Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 11 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanța a aplicat amenzi în valoare de 298.700 lei pentru nereguli în controalele din luna septembrie

ro

11 Oct, 2024 10:28 155 Marime text

Controale ITM, Sursa foto:  ITM Constanța

 
In perioada 01-30 septembrie 2024, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat  activitatea de verificare și control conform Programului Cadru  de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii.

Astfel, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă , au efectuat un  număr de 180 controale în urma cărora au sancționat  contravențional 33 de angajatatori cu 39  sancțiuni contravenționale.
Din cele 39 sancțiuni contravenționale aplicate, 29 au fost sancțiuni contravenționale  cu amendă în valoare de 171.700 lei, respectiv 9 sancțiuni contravenționale cu  avertisment conform  prevederilor O.G. 2/2001, a precizat ITM Constanța.

Cu ocazia controalelor efectuate,  au fost identificați 5  angajatori care foloseau muncă nedeclarată , unde au fost depistate 6 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în baza de date REVISAL, motiv  pentru care s-au aplicat sancțiuni  contraventionale cu amendă  în valoare de 110.000 lei.

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, neevidențierea orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.
Pentru neconformitățile constatate, inspectorii de muncă au dispus 104 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare, mai completează sursa citată.

In domeniul  securității și sănătății în muncă, în luna septembrie, au fost efectuate 130 controale , în urma cărora s-au constatat 48 neconformități, pentru care s-au dispus 48 măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere.

S-au aplicat 48 sancțiuni contravenționale, dintre care 16 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și 32 sancțiuni contravenționale cu  amendă contravențională în  valoare totală de 128.000 lei.

Cele mai frecvente deficienţe, în domeniul securității și sănătății în muncă,  constatate de inspectorii de muncă au fost : instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,  neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate.
În perioada 01-30 septembrie, au fost înregistrate  123 sesizări  ale cetățenilor,   referitoare la neplata drepturilor salariale la data stabilită în contractul individual de muncă, netransmiterea în REVISAL a  contractelor individuale de muncă, refuzul eliberării documentelor la încetarea activității, neplata orelor suplimentare,  nerespectarea timpului de lucru și de odihnă,  nerespectarea  condițiilor de lucru și neasigurarea echipamentului individual de lucru corespunzător, a încheiat sursa citată.

În conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se  efectua verificări și a se  formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.


Citește și:
Controale ITM Constanța în domeniul „Captarea, tratarea şi distribuţia apei"

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii