Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:34 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Județul Tulcea Incendiu de aproape 24 de ore, în apropiere de satul Dunavăţu de Jos. Ce spune proprietara unei pensiuni din localitate

ro

23 Mar, 2022 20:30 1839 Marime text
Imagine de la un incendiu, Sursa foto cu rol ilustrativ: ISU Delta Tulcea
O suprafaţă stuficolă din apropierea satului Dunavăţu de Jos, situat pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării, arde de aproape 24 de ore, dar pompierii nu pot interveni din cauză că nu au primit nicio solicitare, dar şi din cauza mlaştinii în care ard flăcările.


Incendiul din apropierea satului tulcean nu este considerat unul deosebit nici de localnici, nici de autorităţi, deşi proprietarii unor pensiuni se plâng din cauza funinginii care arde suprafeţele pe care se aşază.
 

"Localnicii dau foc stufului, deşi e foarte periculos. Uneori, focul se extinde foarte urât. Toate pensiunile se umplu de funingine şi nici mirosul nu e ok. Acolo, în apropiere, nu se poate respira, dar noi suntem un pic mai feriţi şi cred că ne-am şi obişnuit cu mirosul. Funinginea se pune peste tot şi se arde locul unde se aşază arsura, e o chestie foarte urâtă", a declarat pentru AGERPRES proprietara unei pensiuni din satul Dunavăţu de Jos, Georgiana Tesluţă.



Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, Daniel Năstase, a afirmat că până miercuri după-amiază nu s-a primit nicio solicitare pentru a se interveni în apropierea satului Dunavăţu de Jos.
 

"În general, incendiile la vegetaţia stuficolă apar în zone îndepărtate de case şi greu accesibile. Nu putem aloca resurse, în contextul în care pot apărea alte evenimente care să pună în pericol vieţi omeneşti", a precizat reprezentantul ISU Delta.


Peste 5.970 de hectare de vegetaţie stuficolă au ars în primele 20 de zile ale lunii ianuarie în zona oraşului Sulina în incendii cu autori necunoscuţi, în contextul în care în 29 de incendii semnalate pe tot parcursul anului 2020, în aceeaşi zonă, au ars 5.994 de hectare.


Specialiştii Institutului Naţional Delta Dunării (INDD) susţin că arderile stufărişurilor au un efect pozitiv asupra condiţiilor de recoltare mecanizată a acestei plante, dar şi asupra productivităţii terenurilor, lucru important pentru crescătorii de animale din Deltă. Ei atrag atenţia însă că incendiile determină scăderea abundenţei speciilor de păsări şi extermină mamiferele de talie mică, cele care trăiesc tot timpul anului în stufărişuri.


"Se impune stabilirea unui perimetru în jurul unor localităţi unde să se poată incendia stuful, din perspectiva protejării împotriva incendiilor şi asigurării hranei pentru animalele domestice. În acest context, Institutul Naţional Delta Dunării susţine necesitatea realizării unui studiu pentru a stabili unde, când şi cum se pot incendia zonele stuficole din rezervaţie", se arată într-o postare pe pagina INDD de pe o reţea socială, postare semnată de cercetătorul Alexandru Doroşencu. 




Sursa: Agerpres 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii