Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:52 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Constanţa nu-i ca-n capitală Electrocentrale şi RADET promit apă caldă şi căldură la iarnă

ro

30 Sep, 2015 00:00 3082 Marime text
Un comunicat de presă remis de Romgaz avea să pună pe jar locuitorii municipiului Constanţa racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Declaraţiile reprezentanţilor Electrocentrale Constanţa SA şi RADET Constanţa aduc liniştea, cel puţin temporar, în rândul constănţenilor. Pentru ca totul să se desfăşoare normal şi pe viitor, toţi factorii abilitaţi - Electrocentrale Constanţa SA, RADET Constanţa şi autoritatea locală - „trebuie să se implice şi să colaboreze“.
 
Acum două zile, Romgaz aducea la cunoştinţa opiniei publice faptul că va sista livrările de gaze către centralele termice din cauza datoriilor uriaşe pe care le-a acumulat ELCEN. Potrivit unui comunicat remis presei de către Romgaz, atât constănţenii, cât şi bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură în această iarnă. Altfel spus, dacă până la 15 octombrie nu va fi definitivat planul de eşalonare a datoriilor, ne putem aştepta la întreruperi de căldură şi apă caldă în plină iarnă. Romgaz anunţa că aşteaptă până pe 30 octombrie ca ELCEN să vină cu un plan concret de achitare a datoriilor uriaşe pe care le are regia. În caz contrar, Romgaz sistează furnizarea de gaze.

Datoriile mai vechi să fie de vină?


În luna martie 2015, fostul director al CET Constanţa declara, pentru ZIUA de Constanţa, că RADET are o datorie de 197,7 milioane de lei către Electrocentrale Constanţa.
Trei luni mai târziu, Liviu Popa, director general interimar al RADET Constanţa, declara, pentru ZIUA de Constanţa, că regia „are o datorie de 162.430 de lei către CET Constanţa, sumă ce reprezintă penalizările generate de plata cu întârziere a subvenţiilor către bugetul de stat“. „Datoria a fost acumulată încă din perioada când CET Constanţa făcea parte din ELCEN. La momentul divizării ELCEN, banii au fost pretinşi de SC Electrocentrale Titan SA, ceea ce nu este corect. Am solicitat instanţei ca datoriile să fie plătite către CET Constanţa“, afirma Popa, la data de 12 iunie. Era ziua în care magistraţii Curţii de Apel Constanţa respingeau cererea formulată de RADET Constanţa în contradictoriu cu Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, cu Ministerul Finanţelor Publice, cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi cu SC Electrocentrale Titan SA.
 
Totul se petrecea în condiţiile în care, în septembrie 2014, avusese loc divizarea producătorului de energie termică ELCEN. Părţi din patrimoniul acestuia au fost transferate către Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan, nou înfiinţate. Procesul de divizare a fost finalizat pe data de 30 septembrie 2014, când s-au înregistrat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti noile companii desprinse din ELCEN, precum şi Actul Constitutiv modificat al Electrocentrale Bucureşti. În urma divizării ELCEN, au rezultat trei societăţi: Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan.

Tot mai sunt neclarităţi  


În ultima perioadă, şefii RADET şi ai Electrocentrale Constanţa au avut mai multe runde de discuţii. Unul dintre subiectele spinoase a vizat sumele mari ce apar în contabilitatea regiei ca penalităţi acumulate la facturi din anii precedenţi. Conducerea RADET era nemulţumită întrucât Electrocentrale Constanţa nu respectă imputaţia plăţii menţionate pe documentele de plată şi înregistrează plăţile în contul datoriei celei mai vechi, adică al penalităţilor de la contractele anterioare, de aici rezultând diferenţele soldurilor la cei doi operatori. „Este o datorie pe care o avem pe contractul comercial existent între RADET şi Electrocentrale Constanţa SA din cauza neplăţii la timp a subvenţiei de la stat. Problema datează din anul 2013, iar responsabilitatea cade în sarcina Ministerului Finanţelor Publice şi a Guvernului“, a explicat Liviu Popa.
 
După ani de tergiversări, timp în care regia a achitat diverse sume, dar care au fost trecute în contul penalităţilor, se pare că situaţia s-a clarificat. „În urma discuţiilor purtate cu domnul director al Electrocentrale Constanţa, Dan Marius Deaconescu, am convenit ca banii viraţi de regie să respecte imputaţia plăţii. Concret, banii plătiţi vor fi înregistraţi conform cu ceea ce este scris pe ordinul de plată emis de RADET“, ne-a declarat directorul Liviu Popa.

De cealaltă parte, Dumitru Tamaş, inginer-şef în cadrul Electrocentrale Constanţa SA, ne-a spus: „Încă se mai poartă discuţii. Nu suntem în fază finală, încă mai sunt probleme. Datoriile sunt datorii. Până când nu se iau decizii de comun acord, să ajungem să vorbim despre aceleaşi cifre, nu pot emite o opinie“, a explicat Tamaş.

Alarmare fără motiv  

Inevitabil, anunţul făcut pe 28 septembrie de Romgaz a căzut ca un trăsnet asupra constănţenilor oricum îngrijoraţi de valoarea facturilor pe care urmează să le plătească la iarnă, ca urmare a preţului ridicat al gigacaloriei. Vorba unor concetăţeni: „Dacă tot plătesc o grămadă de bani, măcar să am căldură în casă şi apă caldă la robinet.“ Dar să aflăm dacă alarmarea constănţenilor are vreun fundament. Prima veste liniştitoare le-am dat-o chiar în ziua anunţului făcut de cei de la Romgaz şi a venit din partea directorului RADET Constanţa, Liviu Popa. El ne-a asigurat că „la Constanţa nu vor fi probleme“. „SC Electrocentrale SA Constanţa plăteşte în avans gazul furnizat. La Bucureşti sunt probleme grave pentru că subvenţia de la Primăria capitalei nu a fost livrată pe considerentul că ELCEN se va unifica cu RADET-ul lor. Mereu se iau la pachet informaţiile, mai ales că, până acum un an, SC Electrocentrale SA Constanţa era în cadrul ELCEN. Situaţia este alta acum!“, a specificat Popa.
 
O reacţie liniştitoare a venit şi din partea inginerului-şef din cadrul SC Electrocentrale Constanţa SA, Dumitru Tamaş. Contactat telefonic, acesta a subliniat că „ştirea este eronată (n.r. referire la anunţul Romgaz)“ şi că „se referă la ELCEN, adică strict la SC Electrocentrale Bucureşti SA“. Tamaş a confirmat spusele directorului Popa de la RADET, în sensul că SC Electrocentrale Constanţa SA nu mai face parte din ELCEN de un an. „Aparţinem tot de Ministerul Economiei, dar suntem societăţi diferite. Noi nu aveam acum nicio datorie către Romgaz“, a adăugat reprezentantul SC Electrocentrale Constanţa SA.

Relaţia contractuală Electrocentrale Constanţa SA - Romgaz

Pentru a clarifica, pe înţelesul tuturor, cum decurg relaţiile contractuale dintre Romgaz şi SC Electrocentrale Constanţa SA, Tamaş a explicat că societatea constănţeană încheie un contract pe un an pentru furnizarea gazului, acesta fiind, acum, în derulare. „Până pe 30 septembrie, avem un contract în derulare, iar de la 1 octombrie, vom avea un altul, încheiat cu aceleaşi clauze. În ceea ce priveşte cantitatea de gaz furnizată de Romgaz, aceasta este conform necesităţilor estimate. Pentru gazul furnizat, noi trebuie să plătim în avans sau mai există varianta depunerii unei garanţii al cărei cuantum nu ni-l putem permite. În cazul plăţii anticipate, achităm acum pentru luna următoare“, ne-a declarat inginerul-şef de la SC Electrocentrale Constanţa SA.
 
În contextul prezentat, Dumitru Tamaş a afirmat: „Nu au fost disfuncţionalităţi în iarna precedentă şi sperăm să nu existe nici acum.“ Totuşi, dacă se vrea ca locuitorii municipiului Constanţa să aibă apă caldă şi să nu sufere de frig la iarnă, reprezentantul SC Electrocentrale Constanţa SA a ţinut să avertizeze toţi factorii decidenţi. „Pentru ca lucrurile să se desfăşoare normal, Electrocentrale Constanţa, RADET Constanţa şi autorităţile locale trebuie să se implice şi să colaboreze“, a punctat Dumitru Tamaş.

Veşti bune din capitală

„Electrocentrale Bucureşti a convenit cu Romgaz să eşaloneze datoriile, astfel încât, de la 16 octombrie, bucureştenii şi constănţenii să poată avea apă caldă şi căldură în iarna 2015 -2016“, a declarat directorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu, citat de Agerpres. Este vorba despre o datorie de 362 de milioane lei, pe care ELCEN o are către Romgaz, iar eşalonarea s-a făcut pe o perioadă de doi ani. Nicolaescu a explicat că restanţele la Romgaz au apărut pentru că nu au reuşit să încaseze partea de subvenţie care se aprobă de Consiliul General al capitalei.

Potrivit unui comunicat de presă al Romgaz, Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz SA a aprobat prelungirea contractului de livrare gaze naturale cu societatea comercială Electrocentrale Bucureşti SA până la mijlocul lunii viitoare, cu menţiunea că „o posibilă continuare a relaţiilor contractuale după data de 15 octombrie 2015 se va putea realiza numai în condiţiile în care SC Electrocentrale Bucureşti SA va prezenta, până la data de 15 octombrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de SNGN Romgaz SA“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii