Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPS Teodosie- „Boala este urmare a păcatului”. Cum a comentat fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române

ro

15 Jul, 2024 15:21 435 Marime text
Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, reacţionează și de această dată în urma afirmaţiilor făcute de arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, conform cărora „boala este urmare a păcatului”.

Boala ignoranței e, în general, curabilă. Vindecarea e însă dificilă și nu vine de la sine. E nevoie de smerenie, admirație și ascultare. De ochi și urechi pentru adevărul pe care l-ai contrazis îndelung.- a punctat Băneacu într-o postare pe pagina de socializare. 

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost întrebat, la emisiunea la care participă, în mod regulat, la un post de radio, „cum convingem un om bolnav că nu trebuie să cârtească?”.„Îl convingem după logică. Boala este urmare a păcatului. Am primit suferinţă pentru că am păcătuit. Acum, să primim boala ca o jertfă şi să ne rugăm, că Dumnezeu se milostiveşte dacă ne rugăm sincer, cu căinţă, şi poate să ne ridice şi adeseori a ridicat pe bolnavi”, a răspuns înaltul ierarh.

Iată ce spune Vasile Bănescu:

Ignoranța e urmarea „păcatului prostiei”. Acesta presupune ratarea întâlnirii cu necesara cunoaștere, deși echipamentul „gnoseologic” strict necesar este la purtător, în dotare. El trebuie însă folosit. E o datorie ilustrată inclusiv în parabola biblică a talanților, despre care se vorbește adesea cu patos, ca și cum ea ar fi fost cu adevărat înțeleasă și asumată personal.

A refuza să te smulgi din ignoranță, a o transforma instinctual în viclenie, a nu-ți păsa de realitate și de sensul vieții (creștine), aceasta fiind în altă parte decât în divertisment, în colcăiala intrigilor și calomniilor, în parvenire, ritualism sau ridicol hieratism, a comite în serie păcatul prostiei aliat cu cel al trufiei, înseamnă nu doar a te rata și ajunge impostor, ci a-i împinge și pe alții pe calea smintelii și orbirii.

Boala ignoranței e, în general, curabilă. Vindecarea e însă dificilă și nu vine de la sine. E nevoie de smerenie, admirație și ascultare. De ochi și urechi pentru adevărul pe care l-ai contrazis îndelung.

În stadiul final, încremenirea în ignoranță coincide cu încremenirea ireversibilă în prostie, păcatul devenind viciu și lenea mintală/ morală supliciu.



Citește și:

Știri ConstanțaArhiepiscopul Tomisului, o nouă declarație - „Boala este urmare a păcatului”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii