Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:01 08 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kelemen Hunor, președintele UDMR, despre demisia președintelui Iohannis - „Ar fi fost corect, ar fi fost ideal, ar fi fost bine să se retragă după ce președintele Senatului a fost ales”

ro

08 Feb, 2025 14:31 177 Marime text

 
  • Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte ar fi fost o variantă corectă, adăugând că susține în continuare acest lucru.
     
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte ar fi fost o variantă corectă, adăugând că susține în continuare acest lucru, conform Agerpres.

Întrebat la Prima TV de ce liderii coaliției nu au curajul să-i ceară demisia lui Klaus Iohannis, liderul UDMR a arătat că i-ar transmite acest mesaj dacă ar avea ocazia.

„Eu am spus public de câteva ori. Nu e vorba de a avea sau de a nu avea curaj. Am spus ori de câte ori am fost întrebat, am spus că da, ar fi fost corect, ar fi fost ideal, ar fi fost bine să se retragă după ce președintele Senatului a fost ales. Eu cu Klaus Iohannis nu m-am întâlnit în acest an. Ultima dată la consultări ne-am întâlnit, atunci încă nu era ales Ilie Bolojan în funcția de președinte al Senatului. Dar și în acea perioadă eu public de fiecare dată am spus că asta ar fi varianta bună, corectă și în continuare susțin acest lucru. Dar față în față noi nu ne-am văzut, nu ne-am întâlnit, nu aveam cum să spun, fiindcă nu am avut ocazia. Dar dacă ne-am întâlni să discutăm, asta aș spune în continuare, fără nicio supărare. (...) Din punct de vedere politic, asta ar fi varianta bună, corectă în acest moment, ne-ar ajuta pe toți”, a spus Kelemen Hunor.


Potrivit acestuia, „permanent va fi această tensiune până la alegeri”.

„Oamenii, pe de o parte, înțeleg greu de ce au fost anulate alegerile, fiindcă au fost puține explicații, mai văd fel de fel de reportaje, investigații jurnalistice, dar ei spun: 'A rămas după alegeri acolo, nu era obligatoriu', fiindcă Constituția spune foarte clar: dacă funcția se vacantează, vine președintele Senatului. Sigur, se spune că la 90 de zile după vacantare trebuie să se organizeze alegerile. Exact acolo suntem astăzi, mâine, poimâine, suntem în perioada de 90 de zile. Și nu ar fi nicio problemă. Că a zis Curtea Constituțională pe acel alineat 2 din Constituție, din articolul respectiv, că în momentul în care depune jurământul noul președinte, atunci își termină mandatul. Da, dar asta nu înseamnă că tu trebuie să stai până atunci. Curtea Constituțională a dat o decizie cu acest alineat. Dar asta nu înseamnă că nu există și altă soluție, o soluție politică corectă, constituțională, nu ai fi creat nicio instabilitate, nu ai fi creat nicio problemă pentru România, pentru instituțiile statului, fiindcă președintele Senatului, ocupând interimar această funcție, poate să conducă statul român 90 de zile, exact așa cum conduce președintele României, cu două, trei chestiuni mai puține. Nu intră în război, nu declară război, nu declară stare de necesitate, nu dizolvă Parlamentul, chestii simple, dacă mi-aduc aminte (...), nu am Constituția în fața mea, dar în rest nu ar fi nicio problemă”, a arătat președintele UDMR.

Întrebat în context dacă „s-au mai încălzit relațiile” dintre el și președintele Senatului, Ilie Bolojan, Kelemen Hunor a răspuns: „În coaliție lucrăm bine”.

„N-am avut conflicte, n-am avut dispute inutile, da. În coaliție lucrăm bine. (...) A venit de la Oradea. Noi am avut conflicte legate de Bihor și de Oradea și la nivel național noi depășim conflictele locale, nu aducem, nu le ridicăm la nivel național. Dacă e să discutăm despre Bihor, vom discuta la un moment dat, nu am discutat. Dar el în acest moment, într-adevăr, este într-un proces de acomodare cu politica națională, fiindcă ultima dată a fost în Guvern în perioada lui Tăriceanu, a fost secretar general. E o funcție extrem de importantă în orice guvern, dar nu înseamnă o funcție politică. E mai mult o funcție de armonizare, o funcție administrativă în interiorul Guvernului. Și de aceea, da, el în această perioadă se acomodează și se acomodează repede”, a opinat președintele UDMR. 





Citește și:
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, despre Dosarul Nordis - „Ancheta în acest caz afectează imaginea Guvernului”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii