Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:36 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Tulcea derulează o serie de activități în „Săptămâna prevenirii criminalității” pentru siguranța tulcenilor

ro

23 May, 2023 15:23 957 Marime text


Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Tulcea transmite că în perioada 22-26 mai 2023 se derulează, la nivel național, evenimentul ,,Săptămâna prevenirii criminalității” care constă în organizarea de acțiuni în spații publice și nu numai, pentru a crește gradul de conștientizare al cetățenilor referitor la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.
 
Acțiunile sunt susținute cu precădere, de către structurile de analiză și prevenire a criminalității, biroul de siguranță școlară, ordine publică și poliție rutieră.
 
Manifestarea are un caracter unitar la nivelul întregului județ, tematica abordată fiind selectată în baza priorităților naționale în domeniul prevenirii criminalității și completată cu activități preventive ce sunt adaptate la necesitățile unităților administrative din județul Tulcea.
 
„Pentru prevenirea înșelăciunilor pe internet, vă reamintim să țineți cont de câteva recomandări, pentru a evita să deveniți victime ale infractorilor în mediul online:
-nu deschideți niciodată un link sau o anexă dintr-un e-mail pe care nu l-ați solicitat. Ștergeți-l imediat!;
-nu efectuați operațiuni bancare sau cumpărături online folosind conexiunile publice wi-fi;
-analizați periodic situațiile de plată aferente contului dumneavoastră bancar, pentru a identifica orice cheltuieli suspicioase;
-aveți grijă dacă accesați o pagină web care conține greșeli gramaticale, de ortografie sau cu rezoluție mică;
-efectuați o copie de siguranță a datelor dumneavoastră din telefon;
-actualizați-vă periodic sistemul de operare și aplicațiile;
-instalați o aplicație de securitate mobilă care vă va anunța în cazul oricărei activități suspicioase.

 
Pentru a vinde sau cumpăra în siguranță pe internet, vă recomandăm:
-asigurați-vă că sunteți pe un site oficial, înainte de a opera orice tip de tranzacție online;
-verificați dacă conexiunea unui site este în regulă. Prezența pictogramei cu lacătul închis în colțul din stânga-sus al ferestrei de browser indică faptul că pagina pe care vă aflați este sigură”, sunt recomandările polițiștilor din cadrul IPJ Tulcea.
 
Aceștia mai adaugă:
„Cardul bancar este un instrument de plată și nu de încasare! Pentru a primi bani în cont este necesar numărul de cont IBAN (format din 24 de carcatere), NU numărul de card (format din 16 caractere), data de expirare a acestuia sau codul CVC/CVV. Prin introducerea și validarea unui cod de tip 3D-SECURE primit din partea băncii, aprobați efectuarea unei plăți cu cardul, nu primirea unei sume de bani în cont.
 
Fiți atenți la cumpărăturile efectuate pe o platformă de tip marketplace și asigurați-vă că rămâneți pe pagina oficială a acestor platforme.
Nu acceptați sub nicio formă să mutați conversația cu un potențial cumpărător sau vânzător în afara platformei de vânzare și nu accesați linkuri trimise de aceștia prin care vi se cer datele cardului, prin pretextul de a fi făcută plata.
 

Fiți atenți la exprimarea interlocutorilor în scris, precum și la corectitudinea gramaticală a textului. De multe ori, atacatorii nu sunt de origine română și folosesc instrumente automate de traducere a textului.
 
Raportați urgent orice tentativă de fraudă!
 
Dacă ați căzut în capcana hoților cibernetici, adresați-vă imediat băncii emitente a cardului și solicitați blocarea acestuia.
 
Fiți suspicioși dacă primiți un SMS sau un apel telefonic de la o companie care vă solicită datele personale. Puteți afla dacă mesajul/apelul este legitim, prim apelarea directă a companiei la numărul ei oficial.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii