Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:26 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Constanţa a avut loc Campionatul Regional de Barista Favoritul Campionatului de Barista dezvăluie cum se prepară o cafea cu stil (galerie foto)

ro

14 Oct, 2012 20:32 3272 Marime text
barista.jpgPentru mulţi, o cafea înseamnă să pui la fiert apă, apoi să adaugi câteva boabe râşnite şi zahăr sau, eventual, lapte sau frişcă. Pentru barista însă, prepararea unei cafele înseamnă o artă: de la alegerea cafelei (braziliană, indiană, etiopiană), până la combinarea ei cu un ceai sau cu boabe de piper negru, alb sau verde sau cu diferite siropuri. Apoi, modelul care se realizează din spuma de lapte este cel care face diferenţa.

Reţete inventate

În acest week-end, la City Park Mall Constanţa s-a căutat cel mai bun barista din regiune. Apoi, juriul se mută la Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca, Timişoara, Craiova şi Iaşi. Duminică, 19 barista au concurat pentru faza regională a concursului. Primii şase vor merge la Bucureşti la sfârşitul lunii martie. Ei au avut de preparat 4 espresso, 4 capucino şi 4 „semnături personale". Aici se face diferenţa. Fiecare trebuie să inventeze o reţetă dintr-un cocktail de cafea la care se adaugă diverse ingrediente.

Ideea e că nu orice cafea se poate combina cu orice mirodenie. În funcţie de ţara de origine a cafelei se alege şi produsul care să-i dea un gust sau aromă deosebite. Poate fi nucşoară, scorţişoară, mentă, piper alb, negru sau verde dar şi anumite siropuri special create pentru cafea: de alune, migdale, vanilie.

Juriul este format din patru arbitri degustători, doi degustători şi un şef al juriului care trebuie să echilibreze notele, aşa cum a spus Silvia Constantin, coordonatorul Campionatului Naţional de Barista.

Ucenicia, în Bordello's

În aceste zile, la Constanţa s-a aflat şi favoritul concursului naţional. Paul Cristian Ungureanu de 26 de ani este din Bucureşti. În ultimii ani a lucrat la clubul Bordello's din capitală. Acum a venit la faza regională a campionatului pentru a-i ajuta pe concurenţi. Spune că se descurcă bine, însă le trebuie mai multe ore de antrenament.

Prima cafea

Dragostea lui pentru cafea a început când avea câţiva ani. Tatăl său, care lucra în armată, nu ieşea din casă fără ca înainte să-şi bea cafeaua. „Îşi lua la revedere de la mine şi ţin minte că mirosea atât de plăcut încât într-o zi, după ce el a plecat, m-am dus în bucătărie să-mi fac şi eu o cafea. Numai că prima dată nu i-am pus zahăr şi aşa am băut-o. Apoi, m-am specializat", povesteşte el.

În timpul de când lucrează la bar şi-a dat seama că prepararea cafelei este mai complicată decât mixologia (arta de a amesteca băuturile). „Cafeaua îşi schimbă aroma în funcţie de mai mulţi factori: lumină, umiditate, prezenţa fumului de ţigară", spune el. Iar fiecare cafea are gustul ei, în funcţie de ţara în care este cultivată. Spre exemplu: cafeaua care vine din Brazilia are gust de ciocolată neagră, de migdale, cea din Etiopia are miros de iasomie, iar cea care se cultivă în India şi Guatemala are gust de pământ.

Cu ce arome combinăm cafeaua

În funcţie de caracteristicile cafelei se pot adăuga alte arome pentru un gust desăvârşit. Spre exemplu: cafeaua din Etiopia poate fi combinată cel mai bine cu un ceai de iasomie şi va ieşi un preparat cu un gust deosebit. Piperul merge asortat cu o cafea din India. „În cadrul unui concurs la care am participat am pus într-o sită piper negru, piper roşu şi cuişoare şi am lăsat să dea din aroma lor cafelei şi astfel am îmbunătăţit un espresso", dezvăluie el.

Ca să câştige un concurs nu are nevoie doar de inspiraţie şi de multe ore de muncă. Îşi aduce aminte de o competiţie unde l-a lăsat ...aparatul de cafea. Pur şi simplu nu a putut fi schimbat în timp util şi astfel a fost descalificat.

Piaţă de început

A învăţat foarte multe de când lucrează în domeniu şi a decis că poate să facă altceva. Îşi doreşte ca în viitorul apropiat să-şi deschidă o firmă de consultanţă în domeniu. Deşi a ajuns printre cei mai buni în branşă, preţul plătit este mult prea mare: este obositor să stai în picioare noapte de noapte.

La noi, piaţa de cafea este la început şi spune că de calitatea cafelei pe care noi o primim într-un bar depind foarte multe lucruri printre care cele mai importante ar fi educaţia personalului şi motivarea angajaţilor.

Spune că atraşi de desenul pe care îl descoperă în ceaşcă, majoritatea clienţilor preferă acum capucino şi nu alte băuturi calde cu cafeină.

Nu consideră că prepararea cafelei este o artă şi consideră că oricine ar putea deveni specialist dacă se antrenează mai mult timp.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii