Jurnalistul Mircea Barbu, arestat în lipsă, de un tribunal din Rusia
Jurnalistul Mircea Barbu, arestat în lipsă, de un tribunal din RusiaInformați a fost transmisă, joi, de serviciul comun de presă al sistemului judiciar din regiune.
„Cetăţeanul român Barbu Mircea, alături de persoane neidentificate, a intrat din Ucraina pe teritoriul Federației Ruse. Scopul lui era de a filma un reportaj despre intrarea tancurilor armatei Ucrainene în Rusia, în Sudzhansky din regiunea Kursk, pe data de 6 august 2024”, se spune în mesaj.
Jurnalistul, care a fost inclus pe lista federală, fiind dat în urmările interstatală și internațională, a fost acuzat în lipsă în temeiul părții 3 a articolului 322 din Codul penal al Federației Ruse de trecerea ilegală a frontierei de stat.. În cazul lui a fost aplicată o măsură preventivă sub formă de detenție. Jurnalistul va fi arestat în momentul în care va fi reținut pe teritoriul Federației Ruse sau va fi extrădat.
Anterior, s-a raportat că la sfârşitul lunii august FSB a deschis dosare de trecere ilegală a frontierei de stat împotriva a 14 jurnalişti străini. Toți filmau reportaje în Sudzha, în regiunea Kursk, în timp ce armata ucraineană se afla acolo.
Pe 7 octombrie, Judecătoria Leninsky din Kursk, la cererea departamentului de frontieră FSB, a arestat în lipsă jurnalistele italiene Simone Traini și Stefania Battistini, care au intrat ilegal pe teritoriul Federației Ruse din Ucraina pentru a filma un reportaj despre atacul ucrainean. pe regiunea Kursk. Pe 11 octombrie, instanța l-a arestat în lipsă pe jurnalistul american Nick Payton Walsh.
După ce a aflat despre decizia luată în Rusia, Mircea Barbu a scris pe Facebook:
E oficial! Azi, un tribunal din Rusia m-a acuzat, în lipsă, pentru trecerea ilegală a frontierei de stat cu Rusia în contextul relatărilor din Kursk. Nu știu exact ce urmează, abia acum câteva minute am citit știrea pe Interfax. Tot ce știu este că acum rușii au emis un mandat de arestare în lipsă și m-au dart în urmărire intenă și internațională, ceea ce înseamnă că, de azi înainte, va fi infinit mai complicat să călătoresc și, implicit, să-mi fac meseria.
Aș minți dacă aș spune că nu sunt îngrijorat. Sau că este ușor să iei astfel de decizii. Dar, ironic, în momentul în care am citit această știre despre condamnarea mea, ascultam în căști, pe metrou, cartea lui Navalnîi. Îmi răsună în minte cuvintele disidentului, scrise din gulagul rusesc: „Singurele momente din viața noastră care contează cu adevărat sunt cele în care facem ceea ce trebuie, când nu suntem nevoiți să ne plecăm privirea spre masă, ci putem să ridicăm capul și să ne privim în ochi. Nimic altceva nu contează.”
Departe de mine gândul de a mă compara cu Navalnîi sau de a mă victimiza. Știam exact ce fac și mai ales de ce o fac din primul moment în care am trecut granița în Rusia cu armata ucraineană.
Dar, într-un moment ca asta, sunt mai aproape de sufletul meu gândurile unor oameni care au luptat infinit mai mult și mai curajos pentru libertate decât orice discuție despre vize, linii imaginare și ștampile pe foaia de deplasare.
Citește și:
Mesaje de rămas bun pentru regretatul jurnalist Constantin Cumpănă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp