Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis, despre proiectul „România Educată”

ro

07 Jul, 2021 19:27 1661 Marime text
  • Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, în această seară.
Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat, în această seară, câteva componente ale proiectului „România Educată”. Așadar, se dorește creșterea autonomiei școlilor, mai ales acolo unde există capacitatea administrativă necesară. Pentru restul școlilor, vor fi susținute noi forme de sprijin și alocarea de resurse.

El a menționat că se dorește o mai mare flexibilitate și o centrare a educației pentru fiecare elev. 
 

„Am propus o nouă structură a învățământului secundar superior, unde vor exista trei tipuri de licee: teoretic, vocațional și profesional, care vor conferi absolvenților, după patru ani de studiu, acces la examenul de bacalaureat. Poate unul dintre cele mai importante obiective ale proiectului este acela de a elimina barierele birocratice (...) . Așadar, eliminăm birocrația și, dacă un elev este la un liceu profesional și (...) vrea sa facă trecerea la unul teoretic sau vocațional, poate trece”, a declarat Klaus Iohannis. 


Noul bacalaureat deschis tuturor și bazat pe competențe este o alta componentă a „României Educată”.

„Îmi doresc un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenților”, a declarat președintele.


Despre funcționalitatea colegiilor terțiare non-universitare, președintele României a declarat:

„Pot funcționa în universități, dar nu au rang de studii universitare. Nu se substituie învățământul universitar. Formarea profesională pentru a permite certificarea (...) este deschisă tinerilor care nu au susținut examenul de bacalaureat sau adulților care doresc să avanseze profesional. Ea nu conferă acces în învățământul superior”, a menționat acesta.


Bacalaureatul rămâne obligatoriu pentru studiile universitare, indiferent de domeniul de studiu.

Proiectul include și scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii și scăderea ratei de analfabetism funcțional până în anul 2030.

Conform președintelui, „România Educată” are un sprijin în valoare de 4,6 miliarde de euro și, suplimentar, prin alte fonduri europene, vor fi finanțate renovările instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii