Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:15 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IULIUS, dezvoltatorul celui mai amplu proiect de regenerare urbană anunțat în Constanța, a primit undă verde pentru un demers similar în Cluj-Napoca

ro

23 Sep, 2024 09:46 3808 Marime text
Proiect Rivus
IULIUS, dezvoltatorul care și-a propus cel mai amplu proiect de regenerare urbană din Constanța,pe un teren neutilizat ce aparține Oil Terminal, a anunțat conceptulunui alt proiect de reconversie și regenerare urbană, în Cluj-Napoca. Dacă, la Constanța, planurile IULIUS vizează transformarea unui teren de 38 de hectarenefolosit de mai bine de 10 ani într-un loc care va revitaliza inima orașului de la malul mării și o va reda comunitățiiși turiștilor, la Cluj-Napoca, o fostăplatformă industrială devine RIVUS, un centru urban multifuncțional, creat pe așteptările și nevoile locuitorilor.

Recent, planul urbanistic zonal al proiectului RIVUS de la Cluj-Napoca a fost aprobat de Consiliul Local și, astfel, fosta platformă industrială Carbochim va fi reconvertită într-un spațiu mixt, printr-o investiție de 500 de milioane de euro a grupului IULIUS și Atterbury Europe.Viziunea din spatele acestui proiect arată direcția demersurilor de regenerare urbană pe care le realizează compania cu planuri investiționale și în Constanța.

Proiect Rivus

„RIVUS simbolizează fluxul constant de viață, energie și dezvoltare, elemente care alcătuiesc fundamentul proiectului nostru, care pune accent pe armonia dintre spațiul construit și cel natural, creând astfel simbioza ideală. Propunerea noastră pentru fosta platformă Carbochim are o componentă naturală pronunțată, care constă în amenajarea malurilor râului Someș, întregirea culoarului verde-albastru din zona de nord a orașului și crearea de la zero a unei grădini urbane spectaculoase, care se va întinde pe o treime din suprafața întregului proiect. RIVUS exprimă perfect viziunea noastră și avem convingerea că va deveni, într-un mod natural, nu doar o destinație favorită, ci și un nou reper al Clujului modern, vibrant, sustenabil. Proiectul RIVUS a demarat prin relocarea și retehnologizarea fabricii Carbochim, care acum se află pe o traiectorie nouă, cu perspective de dezvoltare. În prezent, pregătim terenul pentru noul proiect, prin dezmembrarea fostelor hale și ne bucurăm că am înaintat în procesul de autorizare”, a spus Sorin Guttman, Manager RIVUS.

Proiect Rivus

În Cluj-Napoca, RIVUS va aduna la un loc peste 400 de magazine, peste 30 de restaurante-concept şi cafenele cu orientare spre râul Someş, Fresh Market pentru producătorii autohtoni, un parc şi spaţii verzi amenajate de peste 52.000 mp, grădină japoneză pe acoperiş, două clădiri industriale reconvertite în spaţii culturale şi office, centru de live arts şi sală de spectacole, Cinema şi open air cinema, precum şi spaţii de birouri.

În ceea ce privește zona verde a proiectului, este prevăzut un parc de 52.000 mp în centrul orașului, amenajat de peisagiști străini și autohtoni, care se va adăuga parcurilor deja modernizate în proximitate, Armătura și Feroviarilor. RIVUS Garden va completa la delimitarea râului Someș cu aproape 14 hectare de spații verzi amenajate pentru comunitate și insfrastructură pentru promenadă și timp liber.În RIVUS Garden vor putea fi admirați peste 700 de arbori maturi, cu vârste de până la 60 de ani și înălțimi de până la 13 metri, inclusiv copaci care au fost recuperați de pe fosta platformă industrială, dar și peste 100.000 de plante decorative de diferite dimensiuni. Clădirea principală de retail va avea fațade înierbate și acoperiș verde, care va integra inclusiv o grădină japoneză.

Proiect Rivus

De altfel, spațiile verzi sunt o componentă centrală a proiectelor de dezvoltare ale IULIUS și dezvoltatorulurmează angajamentul ca în fiecare oraș în care implementează proiecte de regenerare urbană să aplice principiile dezvoltării durabile. În Constanța, investiția anunțată deIULIUS pentru viitorul proiect de regenerare urbană se ridică la 800 de milioane de euro și va include parcuri, zone de petrecere a timpului liber și o grădină botanică, pe lângă zone de retail, o serie de concepte de entertainment, educaționale, culturale, dar și clădiri de birouri care vor impulsiona mediul de business local.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii