Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ÎPS Teodosie a inițiat demersurile pentru înființarea Mitropoliei Dobrogei. „Mitropolie a fost şi trebuie să fie”

ro

27 Feb, 2021 00:00 6262 Marime text
  • Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a inițiat demersurile pentru înființarea Mitropoliei Dobrogei
  • Ierarhul dorește ca procedura să fie gata până de Paște (2 mai)
  • Procedura de alegere a mitropolitului este reglementată în Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române


Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut mai multe declarații într-o conferință de presă, în fața Catedralei Sfinții Petru și Pavel din Constanța. Tema principală a fost dorința ierarhului de a întemeia Mitropolia Dobrogei.

ÎPS Teodosie a anunțat că a înregistrat adresa la Patriarhia Română, iar el a spus că Preafericitul Daniel nu este împotriva demersului inițiat de Arhiepiscopia Tomisului.

„Am început, am făcut demers, am înregistrat la Patriarhie, la Cancelaria Sfântului Sinod, o adresă, săptămâna trecută, cu această dorinţă şi cu enumerarea argumentelor şi sigur se fac paşi în care argumentele să fie puse în lumină.

N-am fost contrazis de Preafericitul care a primit această sesizare şi sigur urmează nişte trepte. Noi nu facem mitropolia ca o fantomă dintr-o dată, ci să urmeze toate demersurile canonice care trebuie să pună în evidenţă acest scaun mitropolitan care este înscris şi în canoanele organizatorice ale sinoadelor ecumenice”, a declarat arhiepiscopul Tomisului.

El a spus că demersurile privind reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar putea dura două-trei luni, iar când a fost întrebat dacă de Învierea Domnului ar putea exista Mitropolia Tomisului, arhiepiscopul Tomisului a afirmat: „Dumnezeu ştie, ne rugăm”.

La întrebarea dacă doreşte să ajungă patriarh, înaltul prelat a răspuns că „Nu. Nu mi-am dorit să ajung nici ierarh, dar a fost chemarea lui Dumnezeu”.
 

De ce dorește ÎPS Teodosie mitropolie la Constanța

ÎPS Teodosie a mai spus că în Dobrogea era mitropolie acum aproximativ un mileniu. El ține la această inițiativă încă de acum aproape două decenii. Consideră că acum sunt destule argumente pentru un răspuns favorabil din partea înalților bisericești.


„Mitropolie a fost şi trebuie să fie. A fost mitropolie înainte de prima mitropolie a Ţării Româneşti, cu 1000 de ani în urmă. Şi am avut iniţiativa aceasta din 2002. Am venit în 2001 aici, în 2002 am făcut demersuri, a existat un comitet de iniţiativă aici. Şi atunci s-au dezbătut, chiar până în 2005, şi s-a spus că nu sunt destule argumente. Acum fiind argumentele, argumente sunt mulţimea de izvoare recuperate chiar anul trecut pe baza căreia noi am înfiinţat Academia Tomitană. Sunt din 85 de arhive şi biblioteci, foarte multe de la Vatican, se păstrează vestigiile înaintaşilor noştri de aici, date că au existat mitropoliţi în fiecare secol, în care istoria nu consemnează, că izvoarele s-au pierdut în negura vremii. Dobrogea a intrat sub stăpânire străină şi a revenit în 1878, dar izvoarele s-au păstrat în diverse locuri.

Să vă mai amintesc un lucru, comuniştii ştiţi bine că au desfiinţat episcopii. Singura episcopie care a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, în 1975, nu de biserică ci de statul român, datorită istoriei acestui ţinut pentru că era revendicată Dobrogea, este Arhiepiscopia Tomisului şi a Dunării de Jos, s-a primit o casă atunci prin decret prezidenţial şi casa în care locuiesc. De aceea iată, pentru istorie, chiar şi comuniştii au reactivat şi au dat titlul de arhiepiscopie. Aici a fost mitropolie din secolul V, înainte de a fi mitropolie a fost arhiepiscopie autocefală, iar în secolul V Mitropolia Tomisului avea 14 episcopii. Această istorie orice popor şi-ar dori s-o pună în lumină, am simţit o datorie sfântă nu pentru mine, ci pentru adevărul istoric să repun în lumina acestei realităţi, care trebuie să fie cu adevărat realităţile care ne dau nouă demnitate, atât bisericii cât şi statului român”, a afirmat IPS Teodosie.
 

Cum se alege un mitropolit

Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române din 16.01.2008, există o întreagă procedură pentru alegerea unui mitropolit.
Eligibil pentru slujirea, vrednicia și răspunderea de mitropolit este oricare ierarh membru al Sfântului Sinod, începând de la eparhia vacantă, care este doctor sau licențiat în teologie și s-a distins prin viață curată, cultură teologică, demnitate eclesială, zel misionar și simț gospodăresc. Lista ierarhilor eligibili se întocmește în ordinea dipticelor, descrescător, începând de la eparhia vacantă.

Pentru alegerea de mitropolit, Sinodul mitropolitan, prezidat de Patriarhul României sau de locțiitorul desemnat canonic și statutar, stabilește, prin consultare deschisă urmată de vot secret consultativ, o listă de 2 candidați dintre ierarhii eligibili, cu motivarea fiecărei propuneri.

După consultare, Sinodul mitropolitan se consultă, într-o ședință specială, cu membrii Adunării Eparhiale ai eparhiei vacante la care se adaugă membrii clerici și mireni din celelalte eparhii ale mitropoliei respective, delegați în Adunarea Națională Bisericească. La ședință participă, de asemenea, un decan al unei facultăți de teologie și un director de seminar teologic din mitropolie, desemnați de Patriarhul României sau de locțiitorul de mitropolit, cu consultarea ierarhilor sufragani. Consultarea are loc la sediul mitropoliei vacante, la data stabilită de Patriarhul României, în acord cu membrii Sinodului mitropolitan.


Lista de candidați pentru alegerea mitropolitului, întocmită de Sinodul mitropolitan, poate fi completată, prin consultare deschisă urmată de vot secret consultativ, cu două nume dintre ierarhii eligibili care au obținut cele mai multe voturi. Lista întocmită de Sinodul mitropolitan, completată în urma consultării cu membrii clerici și mireni menționați la alineatul precedent, va fi înaintată Sfântului Sinod cu proces-verbal.

Sfântul Sinod primind lista poate dispune completarea acesteia cu 2 candidați, ierarhi eligibili, desemnați prin vot secret consultativ de către plenul său, care au obținut cele mai multe voturi.

Lucrările Sfântului Sinod pentru alegerea mitropolitului sunt prezidate de către Patriarhul României.

În vederea alegerii mitropolitului, pe buletinul de vot se vor înscrie, în ordine, numele ierarhilor eligibili propuși prin vot secret consultativ de Sinodul mitropolitan, de clericii și mirenii participanți la consultare, precum și de Sfântul Sinod.

Alegerea mitropolitului de către Sfântul Sinod se desfășoară în conformitate cu modalitatea de votare prevăzută la art. 128 alin. (2)-(9), cu adaptările adecvate.

Mitropolit devine candidatul care a obținut voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor prezenți. Dacă niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează o nouă votare, la care participă primii 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi. Devine ales cel care a întrunit voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor prezenți. În caz de paritate, decid sorții.

Rezultatul alegerii se consemnează într-un proces-verbal la care se anexează buletinele voturilor exprimate. Președintele anunță solemn numele celui ales, după care închide ședința de lucru.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii