Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului B9 "Riscurile la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere" (VIDEO)

ro

10 Jun, 2022 15:31 1361 Marime text
Imagine de la eveniment, foto: captura Youtube/ Administrația Prezidențială Şefii de state din Formatul Bucureşti 9 - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, se reunesc vineri, 10 iunie, la Palatul Cotroceni, într-un summit găzduit de preşedintele Klaus Iohannis şi de omologul polonez, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format.

La reuniune va participa online şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Iniţial, acesta îşi anunţase prezenţa fizică la Bucureşti, însă, în cursul zilei de joi, s-a relatat că Jens Stoltenberg a fost diagnosticat cu zona zoster şi că va participa doar de la distanţă la evenimentele la care era invitat în Germania şi România. 

Conform agendei, ceremonia primirii oficiale a şefilor de state va avea loc vineri, începând cu ora 14.40, în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni, urmată, la ora 14.55, de o fotografie de familie în Sala Unirii.

În deschiderea sesiunii plenare a summitului, care va începe la ora 15.00, vor avea intervenţii preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda.

La ora 17.15 sunt programate declaraţii de presă comune ale preşedinţilor României şi Poloniei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea la vârf a statelor din Formatul Bucureşti 9 are o importanţă deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei şi a provocărilor comune şi multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum şi întreaga regiune euroatlantică.

Agenda reuniunii vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 - 30 iunie, şi va aborda prioritar consecinţele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul Alianţei la acestea.

Formatul Bucureşti 9 este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. B9 este o platformă deosebit de utilă de coordonare şi consultare eficientă a aliaţilor de pe Flancul Estic, precum şi la nivel transatlantic.


Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti în noiembrie 2015.




 Ce a declarat Președintele României, Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului B9

„Începând cu 24 februarie, suntem nevoiți să gestionăm o situație de securitate complet nouă în regiune. Traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică și în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul Estic.


România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toții împărtășim evaluarea gravității amenințărilor la adresa securității spațiului euroatlantic ca o consecință a războiului de agresiune ilegal și imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei”, Președintele României în limba engleză. 

„Această reuniune este mai relevantă ca oricând din cel puțin două perspective. În primul rând, evoluțiile dramatice din regiune reclamă o atenție sporită și o coordonare amplificată. Solidaritatea, dialogul și cooperarea stau la baza forței noastre comune. Agenda de astăzi va aborda, în consecință, evoluțiile actuale de securitate din Ucraina și impactul acestora asupra Vecinătății extinse, inclusiv a celorlalți parteneri vulnerabili, precum Republica Moldova și Georgia, dar și asupra securității întregii Alianțe”, a precizat Președintele României.


„În al doilea rând, ne aflăm într-un moment excepțional în care vom trasa traiectoria Alianței pentru cel puțin următorul deceniu. La finalul acestei luni vom adopta, la Summitul NATO de la Madrid, decizii cu impact major pentru securitatea noastră actuală și viitoare. Vom stabili o viziune pe termen lung prin intermediul noului Concept Strategic, punând apărarea colectivă și Articolul 5 în epicentrul acțiunilor noastre și punând în aplicare o transformare semnificativă a posturii de descurajare și apărare, în special pe Flancul Estic, așa cum am decis la 24 martie 2022 la Bruxelles. Deoarece riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere, consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc Estic de o manieră unitară și echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă și crucială”, a continuat Iohannis.

Sursa video: Youtube/ Administrația Prezidențială 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii