemenea, au fost continuate activitățile specifice de instruire și dotare a polițiștilor de ordine publică și rutieră cu pistoale semiautomate.
Totodată, au fost renovate o serie de clădiri din patrimoniul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Prevenirea criminalităţii


Din analiza evoluţiei criminalităţii înregistrate în anii anteriori, s-au stabilit ca priorităţi de acţiune pentru anul 2023, prevenirea violenței în familie, prevenirea criminalității informatice, prevenirea victimizării minorilor, precum și prevenirea consumului de substanțe psihoactive.
În acest sens, au fost derulate campanii în cadrul cărora au fost desfășurate 2.357 de activități preventive cu 134.707 beneficiari.
O componentă semnificativă a activităților desfășurate de structurile de prevenire a criminalității a fost cea de prevenire și combatere a consumului de droguri.
Dintre proiectele de prevenire semnificative, amintim ,,Plecatul de acasă nu e o soluție”,  ,,Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ, ,,Școala Siguranței Tedi”, „Siguranța on-line” și ,,Eroii internetului”.
 
Atingerea obiectivelor propuse în campaniile/proiectele derulate nu ar fi fost posibilă fără buna colaborare între stucturi, parteneriatul concret cu celelalte structuri ale M.A.I., instituţii, autorităţi, precum și fără susţinerea reprezentanților mass-media prin difuzarea mesajului instituțional pentru o mai bună informare a publicului larg.

Menţinerea ordinii şi siguranţei publice


În județul Constanța, această activitate a avut drept obiectiv general dezvoltarea şi adaptarea funcţională a capacităţii poliţiei pentru a răspunde prompt aşteptărilor cetăţenilor în asigurarea climatului de siguranţă și ordine publică în localităţile urbane şi rurale, prevenirea şi combaterea criminalităţii, desfăşurarea de activităţi în sistem integrat şi într-un mediu comun de operare cu structurile M.A.I. şi cu celelalte autorităţi cu atribuții în domeniu, precum şi cercetarea şi soluţionarea cauzelor aflate în competenţă.
În acest sens, în anul 2023, au fost organizate 937 de acțiuni de amploare/semnificative, în cadrul cărora au fost puse în executare 491 de mandate de aducere și peste 300 de mandate de percheziție.
De asemenea, au fost aplicate 28.456 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 16.492.000 de lei.
 
Totodată, polițiștii au efectuat 3.077 de controale şi verificări în domeniul sistemelor de pază, au desfășurat 4.002 activităţi în unităţile de învăţământ, 3.642 de patrulări în zona adiacentă, 360 de activităţi educativ-preventive în şcoli și au depistat 181 de minori lipsiți de supraveghere.
 
Tot în perioada de referință au fost aplanate 2.369 de stări conflictuale și au fost soluționate 4.123 de petiții și sesizări din partea cetățenilor.
Având în vedere specificul județului Constanța, menționăm faptul că, în perioada sezonului estival, atenţia poliţiştilor a fost concentrată asupra identificării  mediilor şi zonelor cu risc criminogen ridicat, a identificării şi detensionării stărilor conflictuale.
 
Astfel, în această perioadă,  polițiștii au acţionat pentru aplanarea a 573 de stări conflictuale, au soluţionat 279 de reclamaţii, petiţii şi scrisori şi au efectuat 372 de controale la locurile de cazare pentru turişti.
 
În contextul activităţilor extinse, în această perioadă s-a intervenit la 4.596  de apeluri directe și prin S.N.U.A.U. 112.
 
Totodată, efectivele de siguranţă publică au constatat 229 de infracțiuni, fiind aplicate 4.203 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.854.544 de lei.
 
Intervenții ale polițiștilor la evenimente sesizate

În anul 2023, polițiștii au intervenit în 30.301 de situații semnalate prin S.N.U.A.U. 112, precum și la 3.247 de evenimente semnalate prin dispecerate, în mod direct de cetățeni sau sesizate din oficiu.

Poliţia de proximitate şi siguranţa comunităţii

Pe parcursul anului 2023, poliţiştii de proximitate au desfășurat 5.763 de activități în comunitate, au soluționat 3.961 de sesizări  și 1.744 de dosare de cercetare penală. Aceștia au consiliat 3.993 de persoane care le-au solicitat sprijinul ori care au fost identificate ca potenţiale victime ale unor infracţiuni, fiind aplanate 1.000 de stări conflictuale.

Siguranţa în unităţile de învăţământ

Pe parcursul anului trecut, în unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar nu s-au înregistrat fapte de o gravitate ridicată, prin care să fie  afectat procesul de învăţământ sau viaţa/integritatea corporală a elevilor, studenţilor sau a cadrelor didactice
În domeniul siguranței școlare au fost întocmite, organizate şi desfăşurate 4 planuri de acțiune, în cadrul cărora au fost desfășurate 455 de acțiuni, dintre care 172 pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență, 77 pentru prevenirea bullying-ului/cyberbullying-ului, 29 pentru prevenirea consumului de droguri, 23 pentru prevenirea traficului de persoane, 42 prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase, 29 pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și 83 pentru prevenirea delincvenței juvenile.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

În anul 2023, din totalul infracțiunilor sesizate, aproximativ 72% este reprezentat de infracțiunile de natură judiciară.
De asemenea, 5% din infracţiunile sesizate au fost descoperite în flagrant delict de către polițiști.

Criminalitatea stradală

Criminalitatea stradală este caracterizată, în general, de infracţiuni fără un pericol social deosebit, cauzând însă, prin locul de comitere, o stare de disconfort şi nesiguranţă în rândul cetăţenilor.
Pe parcursul anului trecut au fost sesizate 18.381 de infracţiuni, cu 172 mai puține decât în anul 2022, aproximativ 70% dintre acestea fiind de natură judiciară.
În anul 2023, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constana, abordarea statistică a criminalităţii stradale scoate în evidenţă faptul că aproximativ 70% dintre fapte au fost sesizate în mediul urban şi 30% în mediul rural, 5% dintre acestea fiind descoperite în flagrant delict.
Totodată 52% dintre fapte au fost comise pe timpul zilei, iar 48% pe timp de noapte.
Cele mai grave fapte în domeniu sunt cele de tâlhărie stradală, însă, în anul 2023, aceste infracțiuni au înregistrat scăderi cu un procent de 20%.

Criminalitatea în mediul rural

Infracţiunile sesizate în mediul rural înregistrează o scădere cu 2%, faţă de anul 2022. Pe domenii, infracţiunile economico-financiare înregistrează o scădere cu 26% faţă de anul 2022, iar infracţiunile de natură judiciară înregistrează o scădere cu 2 %, faţă de anul 2022.

Criminalitatea contra persoanei

În anul 2023, infracţiunile contra persoanei au crescut cu aproximativ 1%. În schimb, infracţiunile de mare violenţă sesizate înregistrează un trend descendent, majoritatea fiind săvârșite pe fondul unor conflicte spontane.
În ceea ce privește activitatea de cercetare penală, la nivelul acestui serviciu au fost soluționate, în cursul anului trecut, 246 de dosare penale cu autor cunoscut.

Criminalitatea contra patrimoniului

Din totalul infracțiunilor contra patrimoniului, cele mai multe sunt reprezentate de infracțiunile de furt, care prezintă o scădere cu 22% față de anul precedent.
De menționat că, în perioada analizată, polițiștii au acționat pentru destructurarea a trei grupări specializate în săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și a unei grupări specializate în săvârșirea infracțiunilor de furt din societăți comerciale.
 
Infracţiuni economico-financiare

Polițiștii au acţionat în funcţie de evoluţia fenomenului specific, pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea activităţilor ilicite în domeniul economico-financiar.
În perioada de referință, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, în colaborare cu alte structuri, au pus în aplicare aproximativ 300 de mandate de percheziţie domiciliară și au recuperat prejudicii în valoare de aproximativ 74.700.000 de lei.
Totodată, au aplicat măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 4.213.000 de lei.
Polițiștii au soluționat aproximativ 1.300 de dosare penale, în care au fost dispuse 18 măsuri preventive.
De asemenea, tot în domeniul economico-financiar, au fost aplicate 348 de sancțiuni contravenționale, în  valoare totală de 1.531.000 de lei

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, au fost scoase din circuitul civil 93 de arme şi au fost confiscate 528 de bucăţi de muniţie.
De asemenea, au fost desfășurate 11 percheziţii domiciliare la persoane bănuite că ar deține arme ilegale și 4 percheziții domiciliare la locuințele persoanelor care efectuau operațiuni cu articole pirotehnice fără drept. 
 
La regimul armelor au fost constatate 45 de infracţiuni, la regimul materiilor explozive 16 infracţiuni și la regimul substanțelor periculoase 3 infracţiuni.
 
În cadrul Planului național de acțiune Pirotehnic 2023/2024 au fost ridicate, în vederea confiscării, 1.000 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de 120.000 de lei.
 
Infracţionalitatea în domeniul silvic

În cursul anului 2023, au fost întocmite 24 de planuri de acţiune și au fost  executate 65 de controale (29 în fondul forestier, 27 pe linia provenienței, prelucrării lemnului și 9 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos). De asemenea, au fost verificate 113 obiective.

Biroul Protecția Animalelor

În anul 2023, la nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor au fost soluționate 21 de dosare penale și 273 de petiții sau sesizări în domeniul specific de activitate.
De asemenea, în urma activităților de verificare întreprinse, au fost aplicate 118 sancțiuni contravenționale, în valoare de 44.680 de lei și au fost emise 2 ordine de plasare în adăpost.

Siguranţa traficului rutier

Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor rutiere grave înregistrate în 2023 relevă faptul că, în perioada de referinţă, s-au produs 95 de accidente grave,(în scădere cu 21, față de aceeași perioada a anului 2022), soldate cu 51 de persoane decedate (în scădere cu 23 față de anul 2022) și 58 de persoane rănite grav (în scădere cu 8 comparativ cu anul 2022).
Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost neacordarea de prioritate vehiculelor, nerespectarea distanței între vehicule, neacordarea de prioritate pietonilor și traversarea neregulamentară.
În anul 2023, polițiștii rutieri au organizat 246 de acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice, iar, ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 21.600 de sancțiuni contravenționale. De asemenea, au fost constatate  1.406 infracţiuni, au fost reținute în vederea suspendării 1.835 de permise de conducere şi au fost retrase 932 de certificate de înmatriculare.
Totodată, poliţiştii au abordat și segmentul preventiv al riscului rutier, organizând campanii de informare și prevenire dedicate siguranţei rutiere, fiind transmise recomandări pentru siguranţa tuturor categoriilor de participanți la trafic.

Structura de intervenţie

În cursul anului 2023, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au executat 392 de misiuni în sprijinul celorlalte structuri.
De asemenea, în luna martie a anului 2023, echipa S.A.S. Constanța s-a clasat pe locurile I și II la Campionatul Regional al luptătorilor din cadrul Serviciilor pentru Acțiuni Speciale.

Serviciul Pregătire Profesională

În vederea organizării şi desfăşurării activităţii de pregătire continuă a polițiștilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanța, pe parcursul anului 2023 au fost organizate 118 ședințe de tragere.
De asemenea, au fost organizate 8 module de pregătire în domeniul autoapărării şi tacticii, precum și 14 activități pe linia conducerii autospecialelor în regim defensiv și prioritar.

Serviciul Criminalistic

În cursul anului 2023, poliţiştii criminalişti au participat la aproximativ 4.540 de cercetări la faţa locului. În urma activităţilor desfăşurate, au fost descoperite şi ridicate peste 30.300 de urme papilare.
Prin metode şi mijloace specifice, au fost identificate 307 persoane în cauzele penale aflate în instrumentare.

Cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative

În anul 2023, au fost eliberate 80.805 certificate de cazier judiciar pentru persoane fizice și juridice şi 7.533 de adeverinţe de integritate comportamentală.

Cooperarea interinstituțională și internaţională

Echipa managerială a pus un accent deosebit pe activitatea de cooperare interinstituţională, în vederea realizării unui front comun în lupta împotriva criminalităţii.
În cadrul eforturilor pentru prevenirea și combaterea acesteia, au fost derulate activităţi în vederea asigurării unui climat optim de ordine în colaborare cu Instituția Prefectului Județul Constanța, Consiliul Județean Constanța – Autoritatea Teritorială de Ordine publică, Primăria Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanţa, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanţa, Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanţa, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța, Garda de Coastă,  A.N.I.T.P. Constanta, C.P.E.C.A. Constanţa, D.G.A.S.P.C. Constanța, precum și cu autoritățile publice locale și celelalte instituții publice cu atribuții în domeniu.

De asemenea, în ceea ce privește activitatea de cercetare penală, dorim să subliniem colaborarea foarte bună cu toate unitățile de parchet care au efectuat supravegherea urmăririi penale în dosarele penale instrumentate de polițiști.

Obiective

Pentru anul 2024, obiectivele principale ale Inspectoratului de Poliție Județean Constanța se numără creşterea gradului de siguranţă și protecție a cetăţeanului şi a patrimoniului, prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, a corupţiei și a altor forme ale criminalităţii economico-financiare, precum și dezvoltarea capacității administrative și operaționale a structurilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice.

Citește și: 

Percheziții în județul Constanța la Mangalia și Negru Vodă! Bărbați suspectați că ar fi adus ilegal arme din Bulgaria
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii