Irina Hărău, prima femeie din România care a obținut un brevet de pilot de baloane cu aer cald
Irina Hărău, prima femeie din România care a obținut un brevet de pilot de baloane cu aer cald


Irina Hărău deține un brevet de pilot de baloane cu aer cald, o pasiune care, pentru ea, a a fost dragoste la prima vedere, dar și un mod bun de a-și echilibra stilul de viață, activitatea de femeie de afaceri alternând cu pacea, relaxarea și liniștea trăite în nacelă, la înălțime, relatează Agerpres.
Irina, prima femeie din România care a obținut un brevet de pilot de baloane cu aer cald, are la activ peste 120 de ore de zbor și multe întâmplări petrecute într-un domeniu care presupune disciplină, curaj și empatie. A asistat cu emoție la cereri în căsătorie făcute în nacela balonului, a zburat peste Castelul Corvinilor din Hunedoara, s-a bucurat alături de pasagerii care primeau, pentru întâia oară, o recunoaștere a primului zbor cu balonul cu aer cald.
„Lumea baloanelor cu aer cald este una specială și magică, plină de oameni faini, care sunt pasionați de zbor și care trăiesc frumos, prin prisma zborului”, își descrie Irina Hărău, o femeie de afaceri din municipiul Hunedoara, marea sa pasiune.
Se poate spune că a fost o dragoste la prima vedere, apărută ca o întâmplare fericită, după ce tatăl Irinei, antreprenor, s-a gândit că nu ar fi lipsit de interes să încerce ceva mai puțin obișnuit în domeniul HoReCa: zboruri de agrement cu balonul cu aer cald pe deasupra Castelului Corvinilor.
Așa că a cumpărat un balon cu aer cald, iar fiica sa mai mică a urmat cursurile necesare pentru a-l putea pilota.
„În timpul școlii, care durează aproape un an, sunt multe materii teoretice care trebuie stăpânite. Ca pentru toată aviația, există cursuri comune, indiferent de tipul de aeronavă pilotat, și mai sunt cinci materii specifice aeronavei pentru care se dorește brevetul. Se studiază navigabilitate, meteorologie, radiocomunicații, trebuie să știm principiile zborului, cunoașterea aeronavei. Partea teoretică este importantă. Zburăm, cu toate că nu avem aripi. Trebuie păstrate condițiile de siguranță și trebuie să înțelegem foarte bine teoria, ca să putem aplica apoi cunoștințele în practică, în mod corect”, detaliază Irina Hărău.
Nu este ușor să fii pilotul unui balon cu aer cald. Dacă ești pasager, zborul are alte valențe, în schimb, ca pilot, apar foarte multe responsabilități.
„Zburasem liber ca pasager și mi-a plăcut foarte mult. Dar, în momentul în care am preluat comanda balonului cu aer cald, într-adevăr, a fost un alt sentiment. Având responsabilitatea celorlalți pasageri, având responsabilitatea aeronavei, altfel se vede primul zbor prin ochii unui pilot, comparativ cu ochii unui simplu pasager în nacelă. Așa că a fost un mix de entuziasm, un mix de o oareșce frică, de emoție, că trebuie să am eu grijă de acest mastodont și să încerc să-l controlez și să-l mânuiesc. Încet-încet, este ca mersul pe bicicletă sau ca și condusul unei mașini. Îți intri în mână și te obișnuiești să fii atent la tot ce trebuie să fii atent în timpul zborului”, explică Irina.
Cel mai frumos zbor cu balonul a fost cel de acasă, în care a trecut pe deasupra Castelului Corvinilor din Hunedoara. Au urmat apoi alte orașe, participarea la diverse manifestări ale împătimiților de baloane cu aer cald, întâlniri cu oameni deosebiți, dar și zborurile alături de părinții săi.
„Hunedoara este acasă și va avea tot timpul un loc special în viața mea și în viața familiei mele. Momentul în care am reușit să spargem gheața și să zburăm peste Castelul Corvinilor a fost minunat, mult așteptat, și ne-am bucurat cu toții de această oportunitate”, adaugă aceasta.
Însă nu a fost singurul moment de referință în cei aproape trei ani de când conduce un balon cu aer cald. Nacela acestuia poate reprezenta unul dintre locurile speciale pentru viața unui om. Un exemplu ar fi o cerere în căsătorie.
„Am avut și cereri în căsătorie în timpul zborului. Am stat cu toții cu sufletul la gură să aflăm ce va răspunde tânăra domniță: va accepta, va refuza? Doamne ferește să refuze în nacelă în timpul zborului! Din fericire, cererile de căsătorie pe care le-am avut au fost toate cu un final fericit, iar cuplul - entuziasmat. Ne-am bucurat și noi de bucuria lor și de faptul că am putut să fim martorii unui moment atât de special în viața unui cuplu tânăr”, spune Irina.
Nu e de ici, de colo să plutești pe deasupra pământului într-un balon cu aer cald. Presupune cel puțin un pic de curaj. Tocmai de aceea, la finalul fiecărui zbor, pasagerii primesc o recunoaștere oficială a momentelor petrecute în nacelă.
„Toate zborurile se încheie cu bine, dar și cu un titlu nobiliar. Este botezul primului zbor. Oamenii primesc un 'titlu nobiliar' care are legătură cu locul de aterizare. Cât de special este titlul nobiliar depinde cumva și de creativitatea pilotului. Eu am preluat obiceiul instructorului meu, Mihai Ilie. Încercăm să creăm o mică rimă care să le aducă aminte pasagerilor despre zborul în sine. Însemnăm pasagerii cu cele trei semne importante pentru noi: semnul focului - pentru că datorită focului reușim noi să plutim prin spațiu, semnul pământului - pentru că pământul ne primește înapoi cu brațele deschise, la aterizare, și semnul apei, care reprezintă apa de botez în urma zborului cu balonul cu aer cald”, explică Irina Hărău.
Zborul cu balonul cu aer cald poate reprezenta și o bună idee de afacere. În acest sens, se caută locurile mai deschise, iar zona Călanului, un oraș foarte aproape de Hunedoara, este una dintre cele preferate de piloți pentru că oferă condițiile unui zbor sigur, încheiat fără probleme.
„Dacă ne permit condițiile meteo, organizăm și zboruri peste Hunedoara. Dar sunt, într-adevăr, zboruri mai speciale, pentru că trebuie ca direcția și viteza vântului să fie propice, astfel încât să putem să trecem peste oraș și să ajungem la locurile de aterizare. Ca zone, singura limită este ca locul să fie unul deschis. Prin zonă deschisă noi înțelegem un loc de decolare poziționat în așa fel încât pe o rază de 5-10 km, în oricare direcție, să fie opțiuni bune de aterizare. Zburăm doar în două momente ale zilei: dimineața, imediat după răsăritul soarelui, sau seara, înainte de apus. Motivul ține de condițiile meteo propice. În miezul zilei se creează termice, curenți de aer ascendent, care pentru parapantiști și planoriști sunt extrem de bune, dar pe noi ne încurcă drastic”, detaliază pilotul.
Dincolo de pasiunea pentru zborul cu balonul cu aer cald, Irina Hărău este și o femeie de afaceri de succes. Coordonează activitatea unei firme de construcții metalice recunoscută în toată Europa. De aceea, am întrebat-o cât de importat este hobby-ul pe care îl practică pentru viața sa de zi cu zi.
„Este un mod bun de a-mi echilibra stilul de viață. Lumea baloanelor cu aer cald este specială, magică prin modul ei unic de a fi. Baloanele cu aer cald dau un sentiment de pace, de relaxare, de liniște. Și pe mine, personal, mă ajută mult să-mi găsesc un oarecare echilibru în viața de zi cu zi. Prin prisma activității nu doar că este, în sine, o activitate care îmi aduce multă bucurie, dar te bucuri și de bucuria altora care văd un balon cu aer cald pentru prima dată și care experimentează zborul pentru prima dată”, mărturisește Irina.
Ce le transmite Irina Hărău doamnelor din România?
„Le transmit mult curaj, să aibă încredere în sine, pentru că, în final, atâta vreme cât credem în noi și avem încredere în forțele proprii, cu siguranță putem să realizăm orice ne dorim, să facem lucrurile, orice lucru, cel puțin la fel de bine ca un domn.”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp