Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 04 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria zilei de 13 martie. Ziua bijuteriilor. De ce le plac femeilor bijuteriile

ro

13 Mar, 2022 11:04 2137 Marime text
Bijuterii, imagine cu rol ilustrativ, Sursa: pexels Ziua de 13 martie marchează Ziua Bijuteriilor.

Ziua bijuteriilor (#JewelDay) este prilejul perfect de a pune în valoare giuvaiere vechi sau de a cumpăra podoabe noi.  


Fiecare femeie este unică. Femeile au un simț deosebit al modei, au simțul culorilor și iubesc frumosul. Cele mai bune prietene ale lor sunt bijuteriile.


Nu cred ca există  femeie care să nu fie fascinată de bijuterii, dorind să aibă cât mai multe, pe care sa le asorteze cu ținuta vestimentară. Mari sau delicate, cu pietre sau fără, simple sau dantelate, femeile doresc bijuteriile, le tresare inima când le zăresc și pe loc se îndrăgostesc, de un colier, de o pereche de cercei sau de un inel.


Bijuteriile sunt un accesoriu obligatoriu, iar fiicele dacilor știu să le asorteze. Ele se inspiră din natură, din nuanțele ierbii, cerului, florilor, pomilor, lunii, soarelui, stelelor, dar și în functie de starea de spirit . De aceea, într-o zi ai să vezi aceeași femeie elegantă, iar în ziua urmatoare o vei vedea zburdalnică și plină de viață.


Unele studii spun că în funcție de bijuteriile pe care le poarta o femeie îi poți intui caracterul, personalitatea.



Evenimente ce au marcat ziua de 13 martie în istorie 

 1781: Astronomul englez Sir William Herschel a descoperit planeta Georgium Sidus, cunoscută ulterior sub denumirea de Uranus


1848: Începutul revoluției burgheze în Austria. Răscoala populară din Viena


1881: Este asasinat țarul Alexandru al II-lea al Rusiei (1 martie conform calendarului iulian folosit atunci în Rusia). Este succedat de fiul său cel mare, Alexandru al III-lea.


1892: Conferința extraordinară a Partidului Național Român, care definitivează textul Memorandumului redactat de patriotul transilvănean Iuliu Coroianu.


1900: În Franța, ziua de muncă pentru femei și copii este limitată prin lege la 11 ore.


1925: În Tennessee, predarea teoriei evoluționiste în școliile publice a fost interzisă prin lege.


1928: Premiera filmului Maiorul Mura, singura peliculă ce păstrează prezența pe ecran a actorului Gheorghe Timică.


1930: Descoperirea planetei Pluto este anunțată de Observatorul Lowell 


1934: S-a născut, în studiourile Walt Disney, celebrul personaj de desen animat Donald Duck, care a debutat în filmul The little hen, la 9 iunie 1934. În anul 1943, Donald devine, cu adevărat un star și primește Premiul Oscar pentru rolul din The Fuerhrer's Face.

1936: A avut loc premiera absolută, la Opera Mare din Paris, a tragediei Oedip, de George Enescu.

1945: A avut loc, la Cluj, ședința solemnă a guvernului României cu prilejul instituirii administrației românești asupra întregii Transilvanii.


1977: Difuzarea în România a primului episod al serialului Toate pînzele sus.


1988: Tunelul Seikan, cel mai lung tunel feroviar din lume (53,85 km) cu un segment submarin, se deschide între Aomori și Hakodate, Japonia.


1992: În estul Turciei, un cutremur de 6,8 pe scara Richter face peste 500 de victime


2003: Antropogeneză: Un articol din revista Nature informează că în nordul Campaniei, Italia, s-au găsit urme de pași de hominid vechi de 350.000 de ani


2009: Are loc, la Bacău, primul zbor pe un avion supersonic (MIG - 21 Lancer) a unei femei pilot din România (sublocotenent Simona Măierean).


2013: Conclavul Cardinalilor a ales cel de-al 266-lea Suveran Pontif. A fost ales Jorge Mario Bergoglio, care și-a ales numele de Papa Francisc


2019: Laserul ELI-NP de la Măgurele, parte a Proiectului european ELI, devine cel mai puternic sistem laser realizat vreodată, atingând o putere de 10 Petawatt


Ziua bijuteriilor

Ziua bijuteriilor (#JewelDay) este prilejul perfect de a pune în valoare giuvaiere vechi sau de a cumpăra podoabe noi. Este o zi care încurajează oamenii nu doar să poarte şi să se bucure de bijuterii, ci şi să aprecieze artizanii care muncesc din greu şi cu multă migală pentru crearea unor astfel de ornamente.


Ziua păpuşii Ken

Ziua păpuşii Ken (#KenDay) celebrează lansarea de către producătorul Mattel a partenerului celebrei Barbie, cu prilejul unui târg de jucării din 1961 la New York. Barbie a fost lansată cu doi ani înainte la acelaşi târg.


 

Ziua şamponului uscat

Ziua şamponului uscat (#DryShampooDay) a fost iniţiată în 2017 de Klorane, un brand francez din domeniul produselor de frumuseţe, ca o modalitate de a celebra această ''armă secretă'' a oamenilor ocupaţi împotriva părului unsuros, zburlit şi uscat.


Ziua apărătorilor pentru urechi

Vântul rece de iarnă este de acum doar o amintire, iar primăvara îşi face simţită prezenţa. Ne putem bucura în sfârşit de zilele calde care urmează şi renunţa la hainele groase. Cu excepţia... apărătorilor pentru urechi, care ne reamintesc că vremea de primăvară poate fi nu doar imprevizibilă, dar şi înşelătoare şi a căror utilitate este celebrată pe 13 martie cu prilejul Zilei apărătorilor pentru urechi (#EarmuffDay).

Apărătorile pentru urechi au fost inventate în 1873 de americanul Chester Greenwood.


Ziua Smart&Sexy

Ziua Smart&Sexy este dedicată inteligenţei şi frumuseţii feminine, calităţi care nu se exclud, ci dimpotrivă, pot forma o combinaţie puternică.

Îniţiată de Alianţa Organizaţiilor nonprofit de dezvoltare a carierei (ACDN), care ajută mii de femei în fiecare an să devină mai încrezătoare în forţele proprii, îşi propune să demonstreze că femeile pot fi în egală măsură inteligente şi atractive.


Ziua verificării bateriilor

Ziua verificării bateriilor (#CheckYourBatteriesDay) atrage atenţia asupra importanţei schimbării din timp a bateriilor unor dispozitive din locuinţă cum ar fi detectoarele de fum, de monoxid de carbon sau de radon.

Schimbarea bateriilor în fiecare lună şi înlocuirea alarmei de fum la fiecare 10 ani poate proteja locuinţele, salva vieţi şi reduce cheltuielile.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii