Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:55 29 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IULIUS, aproape de comunitate 100.000 de locuitori beneficiază de avantajele centrelor urbane moderne

ro

29 Nov, 2024 11:30 234 Marime text
Iulius Town Timisoara

În Europa sunt numeroase orașe pe care oamenii aleg să le viziteze în weekend-uri, în city break, iar unele dintre cele mai frumoase destinații sunt uneori nestemate bine ascunse între metropolele intens promovate. Alături de notorietate, printre criteriile care stau la baza alegerii unei astfel de destinații, se numără și posibilitatea de a avea experiențe gastronomice inedite, zone cu un design inovator sau elemente culturale inedite. În plus față de opțiunile variate de petrecere a timpului, contează și ca principalele centre de interes să fie bine conectate cu restul orașului, astfel încât timpul petrecut în trafic să nu devină un factor de stres și un element care să afecteze întreaga experiență.

Dacă unele orașe atrag vizitatorii datorită istoriei, altele impresionează prin construcții moderne inovatoare, care au fost dezvoltate în zone cu foarte multe provocări, cum ar fi zone deșertice,care au devenit efervescente din punct de vedere social sau cultural, sau chiar spații aflate în inima orașelor, dar care au fost insuficient dezvoltate și care nu au fost integrate în circuitul economic.În ultimii ani, chiar și România a pus pe harta Europei multe destinații de city break, de care acum se bucură atât turiștii străini, cât și cei de pe plan local, unde, deși unele dintre ele au o istorie bogată, lipseau totuși anumite elemente care să le transforme în destinații cu adevărat atractive și care să le crească vizibilitatea.

Una dintre companiile care s-a remarcat pe plan local pentru că a redat comunității zone uitate sau în așteptarea dezvoltării este IULIUS, contribuind la crearea unor noi spații urbane atractive. Proiectele IULIUS nu doar că schimbă fizic peisajul urban, ci și îmbunătățesc calitatea vieții în orașele în care sunt dezvoltate, oferind un model de succes pentru dezvoltarea sustenabilă și integrarea funcțională.Compania, care și-a început călătoria în real estate în urmă cu mai bine de două decenii, când a construit primul centru comercial din afara Capitalei, la Iași, a ales să se specializeze în proiecte de tip mixed-use, care combină mai multe funcțiuni, precum cele comerciale, de birouri, recreative, de interes public și culturale. Acesteas-au remarcat pe plan local și datorită celor 13 hectare de grădini urbane create de la zero, cu mii de arbori maturi și plante decorative, care se transformă în adevărate locuri de vizitat și în destinații relaxante pentru oamenii de orice vârstă. IULIUS și-a pus amprenta cu astfel de proiecte în orașe precum Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, iar cea mai nouă destinație a sa este orașul de la malul mării, Constanța.

Palas Iasi

Orașe centrate pe oameni
Deși toate proiectele IULIUS se aseamănă prin prisma funcțiunilor pe care le au –integrează spații de birouri, restaurante și cafenele cu opțiuni variate din toate colțurile lumii, zone de retail, cu branduri locale și internaționale, centre de conferințe, facilități publice, servicii,funcțiuni educaționale și medicale,opțiuni de entertainment și parc –, dar și prin prisma faptului că au fost bine integrate în țesutul urban existent, datorită unor investiții de peste 190 de milioane de euro, sunt totuși diferite. În fiecare comunitate în care a ales să investească, IULIUS a pornit de la analiza nevoilor și preferințelor oamenilor care locuiesc în proximitate, pentru a se asigura că proiectele sale au și o componentă utilitară bine ancorată în ce își doresc cei care petrec acolo cel mai mult timp, nu doar turiștii care sunt atrași ca un magnet de experiențe de weekend.

În acest context, proiectele mixed-use din portofoliul IULIUS au la bază conceptul de oraș de 15 minute,care pornește de la premisa călocuitorii din zonă pot accesa toate serviciile esențiale pentru ei — locuri de muncă, funcțiuni educaționale, supermarketuri, zone de cumpărături, spații de recreere, servicii de sănătate și sport — în 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta.Potrivit raportului de sustenabilitate aferent anului 2023 al IULIUS,în prezent, aproximativ 100.000 de locuitori ai orașelor în care este prezentă compania, adică aproximativ 10% din populația urbană din aceste centre urbane, se bucură de beneficiile oferite de astfel de concepte mixte, în care pot găsi tot ce au nevoie fără să mai fie necesar să folosească mașina.Alături de reducerea timpului petrecut în trafic, această abordare urbanistică aduce numeroase beneficii sociale, economice și de mediu, printre care: un impact pozitiv asupra sănătății – prin încurajarea mersului pe jos sau chiar a mijloacelor de transport alternativ, diminuarea poluării și reducerea amprentei de carbon, folosirea eficientă a sațiului urban, dar și sprijinirea economiei locale, atât prin susținerea economiei, cât și prin atragerea unor oameni din afara comunității.


În practică, evoluția fiecărei comunități din jurul proiectelor IULIUSa fost influențată pozitiv, devenind hub-uri de activitate economică și socială care atrag locuitorii, turiștii și companiile deopotrivă. Aceste zone sunt gândite să ofere un peisaj urban plăcut și modern, cu arhitectură de înaltă calitate, spații verzi și infrastructură bine planificată. Practic, prin această abordare sunt rezolvate simultan mai multe nevoi sociale, pornind de la crearea unor locuri de muncă competitive, stimulate de investițiile în spațiile office construite la cele mai înalte standarde și cu certificări LEED, până la integrarea unor centre medicale, servicii  necesare zilnic, birouri ale instituțiilor publice, supermarketuri, grădinițe ori școală privată, restaurante, săli de evenimente corporate sau personale, facilități sportive și wellness, cinema și centre de entertainment pentru toate vârstele, spații culturale sau deja celebrele grădini, cu destinații de joacă pentru copii și de timp liber. În plus, acestea găzduiesc evenimente culturale, iar zonele pietonale și spațiile de recreere stimulează oamenii să petreacă timp de calitate împreună.

În curând, Iulius va începe dezvoltarea celui mai amplu proiect mixed-use de reconversie urbană în Constanța, pe un teren ce aparține companiei Oil Terminal. Noul proiect va include spații de retail cu branduri cunoscute la nivellocal sau internațional, restaurante, cafenele, birouri certificate la standarde moderne, precum și zone verzi generoase, cu grădină botanică, promenade și facilități de relaxare. Astfel, comunitatea va avea la dispoziție spații ideale pentru relaxare și evenimente în aer liber, perfecte pentru a facilita socializarea.
Printr-o investiție de peste 800 de milioane de euro, proiectul promite să stimuleze atât economia locală,prin crearea unor spații office menite să atragă companii internaționale, șiva contribui la bunăstarea comunității, oferind soluții adaptate nevoilor acesteia, așa cum s-a întâmplat în toate orașeleîn care Iulius a realizat proiecte mixed-use.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii