ITM Constanța. Campanie de informare cu privire la munca „la negru”
ITM Constanța. Campanie de informare cu privire la munca „la negru”
10 Dec, 2021 11:38
ZIUA de Constanta
1318
Marime text
- Campania Naţională de informare „Viitorul tău începe azi. Meriţi ca munca ta să fie recunoscută”.
- Ce implică munca la negru sau munca la gri.
Campania Naţională de informare în vederea reducerii incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate desfășurată de Inspecţia Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă, „VIITORUL TĂU ÎNCEPE AZI.MERIŢI CA MUNCA TA SĂ FIE RECUNOSCUTĂ ” s-a desfășurat în perioada august – decembrie 2021.
Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecinţelor sociale şi economice grave pe care le produce.
Aceasta are efecte negative pe termen scurt, dar, mai ales,pe termen lung, atât pentru individ, cât şi pentru societate, precum şi pentru bugetul de stat, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor sociale şi a impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială:
- persoana care prestează munca nedeclarată nu are siguranţa plăţii muncii prestate, plata
făcându-se în funcţie de bunăvoinţa angajatorului, uneori fiind amânată zile în şir sau chiar luni;
- persoana care prestează muncă fără a avea încheiat un contract individual de muncă este lipsită de protecţie socială, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de prestaţii din asigurările sociale,asigurările de sănătate, asigurările de şomaj, cele pentru accidente de muncă şi boli profesionale precum şi cele provenite din bugetul consolidat, nu se bucură de protecţia legală a femeilor şi copiilor, nu exercită drepturile colective constituţionale (dreptul la asociere în sindicate şi negocierea contractului colectiv de muncă), nu acumulează vechime în muncă,ceea ce îi va afecta dreptul la pensie;
- persoana lipsită de statutul de angajat legal nu are dreptul la creditare bancară;
- angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru
eventualele pagube produse de acesta și, de asemenea, nu poate face uz de prerogativa
disciplinară;
- fondurile sociale şi bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata contribuţiilor sociale şi a impozitelor.
Consecinţele muncii nedeclarate se reflectă negativ şi în economie prin distorsionarea mediului concurenţial. Astfel, angajatorii care utilizează munca nedeclarată au mai puţine obligaţii financiare aflându-se, prin urmare, în concurenţă neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse şi depun eforturi reale pentru respectarea obligaţiilor legale ce le revin.
Având în vedere faptul că, pe lângă activitatea de control, Inspecţia Muncii desfășoară și actiuni de informare şi conştientizare a angajatorilor cu privire la importanţa respectării legislaţiei din domeniul relaţiilor de muncă şi în contextul recentelor modificări şi completări ale Legii nr. 53/2003-Codul muncii, adoptate prin O.U.G. nr. 117/04.10 2021, In perioada 30 august – 30 noiembrie I.T.M. Constanța a transmis un număr de 2038 de scrisori de informare către angajatorii care prestează activitate în domenii susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate sau subdeclarate (construcţii, fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, , lanțuri de aprovizionare, pază și protecție, întreţinerea şi repararea autovehiculelor,agricultura, viticultură, operatori portuari, alte prestări de servicii, etc).
In conformitate cu prevederile codului muncii munca nedeclarată reprezintă:
- primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii - se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată;
- primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii - se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat - se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată;
- primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial - se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată.
Munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale - se sancționează cu amendă de la 8000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație.
Prin această acţiune de informare se urmărește creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce atât munca nedeclarată, cunoscuta sub denumirea de muncă „la negru” , cât și munca subdeclarată, denumită muncă „la gri”.
Un element important al demersului inițiat de Inspecția Muncii îl constituie informarea lucrătorilor cu privire la drepurile și obligațiile pe care aceștia le au în raport cu angajatorii și cu privire la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească la negru sau la gri.
Pentru informarea principalilor actori angrenați în procesul muncii pe raza județului Constanța, inspectorii de muncă au distribuit pliante în locuri consacrate ca având afluenţă de persoane: gări, autogări, staţii de transport în comun, pieţe, instituţii de colectare a taxelor, instituţii de furnizare de utilităţi, hipermarketuri/marketuri, primării, inclusiv în localităţile rurale din judeţul Constanța, precum şi cu ocazia controalelor efectuate la angajatori.
Sursă foto: Pixabay.com
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii