Klaus Iohannis. În Flancul estic al NATO trebuie consolidată apărarea (VIDEO)
Klaus Iohannis. În Flancul estic al NATO trebuie consolidată apărarea (VIDEO)
15 Mar, 2022 19:08
ZIUA de Constanta
1249
Marime text
Flancul estic al NATO trebuie consolidat în contextul războiului din Ucraina, la nivelul celui din zona Mării Baltice, pentru a putea preveni orice conflict în zonă, a transmis, marţi, 15 martie, preşedintele României Klaus Iohannis, după discuţiile avute cu președintele Republicii Bulgare, Rumen Radev.
„Noi nu considerăm că acest conflict se va extinde în ţările NATO, însă, pe de altă parte, vrem să fim foarte bine pregătiţi pentru orice situaţie, de aceea în Flancul estic trebuie să consolidăm apărarea.
Flancul estic trebuie să fie puternic şi trebuie să fie atât de puternic încât nimeni să nu aibă vreodată ideea că ar trebui să atace pe Flancul estic. Acesta este conceptul Strenght and deterrence al NATO, care îl face pe orice posibil adversar să renunţe la un atac. Este foarte clar că Flancul estic trebuie consolidat, trebuie echilibrat în aşa fel încât şi partea noastră, partea sudică, partea spre Marea Neagră să fie la fel de bine consolidată şi apărată cum este partea nordică, spre Baltică, în acest sens noi credem că putem să prevenim orice conflict pe zona noastră", a declarat președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a subliniat că securitatea şi stabilitatea Mării Negre sunt foarte importante, fiecărui stat riveran revenindu-i responsabilitatea de a le asigura.
Totodată, preşedintele Bulgariei a arătat că există riscuri şi în acest context este nevoie de eforturi comune pentru a le neutraliza.
„Mereu ar trebui să ne gândim în perspectivă şi să ne gândim preventiv asupra riscurilor. Vedeţi că deja au început să zboare drone, ajung până în Croaţia. Ieri a căzut o dronă în România.
Avem lovituri care sunt la câţiva kilometri de graniţa cu Polonia, ceea ce este foarte îngrijorător. Există un potenţial pentru destabilizarea situaţiei şi în Moldova, vecinii României, aşa că riscurile există, sunt prezente şi tocmai de aceea eforturile noastre comune ar trebui să ducă la a neutraliza aceste riscuri", a spus Rumen Radev.
Subiectul central al discuţiilor dintre cei doi oficiali a fost situaţia gravă de securitate generată de agresiunea militară a Federaţiei Ruse contra Ucrainei, dar şi combaterea efectelor sale multiple.
video: Facebook/ Administrația Prezidențială a României
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii