Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:03 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IULIUS s-a concentrat, în ultimii 15 ani, pe construirea de proiecte mixte de regenerare urbană

ro

08 Dec, 2023 09:58 1444 Marime text


Dezvoltatorul român care va crea un proiect de regenerare urbană la Constanța a construit deja proiecte de succes la Iași, Cluj-Napoca, Timișoara sau Suceava. Raluca Munteanu, director de dezvoltare al companiei IULIUS a acordat un interviu publicației Bursa în care discută pe larg despre realizările din România, oferind o perspectivă și pentru viitorul demersului din Constanța.

• (Interviu cu Raluca Munteanu, director de dezvoltare în cadrul companiei IULIUS)
Compania IULIUS s-a concentrat, în ultimii 15 ani, pe construirea de proiecte mixte de regenerare urbană, care şi-au dovedit capacitatea de a genera dezvoltare pe termen lung, ne-a transmis, într-un interviu, Raluca Munteanu, director de dezvoltare în cadrul societăţii
Dezvoltator şi operator pe piaţa de real estate, specializat în proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, IULIUS are o experienţă de peste 25 de ani în domeniu, fiind prezentă în patru mari oraşe din ţară: Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava. Portofoliul său cuprinde peste 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara), reţeaua naţională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall - Iaşi, Cluj-Napoca şi Suceava) şi proiectele Family Market din Iaşi (Miroslava şi Bucium). Proiectele IULIUS sunt concepte sustenabile, verzi, integrând grădini ample şi aducând natura în mijlocul oraşelor.



Reporter: Cum apreciaţi condiţiile de mediu şi sustenabilitate pe care trebuie să le respectaţi în activitatea dumneavoastră? Ce strategie aţi abordat pentru a respecta aceste condiţii?
Raluca Munteanu: În ziua de astăzi este greu să separăm termenul de dezvoltare urbană responsabilă de cel de sustenabilitate. Proiectele IULIUS, inclusiv cele de regenerare urbană, sunt abordate prin prisma sustenabilităţii, care se traduce prin grija faţă de mediu şi comunitate, prin preocuparea de a avea un impact pozitiv asupra economiei, de a stimula dezvoltarea tinerei generaţii şi de a susţine antreprenoriatul românesc. Practic, sustenabilitatea este o cerinţă încă de la primele idei puse pe hârtie.
Toate proprietăţile noastre sunt certificate după standardele internaţionale de sustenabilitate, fapt care confirmă calitatea materialelor folosite şi implementarea soluţiilor de eficienţă energetică. Palas Campus, proiect inaugurat recent în urma unei investiţii de 120 de milioane de euro, este nu doar cea mai mare clădire office din ţară, dar şi prima care a obţinut primul credit verde acordat unei companii româneşti de IFC - International Finance Corporation -, Divizia de investiţii a Băncii Mondiale, în valoare de 72 de milioane de euro, tocmai pentru îndeplinirea unor standarde înalte de sustenabilitate.
Susţinem, de asemenea, mobilitatea alternativă ca instrument pentru stimularea unui stil de viaţă sănătos şi reducerea poluării. În toate proiectele noastre am investit în infrastructura specifică, prin amenajarea pistelor de bicicletă şi a spaţiilor de parcare aferente şi derulăm proiecte speciale pentru chiriaşii noştri astfel încât să creştem comunitatea bicicliştilor.
În ultimii ani am implementat soluţii de eficientizare a consumului de energie şi de reducere a costurilor, cum ar fi montarea de panouri fotovoltaice pe toate clădirile din portofoliul IULIUS. Proiectul a costat 3,5 milioane de euro şi se estimează că va avea ca efect economisirea a 10% din totalul energiei consumate de grup.

Sustenabilitate înseamnă şi investiţii în spaţii verzi, iar grădinile IULIUS excelează la acest capitol. Acestea au fost amenajate de peisagişti europeni, prin investiţii totale de 18 milioane de euro şi rivalizează cu parcuri celebre din metropolele din străinătate. Grădinile sunt locul preferat de întâlnire pentru locuitori şi au devenit, în timp, veritabile scene artistice.
Reporter: Sunteţi un dezvoltator care derulează proiecte de regenerare urbană. Ce presupune acest lucru?
Raluca Munteanu: Proiectele de regenerare urbană reprezintă o modalitate de a revitaliza zone, poate neglijate, şi de a valorifica potenţialul real pe care îl au, imprimându-le un rol de dezvoltare pe toate palierele şi pregătind, astfel, oraşele viitorului. Sunt proiecte complexe, multi-funcţionale, şi au un efect multiplicator, în sensul că generează noi investiţii. Vă dau un exemplu concret, al proiectelor IULIUS de regenerare urbană de la Iaşi şi Timişoara, care s-au impus drept huburi regionale de business, având 130 de sedii de companii, care activează în unele dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, în care lucrează peste 23.000 de angajaţi.
Grupul IULIUS a fost printre primele companii care au abordat astfel de proiecte, înţelegând impactul major pe care l-ar avea pentru oraşele din România. Deşi am început ca dezvoltatori de centre comerciale, am realizat în timp că a construi un simplu mall sau o simplă clădire de birouri nu mai este suficient. Oamenii îşi doresc locuri cărora să le aparţină, destinaţii, spaţii ale comunităţii. Din acest motiv, am reuşit să implementăm primul proiect de acest tip în urmă cu mai bine de zece ani, în Iaşi, prin ansamblul Palas. Astăzi, Palas Iaşi este cel mai dinamic punct pe harta regională. Este locul preferat pentru petrecerea timpului liber şi un centru de afaceri de impact naţional, fiind adresa de business a marilor jucători din economia locală şi internaţională, care au găsit la Iaşi, prin intermediul acestui proiect, infrastructura necesară pentru a-şi susţine planurile de dezvoltare.
Ansamblul Palas, cu toate proiectele de dezvoltare implementate între timp şi care au culminat anul acesta cu inaugurarea Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România şi unul dintre cele mai mari centre de dezvoltare ale companiei Amazon, a crescut atractivitatea oraşului şi a regiunii. Misiunea acestor dezvoltări a fost încă de la început setată pentru a susţine dezvoltarea oraşului, pentru a oferi locuri de muncă de calitate şi pe măsura unei forţe de muncă educate în centrul universitar ieşean, dar şi pentru a crea un centru social, cu impact în calitatea vieţii şi în nivelul de trai.
Modelul a fost replicat la Timişoara, unde am inaugurat Iulius Town în vara anului 2019. Aici am dezvoltat proiectul în jurul unui mall Iulius extins, pe care l-am completat cu funcţiuni office, noi concepte de retail şi entertainment, dar şi cu investiţii în conectivitate şi în modernizarea infrastructurii, inclusiv prin crearea unui pasaj auto subteran, pentru a se încadra cât mai natural în oraş şi pentru a fi un spaţiu deschis. Acum, avem în Timişoara un pol de atracţie al oraşului, cu cea mai mare suprafaţă de retail din ţară la momentul actual şi patru clădiri office premium, ce găzduiesc nu mai puţin de 50 de companii, cu peste 10.000 de angajaţi.
Dacă tragem linie, în toate proiectele noastre din ţară lucrează 35.000 de angajaţi, iar numărul vizitatorilor care ne trec pragul anual este de peste 70 de milioane. Sunt cifre foarte importante pentru noi, pentru că, de fapt, proiectele de regenerare urbană nu sunt despre metri pătraţi construiţi, ci despre oamenii care le experimentează şi pentru care oferă beneficii.
Reporter: Proiectele dumneavoastră vizează şi componente de smart city şi care ar fi acestea?
Raluca Munteanu: Noi spunem că da. IULIUS este, poate, singurul dezvoltator de proiecte mixed-use din România care are experienţă în abordarea zonelor centrale, prin proiecte de regenerare urbană ample, care implică nu doar construcţii majore, ci şi investiţii în infrastructură, parcuri, facilităţi de recreere şi de interes public, pentru a aduce plus valoare oraşului din toate punctele de vedere. Smart înseamnă şi sustenabilitate, mobilitate, spirit comunitar, oportunităţi economice. Dincolo de impactul evident la nivel de amprentă urbanistică, grad de atracţie a investitorilor şi aport economic, vorbim şi despre peste 190 de milioane de euro investiţi până în prezent în 130.000 mp de grădini urbane, infrastructură şi facilităţi publice.

Dacă vorbim despre o viziune smart, aportul important este în retenţia talentelor şi noi oportunităţi de dezvoltare a tinerilor. Ca să exemplific, ansamblul Palas are o contribuţie semnificativă la statutul pe care Iaşiul îl are în prezent, cel de a fi al doilea cel mai bun oraş din Europa pentru investiţii în new tech.
Reporter: Cât aţi investit/urmează să investiţi în proiectele de regenerare urbană?
Raluca Munteanu: Investiţiile IULIUS realizate până în prezent în oraşele regionale Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava depăşesc 1,2 miliarde de euro. Avem în portofoliu peste 310.000 mp de retail, ocupaţi de peste 1.000 de retaileri, branduri nou intrare pe piaţa regională şi chiar naţională, dar şi care s-au dezvoltat de-a lungul anilor de la o primă locaţie la o reţea naţională, nu doar în proiectele noastre. Pe zona de office, operăm 15 clădiri de birouri clasa A, o suprafaţă de peste 242.000 mp, cu peste 130 de sedii ale unor companii multinaţionale, unele care au intrat pe piaţa din România prin intermediul proiectelor noastre. Cum spuneam, în total, sunt peste 35.000 de angajaţi care lucrează în proiectele IULIUS.
De asemenea, avem în dezvoltare, în diferite stadii, două proiecte majore, ce presupun investiţii totale de peste 1,3 miliarde euro. La Cluj-Napoca suntem în faza finală a procesului de autorizare a unui proiect major de reconversie urbană a fostei platforme Carbochim. Am reuşit să mutăm şi să retehnologizăm fabrica, demers ce a presupus o investiţie de peste 5 milioane de euro, fără a sista activitatea.



Este o investiţie de amploare, de peste jumătate de miliard de euro, probabil cea mai mare finanţare din real estate până în acest moment. Un demers prin care fabrica îşi poate continua activitatea de producţie într-o zonă pretabilă pentru asta, în timp ce fosta locaţie, îmbrăţişată deja de zone locuibile, este redată oraşului şi oamenilor. Asta în timp ce păstrăm memoria locului prin conservarea şi valorificarea a două clădiri de patrimoniu industrial.
Viitorul proiect ţine cont de întreaga strategie de dezvoltare a oraşului şi, în special, a zonei, continuând proiecte demarate şi chiar implementate ale administraţiei locale privind spaţiile verzi (Parcul Feroviarilor şi Parcul Armătura) şi, mai ales, valorificarea Someşului. Ne dorim să realizăm o armonizare cu oraşul, prin conectivitate verde şi rutieră, astfel încât rezultatul final să fie un proiect regional, unic în Transilvania şi în România. În ceea ce priveşte funcţiunile viitorului proiect, acesta va include cea mai mare zonă de retail din ţară - peste 115.000 mp -, primul hub de arte performative intregrat într-un proiect real-estate şi o sală de spectacole, operate în parteneriat cu mediul cultural local, zonă de rezidenţial, office, ancore în premieră regională, dorite şi aşteptate de public, centre de entertainment dedicate întregii familii.
În mod evident, ca în toate proiectele noastre de regenerare urbană, şi în cazul acestuia punem natura pe primul plan. Zonele verzi amenajate, de peste cinci hectare, vor complimenta şi integra râul Someş în circuitul urban şi îl vor transforma într-un hot spot al evenimentelor în aer liber.
Într-o fază incipientă suntem şi cu un proiect de regenerare urbană la Constanţa, un pol regional strategic pentru România, cu un potenţial major, care merită aprofundat. Suntem într-un parteneriat cu Oil Terminal şi ne bucură că obiectivele noastre sunt comune, acelea de a reda oraşului o zonă industrială complet inaccesibilă în prezent. Este un teren inactiv de mai bine de un deceniu, ce se întinde pe 38 de hectare, unde dorim să dezvoltăm un proiect major, care propune un mix variat de soluţii pentru petrecerea timpului liber - cultură, divertisment, locuri de joacă -, zonă dinamică de retail şi un pol de business regional, a cărui ancoră va fi o grădină urbană amplă, un concept care se regăseşte în toate proiectele noastre de regenerare urbană.
Va fi o investiţie de aproximativ 800 de milioane de euro cu focus pe ceea ce îşi doresc constănţenii şi comunităţile din proximitate şi cu o varietate de funcţiuni menite să dezvolte atractivitatea de business şi turistică, care vor da un suflu nou oraşului şi vor pune Constanţa pe harta oraşelor magnet ale ţării, acolo unde îi este locul firesc.
Reporter: Ce alte proiecte aveţi în portofoliu, pe lângă cele de regenerare urbană?
Raluca Munteanu: În ultimii 15 ani, atenţia noastră a fost şi continuă să fie concentrată pe proiecte mixte de regenerare urbană, care şi-au dovedit capacitatea de a genera dezvoltare pe termen lung. Însă, am început cu un mall, în 2000, cel din Iaşi, şi avem o reţea de shopping mall-uri regionale, Iulius Mall, pe care le operăm în Iaşi, Cluj-Napoca, Suceava şi Timişoara (integrat în ansamblul Iulius Town). Sunt proiecte lidere de piaţă, care contribuie într-o manieră activă la evoluţia economică, investiţională, socială, culturală şi turistică a oraşelor în care suntem prezenţi.
De asemenea, anul trecut am inaugurat două proiecte Family Market, un concept nou de retail de proximitate, pe care l-am propus observând comunităţile care s-au dezvoltat vertiginos în zona metropolitană a Iaşiului şi care au nevoie, în mod ideal, de infrastructura necesară desfăşurării vieţii zilnice mai aproape. Având perspectiva necesităţii unui astfel de proiect în comunităţile în dezvoltare, care să faciliteze accesul la servicii pentru care, altfel, era necesară deplasarea în oraş, credem că există un impact pozitiv şi, poate, chiar de regenerare urbană, şi în cazul acestor proiecte. Aşadar, IULIUS este sinonim cu regenerarea urbană.
Reporter: Cum a fost anul 2023 şi cum estimaţi că va fi 2024?
Raluca Munteanu: Anul 2023 a fost marcat de inaugurarea Palas Campus, cu o suprafaţă de 60.000 mp (54.000 mp office şi 6.000 mp retail), fiind cea mai mare clădire de birouri din România, pe care am dezvoltat-o în pandemie.
Proiectul este o continuare a ansamblului mixt Palas Iaşi (inaugurat în 2012) şi reprezintă cea mai mare investiţie privată realizată în Iaşi, în ultimii 11 ani, în valoare de 120 de milioane de euro. Palas Campus este un proiect mixt de regenerare urbană, care a revitalizat o zonă centrală din Iaşi, insuficient valorificată - Sf. Andrei - şi a transformat-o într-un hub creativ şi de inovaţie.
Pentru o imagine completă, prin cele două investiţii (Palas Iaşi şi Palas Campus), în centrul Iaşiului s-a format poate cea mai mare comunitate de IT&C, Outsourcing şi Automotive din România, cele opt clădiri pe care le operăm însumând 130.000 mp de spaţii office clasa A, în care îşi au sediile nu mai puţin de 70 de companii. Este, totodată, cel mai mare pol de talente, cu peste 14.000 de angajaţi, cu impact în retenţia tinerilor absolvenţi, care au acum oportunităţi să se dezvolte şi, astfel, motive în plus să rămână în ţară, în Iaşi. Sunt proiecte care au sporit atractivitatea oraşului şi poziţia sa de lider regional în domeniul tehnologiei şi inovaţiei.
Totodată, Palas Campus bifează mai multe premiere - este cea mai mare clădire de birouri clasa A din ţară; proiectul care a primit primul credit verde acordat unei companii româneşti de International Finance Corporation (IFC), parte a Băncii Mondiale; proiect care se află în dublu proces de certificare verde: EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies - al IFC) şi LEED (Leadership in Energy and Environmental Design - al US Green Building Council); şase dintre cele 13 companii multinaţionale care au sedii în noul proiect au deschis primul lor birou din regiunea de nord-est.
Cât despre 2024, ne aşteptăm să avansăm cu proiectele în dezvoltare şi să ne menţinem poziţia proiectelor în operare de lideri regionali, astfel încât să continuăm să oferim oraşelor ce ştim cel mai bine să facem: locuri construite pe aşteptările şi nevoile lor, cu un impact în calitatea vieţii şi oportunităţi investiţionale, care oferă experienţe ce uşurează şi înfrumuseţează viaţa de zi cu zi.
Reporter: Mulţumesc!

Articol preluat de pe site-ul Bursa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii