Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:30 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ipoteză șoc în cazul accidentului elicopterului SMURD de pe lacul Situghiol Raed Arafat - „Strigătele de ajutor nu ar fi putut fi auzite de pe mal“

ro

28 Dec, 2014 14:14 4475 Marime text
Măsură fără precedent luată de autoritățile din România după tragedia aviatică de pe lacul Situghiol unde patru salvatori au sfârşit în lacul Siutghiol, după ce s-au prăbuşit cu elicopterul. Autorităţile au făcut două experimente prin care au vrut să vadă dacă strigătele de ajutor puteau fi auzite de la mal, cu alte cuvinte dacă acea înregistrare cu pilotul este reală. Potrivit secretarului de stat, Raed Arafat s-au făcut două experimente la solicitarea Parchetului. Experimentele au constat în reconstituirea condițiilor din data de 15 decembrie, atunci când potrivit unor înregistrări, pe o ambianță, se auzea vocea unui bărbat care cerea ajutor după câteva momente de la impactul cu apa. Potrivit secretarului de stat, au fost recreate condițiile din acea zi, un scafandru a fost echipat corespunzător și lăsat în apă în timp ce persoane aflate pe mal filmauși înregistrau zogomotele pe care acestea le făcea. „De la mal nu se puteau auzi strigătele. Victimele au intrat automat în șoc hipotermic la o tmperatură de 2 grade a apei“, a spus șeful SMURD, medicul Raed Arafat în direct la postul de televiziune Romania Tv. „Medical, la o temperatură a apei de 2 grade, șansele să supraviețuiască cineva mai mult de câteva minute este foarte mică“, a precizat medicul. Acesta susține că este aproape imposibil ca vocea înregistrată pe ambianța filmului care a făcut atunci înconjurul mass media nu are cum să fie a uneia dintre victimele care se aflau în elicopterul SMURD prăbușit în lcaul Situghiol. „Experimentul a fost făcut de Parchet împreună cu colegii de la ISU Constanța“, a explicat Arafat.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat în exclusivitate la România TV că în urma experimentelor făcute de Parchet şi ISU Constanţa, era imposibil ca strigătele de ajutor să fie auzite de la mal.


"La experimentul cu persoana în apa şi cu strigătele de ajutor din punctul în care a căzut elicopterul, nu s-a auzit sunetul", a precizat secretarul de stat.

Totodată, Arafat susţine că e greu de crezut că cineva poate rezista atâta vreme în apa care avea numai două grade.

"Medical, când cazi într-o apă de 2 grade, temperatura corpului în apă se pierde foarte rapid. Cam instantaneu devii hipotermic. Strigătele au început să fie înregistrate cam la şapte minute după căderea elicopterului, asta înseamnă că persoana care a căzut... să iasă din apă şi să înceapă să strige dupa patru minute", a explicat Raed Arafat.

Arafat a mai spus că există mai multe piste pe care le-au luat în calcul anchetatorii, dar că preferă să lase" Parchetul să vină cu concluziile".

Cele două experimente au fost făcute în 23 şi 26 decembrie, susţine secretarul de stat.


La scurt timp după prăbuşirea elicopterului în lacul Siutghiol, o înregistrare video cu strigătele de ajutor ale pilotului a fost făcută publică de unul dintre martorii la tragedie.


Un elicopter al SMURD cu patru persoane la bord - doi piloți de la Inspectoratul General de Aviație și două cadre medicale ale SMURD Constanța - s-a prăbușit pe 15 decembrie în lacul Siutghiol. Toți membrii echipajului au murit. În momentul producerii accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Județean Constanța.

MAI a informat că ancheta preliminară a accidentului a stabilit, prin reprezentanţii a două firme fabricante ale elicopterului prăbuşit, că nu au existat cauze tehnice care să contribuie la prăbuşirea elicopterului SMURD.

Sursa: RomaniaTv



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ștefan Valentin Cocos 29 Dec, 2014 21:19 ...propaganda sunetului este foarte buna tocmai datorită faptului ca nu întâlneste nici un obstacol.
  • Billy 29 Dec, 2014 17:53 1.Apa nu avea cum sa aiba mai putin de 6-7 grade. 2.Filmarea incepe undeva la 2-3 minute dupa prabusire. 3.Propagarea sunetului pe apa este foarte buna in conditii favorabile (cum erau). 4.Pe cine duce capul sa faca o astfel de inscenare imediat dupa producerea accidentului
  • Ștefan Valentin Cocos 29 Dec, 2014 12:59 Sunetul la suprafața unui luciu de apa, in cazul de fata de numai cca 300 metri SE AUDE ca si cum ar fi lângă/aproape de tine, mai ales in condițiile respective meteo total favorabile,
  • pe surse 28 Dec, 2014 18:35 la aeroportul kogalniceanu cica seful pompierilor a fost dat afara pentru ca rascolit rahatul. Cica a sesizat mari nereguli in situatiile de urgenta. Se pare ca e real Tribunal Cta Dosar 6941/118/2013