Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:19 05 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Tulcea De la like-uri la conturi goale. Iată cum păcălesc infractorii online tot mai mulți români

ro

05 Apr, 2025 09:59 299 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursă foto: Freepik
 
  • Tot mai multe persoane cad în capcana infractorilor specializați în infracțiuni informatice, modurile de operare folosite de aceștia pentru golirea conturilor bancare fiind din ce în ce mai diversificate.
Tot mai multe persoane cad în capcana infractorilor specializați în infracțiuni informatice, modurile de operare folosite de aceștia pentru golirea conturilor bancare fiind din ce în ce mai diversificate.
 
Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea atrage atenția printr-un comunicat asupra fraudelor online, datele statistice stabilind faptul că victimele au vârste cuprinse între 35-75 de ani și sunt stabile financiar.
 
În schimb, s-a constatat că autorii dețin cunoștințe atât financiar-bancare temeinice, cât și psihologice, de care se folosesc pentru a atrage victimele în jocurile lor, câștigându-le încrederea, ipotezele/scenariile invocate de aceștia variind în raport de pregătirea socio-profesională a fiecărei victime în parte și de modalitatea în care aceasta își manifestă dorința de îmbogățire facilă.
 
De cele mai multe ori, victimelor li se transmit de către autori, în urma determinării acestora de a transfera sume modice în conturile indicate de autori (ex. 250 euro/1250 lei) - fie că devin la început investitori, fie că intermediază tranzacții cu sume importante, urmând a înregistra câștiguri din comisioane.   
           
O modalitate folosită de autori este prezentată de obținerea de câștiguri financiare prin aprecierea de postări, în special clipuri de pe platforme precum YouTube sau TikTok, autorii promiţându-le victimelor această activitate ca find un al doilea job sau un venit pasiv.
 
Activitatea infracţionala începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe retelele de socializare, în special clipuri de pe platforme precum YouTube sau TikTok, promiţându-le această activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv.
 
Pentru a crea o iluzie de legitimitate, infractorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările.
 
- Ai grijă de banii din contul tău bancar! 
- Datele cardului bancar și ale actelor de identitate nu sunt pentru oricine! 
- Aveți grijă ce aplicații informatice instalații în telefonul mobil!
- Dacă ai primit un mesaj telefonic, prin care o cunoștință îți solicită ajutor financiar, contactează prin apel vocal acea persoană, înainte de a trimite banii! Nu te lăsa păcălit! 
- Like-urile pe YouTube sau Tik-Tok nu sunt generatoare de câștiguri financiare, dacă ești îndemnat să folosești propriile venituri!



Citește și:
Știri România: Bărbat prins în flagrant în timp ce încerca să vândă o armă letală, în Galați
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii