Istoria primei scheme piramidale din România 29 de ani de la protestul constănțenilor din Piața Ovidiu împotriva lui Neculai Saimanov, patronul local al Caritas
Istoria primei scheme piramidale din România: 29 de ani de la protestul constănțenilor din Piața Ovidiu împotriva
05 Jan, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2357
Marime text
- Jocul piramidal Caritas a fost înființat în România, în anul 1992 și a funcționat până în luna august a anului 1994
- Fondatorul Caritas a fost Ioan Stoica, de profesie contabil
- Sistemul jocului creat de Ioan Stoica promitea oamenilor returnarea unei sume de opt ori mai mari față de cea investită, după trei luni
În data de 5 ianuarie 1994, în Piața Ovidiu din Constanța, a avut loc un protest de amploare.
Peste 30.000 de oameni s-au adunat la acest miting pentru a protesta împotriva lui Neculai Saimanov, patronul jocului piramidal Procent Caritas din Constanța.
Jocul piramidal Caritas a fost înființat în România, în anul 1992 și a funcționat până în luna august a anului 1994.
Milioane de oameni din întreaga țară au fost atrași de mirajul unui joc ce promitea câștiguri de opt ori mai mari decât investiția inițială și au depus peste o mie de miliarde de lei vechi (între 1-5 miliarde de dolari) de-a lungul celor doi ani de existență.
Fondatorul Caritas a fost Ioan Stoica, de profesie contabil. În aprilie 1992, el înființa compania la Brașov sub forma unei societăți cu răspundere limitată (SRL). Capitalul a fost de 100.000 de lei.
Două luni mai târziu, Ioan Stoica a mutat sediul companiei la Cluj Napoca.
Depozitele erau inițial mici, sumele fiind cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei. Ulterior, acestea au crescut, depozitul minim fiind de 20.000 de lei, iar cel maxim atingea cota de 160.000 de lei.
De asemenea, la început doar persoanele care domiciliau în Cluj puteau să facă depuneri, dar din vara lui 1993 aria de participanți s-a extins în toată țara.
Sistemul jocului creat de Ioan Stoica promitea oamenilor returnarea unei sume de opt ori mai mari față de cea investită, după trei luni.
Listele cu depunătorii cărora le venise rândul la câștig erau publicate în ziarul „Mesagerul transilvan”.
Compania Caritas a intrat în faliment la data de 14 august 1994. Datoria pe care o înregistra era de 450 de milioane de dolari. Plățile încetaseră, de fapt, în octombrie 1993.
Despre procentul de participanți la jocul piramidal, bancherul Dan Pascariu estima că, între 35% și 50% din gospodăriile din România au fost participante la acest sistem. Pe de altă parte, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României era de părere că, la un moment dat, circuitul financiar a ajuns să ruleze o treime din masa monetară a României.
În anul 1995, Tribunalul din Cluj l-a condamnat pe Ioan Stoica la șapte ani de închisoare pentru fraudă. Acesta a făcut apel, iar pedeapsa i-a fost redusă la cinci ani de închisoare. Nemulțumit în continuare de decizie, fondatorul Caritas s-a adresat Curții Supreme de Justiție și sentința i-a fost micșorată la un an și jumătate. A fost eliberat la data de 14 iunie 1996.
Un posibil motiv pentru care autoritățile nu au intervenit mai devreme și au lăsat jocul să se desfășoare era teama de manifestații și dezordine publică.
Citește și:
Scandalul Caritas Se împlinesc 28 de ani de la un protest de amploare ce a avut loc în Piața Ovidiu din Constanța
1994 Scandalul Caritas. Protest împotriva lui Neculai Saimanov la Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii