Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:47 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Izolati in propria casa

ro

04 Sep, 2003 00:00 2426 Marime text

Iesire aberanta din indiviziune

In anul 1998, Dumitru Caciandone a cumparat de la Pompiliu Culetu, printr-o alta persoana, deoarece nu avea buletin de Constanta, parterul unei case aflate pe strada Mihai Viteazu nr. 29, din Constanta * Dupa Revolutie, Caciandone a incercat sa-si treaca imobilul pe numele sau, insa fara curtea casei, deoarece terenul apartinea statului * Terenul a fost impartit in mod egal celor doua familii care locuiau in aceeasi curte * In anul 1999, celalalt proprietar, Mihai Damasaru, il da pe Dumitru Caciandone in judecata, pe motiv ca are mai putin teren * Dupa ce Damasaru a castigat procesul la Curtea de Apel, i-a luat lui Caciandone o parte din terenul pe care se afla poarta de acces # Familia Caciandone se plange ca nu are pe unde sa iasa din curte

Pe 26 august 1988, familia Caciandone a cumparat de la Pompiliu Culetu parterul unei case aflate pe strada Mihai Viteazu nr. 29, din Constanta. "Am intocmit un act de cumparare-vanzare, insa am folosit-o pe Cristina Mreana, care avea domiciliul in oras, deoarece, neavand mutatie in Constanta, nu puteam sa cumparam o casa aici", declara Caciandone. Etajul intai al aceluiasi imobil il cumparase Mihai Damasaru. Dupa 1989, "pe 11 iunie 1990, am facut o noua vanzare si am trecut parterul de pe numele Cristinei Mreana pe numele meu", spune Caciandone. Atunci, curtea casei nu se putea trece in acte, deoarece terenul apartinea statului", povesteste Dumitru Caciandone. Astfel, Pompiliu Culetu a impartit curtea in mod egal ambilor cumparatori, cu iesirea in strada Mihai Viteazu, cele doua proprietati fiind separate printr-un gard despartitor, iar accesul in curti facandu-se prin portile amenajate acestui scop. In anul 1999, Mihai Damasaru l-a dat in judecata pe Dumitru Caciandone, pe motiv ca are "mai putin teren, in afara de curte si etajul intai, fata de mine si ca ii revine jumatate cu jumatate, conform unei hotarari a Consiliului local, data dupa Revolutie, pretext sa-mi ia din curte si sa-mi inchida iesirea familiei in strada", declara Dumitru.

Propuneri de indiviziune

Conform raportului de expertiza tehnica intocmit in anul 1998, existau mai multe propuneri de iesire din indiviziune. Astfel, fiecarei parti ii revine jumatate din terenul in suprafata indiviza de 80,13 metri patrati, deci cate 40,065 metri patrati familia pentru familiile Caciandone si Damasaru. Expertul propune doua variante pentru iesirea din indiviziune, una dintre acestea fiind de impartirea terenului in doua loturi a cate 40,065 mp fiecare, iar a doua de mentinerea loturilor actuale, cu solutia ca pentru diferenta de 13,305 mp ocupati de catre familia Caciandone, cota indiviza de jumatate din 80,13, iar familia Damasaru sa primeasca suma cuvenita pentru valoarea aferenta terenului.. Caciandone are obiectiuni la expertiza inginerului Nicolae Tistea. "Expertul tehnic a pornit de la premisa existentei unui teren de 80,00 mp aflat in indiviziune potrivit actului de proprietate pentru teren, reprezentat de Ordinul 146 al prefectului Constantei. In realitate, insa, nu exista 80,00 mp teren, liber de constructii sau cu constructii adaugate ulterior dobandirii drepturilor de proprietate de catre parti, pe terenul in litigiu de 160 mp. Conform actelor de proprietate ale partilor, cele doua imobile, parter si etaj, sunt amplasate pe un teren de 160 mp, incluzand terenul de sub imobilele construite, curti si spatii de acces. Punand fata in fata cele doua acte de proprietate, nu rezulta ca cele doua familii au dobandit imobilele in indiviziune si in cote de jumatate, atat constructiile aflate la data dobandirii, pe teren, cat si terenul de 160 mp", spune familia Caciandone. O a doua obiectie: "In mod gresit s-au inclus la categoria 80 mp teren liber de constructii suprafetele de teren din apropierea intrarii in imobil de pe strada Sarmizegetusa, caci acestea sunt aferente si imobilului RA Confort Urban, nefiind clasificat cat revine statului din acest teren". Familia Caciandone mai spune ca expertul a inclus in categoria teren liber si scarile de acces, in mod eronat, deoarece acestea sunt terenuri construite.

Fara poarta

Astfel, incepe un proces intre cele doua familii. Familia Damasaru castiga procesul la Judecatorie. Familia Caciandone face apel, insa ii este respins. "In cazul acesta, am deschis proces la Tribunal, impotriva Prefecturii, Primariei, Consiliului Local si impotriva familiei Damasaru. De data asta, familia Caciandone castiga procesul, iar ceilalti fac recurs. Curtea de Apel le da dreptate. Familia Damasaru, cu ajutorul unui executor judecatoresc, a luat colocatarilor din curte terenul din dreptul portii, spre strada. "La ora actuala, nu putem iesi din casa. Ne-am rugat de un vecin care sta cu chirie intr-o casa alaturata, care este a statului, sa ne lase sa iesim pe la el in strada", a mai spus familia Caciandone. Dumitru Caciandone nu vrea decat sa se gaseasca o solutie, pentru a putea iesi din casa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii