Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:39 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanța- „Inspecția muncii, la ceas aniversar- 25 de ani de la înființare”

ro

11 Jul, 2024 13:42 390 Marime text
foto: ITM Constanța
Ziua de 11 Iulie a fost instituită ”Ziua Inspecției Muncii” prin Legea nr.337 din 21 decembrie 2018 privind Statutul Inspectorului de Muncă, în acest an, instituția aniversează 25 de ani de la înființare.

Inspectorii de muncă, prin autoritatea cu care au fost investiți de lege, veghează la respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, al securităţii şi sănătăţii în muncă, prevenirii accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, precum şi pentru prevenirea şi combaterea discriminării pe piaţa muncii, întrucât orice încălcare a normelor care reglementează munca, poate avea consecințe nedorite, cauzatoare de prejudicii pentru toate părțile implicate: angajatori, angajați sau lucrători (zilieri).

Potrivit unui comunicat de presă pus la dispoziție de ITM Constanța, pentru celebrarea acestei zile, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanta vor întreprinde vizite la angajatorii din județul Constanta și la angajatorii, care în acestă perioadă, desfășoară activități pe Litoralul Mării Negre, vizite dedicate acțiunii de informare.

Subliniem faptul că aceste acțiuni de informare sunt imperios necesare, rezultatul lor fiind întotdeauna pozitiv, aspect constatat de altfel în urma întâlnirilor pe care ITM Constanța le-a organizat în ultima perioadă cu reprezentanții mediului de afaceri, partenerii de dialog social și persoanele desemnate din partea angajatorilor pe probleme se securitate și sănătate în muncă și legislația muncii.

Se va pune accent pe rolul pe care îl joacă Inspecția Muncii în societatea românească , atribuțiile specifice pe care la are instiuția pe piața muncii și obiecțivele principale ale activității desfășurate.- a mai punctat sursa citată. 

Pornind de la premisa că atât angajatorii cât și angajații au obligația de a fi la curent cu reglementările legislative din domeniul muncii, în speță actele normative care reglementează procesul muncii, drepturile dar și obligațiile, accentul se va pune pe conștientizarea efectului negativ pe care-l poate genera munca prestată fără forme legale, precum și prejudiciile ce pot deriva din această practică, pe importanța respectării normelor de securitate și sănătate la locul de muncă, a instrucțiunilor de lucru, întrucât doar un mediu de lucru sănătos poate garanta un rezultat satisfăcător și implicit sănătatea și integritatea fizică a salariaților.

Creșterea nivelului  de încredere în rândul angajatorilor și angajaților, răspunderea și receptivitatea la sesizările angajaților, acestea fiind soluționate cu celeritate, face parte din preocuparea permanentă pe care au inspectorii de muncă din cadrul instituției.

Cu ocazia Zilei Inspecției Muncii, I.T.M. Constanța dorește să le mulțumească pe această cale tuturor  colaboratorilor, angajatorilor și angajaților pentru încrederea acordată și garantăm în continuare răspunderea promptă  si cu profesionalism la solicitările dumneavoastră .

La mulți ani și succes în activitate tuturor colegilor din Inspecția Muncii și Inspectoratelor Teritoriale de Muncă!- se mai arată în comunicat. 

 

Citește și:

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța descoperă nereguli grave! Amenzi usturătoare pentru angajatori
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii