Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:41 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanța Acțiune privind riscurile legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă. Obiectivele acțiunii

ro

04 Nov, 2022 10:21 1179 Marime text
 ITM ConstanțaAvând în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Ispecției Muncii pentru anul 2022, în trimestrul III-IV se va  desfășura “ Acțiunea de conştientizare şi control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă”
 
Agenţii chimici cancerigeni generează riscuri majore la adresa securității şi a sănătății lucrătorilor; deoarece pericolele sunt adesea invizibile sau nu sunt bine înțelese, putând fi cauzate de vapori, de pulberi sau de expuneri accidentale, de multe ori acestea nu sunt combătute corespunzător. Legislația Uniunii Europene privind securitatea și sănătatea în muncă care se axează în special pe protejarea lucrătorilor împotriva substanțelor periculoase include Directiva Agenți Chimici (DAC), Directiva Agenți Cancerigeni şi Mutageni (DCM), precum şi Regulamentul (CE) nr. 1.907/2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH).

Un comunicat din partea ITM Constanța informează că obligaţiile angajatorilor legate de utilizarea agenţilor cancerigeni la locul de muncă  sunt prevăzute în legislaţia naţională prin HG nr. 1.218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici (care transpune DAC) şi HG nr. 1.093/ 2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă

Evaluarea riscurilor constituie fundamentul acestei legislații și o obligație legală pentru toți angajatorii în cazul în care, la locurile de muncă, sunt prezente substanțe periculoase.

Angajatorii trebuie, de asemenea, să respecte o ierarhie specifică a măsurilor de prevenire: eliminarea, substituția, măsurile tehnice, măsurile organizatorice și, în final, protecția individuală., mai transmite sursa citată. 

Obiectivele acțiunii au fost următoarele: 

- Prevenirea îmbolnăvirilor profesionale generate de agenții cancerigeni şi mutageni prezenţi la locurile de muncă;
- Creşterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile legate de expunerea la agenți cancerigeni şi mutageni la locul de muncă;
- Monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea  securităţii şi sănătăţii lucrătorilor expuşi la agenți cancerigeni şi mutageni;

- Centralizarea datelor în vederea elaborării rapoartelor naţionale privind punerea în aplicare a directivelor/regulamentelor europene specifice.
Inspectorii de muncă din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă au finalizat astăzi prima etapă a acestei acțiuni care s-a derulat în perioada 18 octombrie -04 noiembrie a.c,   și  a constat în sesiuni de informare a angajatorilor, în scopul creșterii gradului de conștientizare cu privire la riscurile legate de expunerea lucrătorilor la agenți cancerigeni şi mutageni la locul de muncă.

A doua etapă se va derula în perioada 06 noiembrie – 09 decembrie și va consta în acțiuni de verificare și control a angajatorilor a căror lucrători sunt expuși la acțiunea agenților cancerigeni şi mutageni la locul de muncă, urmand ca rezultatele acestor verificări să le comunicam  la finalizarea acțiunii.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii