Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:20 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Județul Constanța Militarii Batalionului 905 Apărare Antiaeriană din Otopeni, exercițiu la Poligonul Capu Midia

ro

16 May, 2022 20:31 1851 Marime text
foto: Facenook/ Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană

Militarii Batalionului 905 Apărare Antiaeriană din Otopeni au demonstrat la exercițiul „AZUR 22.11” că pot face față cu brio unei situații reale de luptă, în Poligonul Capu Midia, ascultând cu atenție ordinele și raportând, de fiecare dată când au terminat misiunea, „Țintă prinsă!”.

Comandant de pluton, sublocotenentul Anca Popescu a avut prima ei misiune la un exercițiu de așa anvergură în poligonul Capu Midia. A mai venit o singură dată la trageri, când a primit botezul focului, în anul I la Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă”. Atunci a executat ordinele, acum le-a dat subordonaților ei.
 

„Este diferit față de atunci pentru că toată responsabilitatea pică pe umerii mei și trebuie să dau dovadă de profesionalism, să îmi apăr echipa și să o conduc cum trebuie în luptă”, a spus sublocotenentul. Mărturisește, zâmbind, că artileria antiaeriană a atras-o pe ea, nu invers și a considerat-o ca fiind o armă plină de provocări, ceea ce și-a dorit în carieră. “Ne antrenăm pentru situații extreme, trebuie să fim pregătiți astfel încât nimic să nu ne surprindă”, a mai spus militarul.


Coleg de echipă cu ea, fruntașul Laurențiu Orbeșteanu a bifat a cincea misiune la Capu Midia. 

După ce îmbracă echipamentul de antrenament este concentrat 100% la misiune. Nicio greșeală nu este permisă pentru ca totul să iasă fără cusur. Înainte să vină în Armata României a lucrat în viața civilă timp de 10 ani.

Munca lui se limita la stat în birou și a simțit că nu își mai dorește. “Am vrut să fac o schimbare. Aveam parte de prea mult sedentarism la locul de muncă din viața civilă. Așa că am ales armata și arma artilerie antiaeriană pentru că am vrut un mediu dinamic, cu multă mișcare și mi-am îndeplinit obiectivul”, a mărturisit militarul, informează reprezentanții Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană.

Dar tragerile nu se limitează la echipajul de pe tunul de calibrul 57 mm. Pentru ca ținta să fie descoperită și nimicită este nevoie de munca unei alte echipe: cea a aparatului de conducere a focului, adica CRT-1. Fiecare operator are rolul lui și transmite coordonatele inamicului militarilor de la tun. Radarul detectează ținta, practic la ce distanță sau înălțime se află și viteza ei.

Aceste date sunt transmise echipelor de pe tun de sergentul Ciprian Luțan, operator radiotehnic în cadrul Batalionului 905 Apărare Antiaeriană Otopeni. Cum descoperă ținta, face calculul rapid al elementelor de tragere și le anunță colegilor săi ca aceștia să poată deschide foc precis pe obiectiv, de pe loc sau din mers, mai spune sursa citată. 


Are deja experiență pentru că din anul 2016 vine constant la trageri în Poligonul Capu Midia.
 

„Îmi doresc să mă antrenez cât mai mult, să învăț cât mai mult ca să știu cum să reacționez într-o situație reală”, a spus sergentul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii