Istoria omenirii s-ar putea schimba Simbolurile de pe inelul milenar de la Seimeni, similare unora descoperite în Mexic (galerie foto)
Istoria omenirii s-ar putea schimba: Simbolurile de pe inelul milenar de la Seimeni, similare unora descoperite
26 Aug, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
5555
Marime text
Marile descoperiri s-au făcut întâmplător. Chiar şi descoperirea Americii se datorează „unei erori norocoase“. Revelaţiile arheologice aparţin, de regulă, celor împătimiţi, dispuşi să se murdărească pe mâini şi să scoată la lumină părticele din istoria lumii. Este şi cazul lui Cristian Pintilie, un inginer braşovean pasionat de studiul istoriei omenirii.
Recent însă, noi analize şi studii arheologice scot la iveală o teorie cu mult mai interesantă: „În urma unui studiu pe care l-am efectuat referitor la simbolistica în epoca bronzului, am constatat că simbolurile incizate pe inel sunt identice cu un grup de simboluri amplasate în partea superioară a statuetelor antropomorfe feminine, descoperite în necropolele aparţinând culturii dunărene Žuto Brdo - Gârla Mare din epoca bronzului mijlociu şi târziu; însă există analogii şi cu simbolurile utilizate în culturile din epoca mijlocie a bronzului Cruceni - Belegis şi Verbicioara“, a declarat arheologul amator Cristian Pintilie, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.
„Un grup de arheologi au descoperit în vestul Mexicului 30 de petroglife, executate în stâncă de populaţia precolumbiană, care fac parte din complexul arheologic El Cerro de la Máscara, amplasat în vestul Mexicului, şi a căror vârstă este estimată între 800 şi 2500 de ani. Acestea sunt identice cu simbolurile incizate pe inelul sigilar descoperit la Seimeni şi cu grupul de simboluri incizate în partea superioară a statuetelor antropomorfe aparţinând culturii Žuto Brdo - Gârla Mare. De când am descoperit această analogie, mă întreb daca ar putea fi o pură coincidenţă şi de fiecare dată ajung la concluzia că este puţin probabil să fie aşa“, a conchis Cristian Pintilie.
Despre el mai puteţi citi şi aici.
El a observat, încă de acum patru ani, în dreptul localităţii Seimeni, la nord de oraşul Cernavodă, zeci de adâncituri ciudate în formă de disc. Astfel că a venit în fascinanta Dobroge şi a început să facă săpături în locurile ciudate pe care le observase pe Internet. Iar tainele trecutului nu au întârziat să iasă la iveală, Pintilie aducând la suprafaţă un inel de bronz pe care sunt gravate simboluri similare celor observate pe celebrele plăcuţe de la Tărtăria.Descoperirea de la Seimeni ar putea rescrie cărţile de istorie
„Privind inelul, observăm că simbolul, interpretat ca figură stilizată a pământului şi a cerealelor ajunse la maturitate (care se regăseşte şi pe tăbliţa discoidală descoperită la Tărtăria), un triunghi cu vârful în jos din care ies trei-cinci linii paralele, se află în partea de sus, iar jos este figurat un semn Vinca-Turdaş, care ar simboliza o apă curgătoare, un val reprezentat ca un semicerc şi linii paralele care ar sugera direcţia de curgere. Dacă ne gândim la aşezarea neolitică de pe coama dealului Seimeni, la baza căruia se întinde câmpul întins, ideal pentru cultivarea cerealelor, iar în partea opusă este scăldat la poale de apele fluviului, observăm că sigiliul ar reprezenta o hartă sau o indicaţie geografică. Simbolul pământului ar reprezenta dealul Seimeni, cu aşezarea situată la înălţime şi cu bogăţia de cereale recoltate şi depozitate în hambare, iar simbolul apei ar sugera marea, care se afla la nici două sute de metri de deal“, relata Cristian Pintilie, cu privire la descoperirea sa.Recent însă, noi analize şi studii arheologice scot la iveală o teorie cu mult mai interesantă: „În urma unui studiu pe care l-am efectuat referitor la simbolistica în epoca bronzului, am constatat că simbolurile incizate pe inel sunt identice cu un grup de simboluri amplasate în partea superioară a statuetelor antropomorfe feminine, descoperite în necropolele aparţinând culturii dunărene Žuto Brdo - Gârla Mare din epoca bronzului mijlociu şi târziu; însă există analogii şi cu simbolurile utilizate în culturile din epoca mijlocie a bronzului Cruceni - Belegis şi Verbicioara“, a declarat arheologul amator Cristian Pintilie, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.
Simboluri aztece din Mexic, gravate pe inelul de la Seimeni
Braşoveanul crede că inelul pe care l-a scos la iveală în urma săpăturilor de la Seimeni „ar putea reprezenta o dovadă a continuităţii utilizării unor semne grafice comune pe o arie extinsă în sud-estul Europei, pe o perioadă de câteva milenii. Dacă analogiile cu simbolurile utilizate în culturile din epoca bronzului Žuto Brdo - Gârla Mare, Cruceni - Belegis, Verbicioara sunt explicabile, similitudinile cu petroglifele precolumbiene sunt de neînţeles“, apreciază Pintilie.„Un grup de arheologi au descoperit în vestul Mexicului 30 de petroglife, executate în stâncă de populaţia precolumbiană, care fac parte din complexul arheologic El Cerro de la Máscara, amplasat în vestul Mexicului, şi a căror vârstă este estimată între 800 şi 2500 de ani. Acestea sunt identice cu simbolurile incizate pe inelul sigilar descoperit la Seimeni şi cu grupul de simboluri incizate în partea superioară a statuetelor antropomorfe aparţinând culturii Žuto Brdo - Gârla Mare. De când am descoperit această analogie, mă întreb daca ar putea fi o pură coincidenţă şi de fiecare dată ajung la concluzia că este puţin probabil să fie aşa“, a conchis Cristian Pintilie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Stefan-Cristian 27 Nov, 2014 08:31 Existenţa simbolurilor nealfabetice dar care transmit anumite mesaje, realizate grupat şi într-o anumită ordine pentru obţinerea unui efect amplificat al acestor mesaje, descoperite (şi interpretate) pe inelul de la Seimeni, pe ceramica aparţinând culturii de epoca bronzului Gârla Mare (1600-1150 î.e.n.), figurând pe vasul ceramic din perioada neolitică a cărui schiţă este prezentată în lucrarea "The Language of the Goddess" scrisă de Marija Gimbutas, dar şi pe plăcuţele de la Tărtăria (5300-5000 î.e.n.) pe care sunt prezente simboluri derivate din aceleaşi simboluri-bază, toate acestea reprezintă dovezi ale continuităţii utilizării unor simboluri grafice magico-religioase, în acelaşi scop sau în scopuri similare, pe o perioadă de cel puţin patru milenii. Trei simboluri sunt comune atât statuetelor antropomorfe feminine, cât şi inelului sigilar; aceleaşi trei simboluri sunt reprezentate pe ceramica decorată aparţinând perioadei neolitice: "V"-ul = emblema zeiţei-pasăre, derivată din triunghiul feminin; există deja în paleoliticul superior, ca emblemă a zeiţei-pasăre este atestat din neoliticul timpuriu şi continuă în fazele ulterioare; Bucraniul = izvor al vieţii, apă; origine în paleoliticul superior, de importanţă deosebită începând cu neoliticul timpuriu; Linii paralele, pieptene = ape curgătoare, apă de ploaie, simbol al succesului şi abundenţei; atestat în neolitic şi în toate perioadele următoare. Simbolurile sunt grupate în aceeaşi ordine, care se regăseşte pe ceramica decorată, pe statuetele antropomorfe şi pe inelul sigilar: în mijlocul ansamblului se află bucraniul, deasupra "V"-ul şi dedesupt liniile paralele (pieptenele). https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/ https://sites.google.com/site/seimenisatdinneolitic/culturi-precolumbiene---similitudini