Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:26 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Tulcea, la bilanț! 16 accidente grave de circulație au avut loc în județul Tulcea în primele 6 luni din 2024. Patru persoane au decedat

ro

19 Jul, 2024 14:51 204 Marime text
Sursa foto: IPJ ConstanțaInspectoratul de Poliție al Județului Tulcea a prezentat astăzi bilanțul activităților din prima jumătate a anului 2024. Potrivit IPJ Tulcea, în primele 6 luni ale anului 2024  au fost sesizate 2.358 de infracţiuni  cu 1,13 % mai puţine infracţiuni, comparativ cu perioada similară a anului 2023.
 
Din numărul de infracțiuni sesizate, ponderea cea mai mare o reprezintă  numărul infracțiunilor judiciare  care a scăzut cu 6,12 %  de la 1406 în 2023 la 1320 în 2024.

În perioada supusă analizării în evidențele Inspectoratului se aflau 30 de persoane sub măsura arestării preventive, 4 persoane în arest la domiciliu, precum și 5 persoane sub control judiciar.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 3,21% a infracţiunilor sesizate în mediul urban şi o creștere  cu 2,57% în mediul rural.

Din categoria  infracțiunilor sesizate, cele de lovire sau alte violenţe au crescut cu 6,01%,  de la 416 la 441 infracţiuni, iar cele de ameninţare au scăzut  cu 6%, de la 127 la 121 infracţiuni .
 
Totodată infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu 4,05.%. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional fiind înregistrate scăderi cu 7,61 %.

În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economico –financiară, în semestrul I al anului 2024 au fost înregistrate 114   dosare penale  și s-a continuat urmărirea penală față de 57  persoane.

În aceeaşi perioadă, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au soluţionat 125 dosare penale şi au organizat mai multe acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale.
 
De asemenea, în primele 6 luni ale anului, polițiștii tulceni pentru probarea infracțiunilor comise au organizat 94 percheziții domiciliare.

Unul dintre obiectivele prioritare pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea  a fost prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale, apropierea de comunitate, dar și pregătirea antivictimală a cetăţenilor, respectiv perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În semestrul I al anului 2024, au fost sesizate cu 1,16 % mai multe  infracţiuni stradale, (de la 86 în anul 2023 la 82 în anul 2024), ponderea din totalul infracţiunilor sesizate reprezentând 3,69%.

Cele mai multe sesizări de infracțiuni stradale privesc infracțiunile  de  furturi  (37), lovirerea și si alte violențe (28)  şi distrugerea (14).

În mediul rural au fost constatate 879 infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiunile de furt (17,76 % din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural).

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în semestrul I al anului 2024, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

De asemenea au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale ca urmare a apelurilor la 112 și au fost confiscați  650,58 metri cubi material lemnos.

În ceea ce privește situația operativă pe linie de rutieră, față de aceeași perioadă a anului 2023, înregistrează scăderi la numărul accidentelor grave cu 7 și cu 9 al  persoanelor decedate .

În perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2024, la nivelul județului au fost înregistrate  16  accidente grave de circulație, în urma cărora a  rezultat decesul a 4  persoane și rănirea gravă a altor  12.

Principalele  cauze generatoare de accidente rutiere grave,  au fost :
  • viteza sub cele două forme(neadaptată/nelegală);
  • neacordarea de priorității vehiculelor;
  • indisciplina pietonilor;
  • neacordarea priorității de trecere a  pietonilor;
În primele 6 luni ale acestui an,  polițiștii rutieri au organizat 337 de acțiuni în teren, iar pentru neregulile constatate au aplicat peste 13.100 de sancțiuni contravenționale.

De asemenea, au fost reținute 1.542 de  permise de conducere, pentru săvârșirea unor fapte contravenționale sau penale, 265 de certificate de înmatriculare au fost retrase pentru defecțiuni tehnice, lipsa inspecției tehnice  periodice ori lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă auto și au fost constatate  134 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Din totalul infracțiunilor constatate pe linie rutieră cele mai multe  sunt infracțiuni de conducere a unui autovehicul de către persoane având în sânge o alcoolemie peste limita admisă  61, alte  7  sunt infracțiuni de  refuz de recoltare a probelor biologice, respectiv 21 de  infracțiuni de conducere a unui autovehicul de către persoane aflate sub influența unor substanțe psihoactive.

Polițiștii vor continua activitățile preventive pe toate arterele de circulație din  județul Tulcea, având ca scop combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulație, precum  și asigurarea unui climat de siguranță rutieră.

În perioada următoare obiectivele importante ale Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea  rămân cele privind siguranța stradală, școlară, rutieră, prevenirea și combatera  infracțiunilor contra patrimoniului și persoanei, dar și cele asociate violenței domestice și a agresiunilor de natură sexuală, respectiv cele privind eficientizarea activităților de contracarare a infracțiunilor contra mediului.

Citește și: 

Incendiu de vegetație uscată în Somova, județul Tulcea! Pompierii au intervenit
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii