Klaus Iohannis, mesaj de Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi „Femeile încă se mai confruntă cu stereotipuri și prejudecăți“
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi: „Femeile încă se mai confruntă- Egalitatea între femei și bărbați este unul dintre obiectivele Uniunii Europene.
- De-a lungul timpului, legislația, jurisprudența și modificările aduse tratatelor au contribuit la consolidarea acestui principiu și la implementarea sa în UE
A fost instituită prin Legea 23/2015 pentru promovarea egalităţii de şanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale.
Egalitatea între femei și bărbați este unul dintre obiectivele Uniunii Europene. De-a lungul timpului, legislația, jurisprudența și modificările aduse tratatelor au contribuit la consolidarea acestui principiu și la implementarea sa în UE. Parlamentul European a fost dintotdeauna un apărător fervent al principiului egalității dintre bărbați și femei.
Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile.
Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea Zilei Naționale a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați, la data de 8 mai 2021.Egalitatea de șanse între femei și bărbați reprezintă normalitatea într-o societate liberă și democratică. Deși mai sunt încă multe lucruri de îmbunătățit, sunt convins că România va continua să facă eforturi susținute pentru a reduce inechitățile existente.
Ziua Națională a egalității de șanse este un bun prilej de a conștientiza o dată în plus că femeile încă se mai confruntă cu stereotipuri și prejudecăți legate de carieră și rolul în familie, tendințe negative care s-au accentuat la nivel global în contextul pandemiei de COVID-19.
Violența împotriva femeilor, inegalitatea de gen și discriminarea sunt fenomene nocive, care trebuie combătute cu toate forțele. Încurajez, de aceea, susținerea cât mai activă a femeilor în procesul decizional, în societate, politică și economie, cât și implicarea bărbaților ca parteneri activi în viața de familie., a transmis Iohannis.
Principiul tratamentului egal și al accesului neîngrădit la oportunități de afirmare pentru femei și bărbați, alături de eliminarea practicilor discriminatorii pe criterii de gen pentru accesul egal al femeilor în toate domeniile vieții publice, constituie piloni esențiali ai societăților democratice și incluzive și indicatori cheie ai respectării drepturilor omului și statului de drept.
Ministerul Afacerilor Externe este preocupat constant de asigurarea reprezentării echitabile din perspectiva de gen, atât în serviciul exterior, cât și în aparatul său central, urmărind să imprime un model instituțional de bune practici în materia egalității de șanse. În prezent, peste 50% din posturile de conducere din Centrala MAE sunt ocupate de femei, iar jumătate dintre funcțiile de demnitate publică sunt ocupate tot de femei. De asemenea, femeile ocupă 36% dintre pozițiile de șef de misiune în Serviciul Exterior al României. În acest context, în ultimul an, au fost propuse să ocupe posturi de ambasadori extraordinari și plenipotențiari ai României în străinătate 22 de femei diplomat.
Ministerul Afacerilor Externe rămâne ferm angajat în promovarea egalității de șanse și nediscriminării pe criterii de gen în dialogul bilateral cu alte state și în cadrul organizațiilor internaționale interguvernamentale, sprijinind demersurile și inițiativele care încurajează afirmarea și asigurarea unui mediu propice pentru dezvoltarea profesională a femeilor.
Iată mesajul premierului Cîțu:
Un motiv bun de a reflecta la combaterea segregării ocupaționale și la creșterea nivelului de participare a femeilor în funcțiile de decizie.
Pandemia COVID- 19 ne-a arătat cât de important este rolul femeilor în această perioadă. De cele mai multe ori, au fost în prima linie a luptei împotriva acestui virus și pentru asta le mulțumesc!
Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de empatie, solidaritate și trebuie să fim recunoscători.
Pandemia a accentuat însă inegalitățile între femei și bărbați, în aproape toate domeniile vieții. A condus la o creștere a violenței împotriva femeilor, în timp ce sarcinile și responsabilitățile casnice ale acestora au crescut.
Deși instituțiile din România care gestionează cele mai importante domenii de activitate au făcut deja pași importanți pentru includerea principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, încă mai sunt inechități în ceea ce privește accesul acestora în funcțiile de conducere.
Mai avem de lucru în această privință, dar vreau să știți că sprijin egalitatea de șanse între femei și bărbați și cred cu tărie că doar împreună putem trece cu bine peste această perioadă dificilă!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp